Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 21 august 2015

Ghici ghicitoare ce-i: alternativa pentru Valea Prahovei, tot la 100 km distanta de Bucuresti?

Valea Doftanei este unul dintre locurile celebre din relativa apropiere a Bucureștiului, dar am impresia că se bucură de acest loc fain numai localnicii și „capitaliștii”, transformarea ei într-o destinație exclusivă lor nefiindu-i, cred eu, neapărat benefică. Ajunge să fie privită numai ca un loc unde să încingi rapid un grătar, apoi să-ți iei tălpășița, eventual “uitând” în urma ta inerentele resturi, când Valea Doftanei este, în primul rând, un loc cu peisaje superbe, cu suficient potențial turistic.

Într-adevăr, nu veți găsi aici munții stâncoși sau castelele Văii Prahova, care e doar la o aruncătură de deal mai la stânga, însă:

valea doftanei - valea neagra

- veți scăpa de aglomerația groaznică (aici fiind concentrată numai într-un singur loc)

- veți avea parte de o porțiune faină de chei, după satul Lunca Mare și înainte de podul alb-roșu spre Podu Cheii (prilej de selfie-uri inedite printr-un fost tunel – vedeți aici ce vă așteaptă) 

- veți putea admira Barajul Paltinu (una dintre cele mai dificile construcții de acest tip din țară)

- veți putea face și grătar, dacă doriți, locuri sunt destule, aveți de unde alege, chiar și într-o zi de sărbătoare, tot aveți unde să stați liniștiți fără să vă deranjeze muzica altora. Sau, din contră, dacă vă place compania altora și nu vă deranjează marile mulțimi, vă puteți înghesui pe un deal, chiar lângă baraj

- vă veți putea plimba pe un drum pitoresc, excelent în privința asfaltului, pe care vă va face cu atât mai mult plăcere să conduceți

- veți descoperi sate lungi, care parcă nu se mai termină, dar cu gospodării frumoase și îngrijite, și pe alocuri chiar veți zări colțuri ce par desprinse din Apuseni, cu poduri mișcătoare, căpițe de fân, case bătrânești, pajiști apetisante, păduri întunecoase...

- veți putea merge încă și mai departe, după ce se încheie asfaltul, și veți ajunge în prelungirea Văii Doftana, pe Valea Neagră. Drumul e încă acceptabil, până la o bifurcație de 3 drumuri, unul luând-o spre dreapta, la Cabana Haiducului (atenție, că se închiriază doar grupurilor, nu vă bazați că găsiți acolo o masă caldă), altul o ia oarecum înainte (spre Săcele și ulterior - Brașov, urmează să fie amenajat pentru a se putea trece prin Pasul Predeluș, momentan nu vă avântați fără ATV sau bicicletă), iar alt drumeag urcă puțin spre 2-3 pensiuni

- în funcție de perioada în care ajungeți, puteți găsi pe Valea Doftanei tufe pline de soc sau fructe de pădure din plin. Mai stați pe gânduri să o explorați (pardon, gustați :D) și voi? 

- și, într-un final, puteți să savurați porții grase de liniștite, un vânticel specific locului, cu o aromă unică de deal și munte concomitent, plus relaxare gratuită cât cuprinde!

Dacă nu v-am convins deja că merită să descoperiți și acest colțișor de Românie, mai încerc o dată dezvăluindu-vă că în această vară am mers special două week-end-uri la rând ca să mă bucur de tot ce are de oferit zona, era să merg și într-un al treilea, dar cum încă vremea de ieșit în natură cu plăcere nu s-a terminat, nu neg că aș mai putea să mai revin chiar mai curând decât aș crede. Excludem de la socoteală toate celelalte dăți când am venit aici doar pentru un grătar :)
Într-atât de mult farmec stă ascuns între Munții Baiului și Grohotiș, adică pe Valea Doftanei :)

lac paltinu panorama valea doftanei secarie comarnic valea doftanei secarie comarnic valea doftanei valea doftanei gratar valea neagra doftana
valea neagra doftana valea neagra doftana baraj paltinu baraj paltinu baraj paltinu gratar valea neagra doftana
cheile doftanei 2009
cheile doftanei 2009

Cum ajungeți?

Aveți la dispoziție două variante.

Prima, pentru a vă bucura și de Cheile Doftanei și de Barajul Paltinu, este cu pornire din Câmpina (dacă tot sunteți aici, nu ratați Castelul Iuliei Hașdeu). În oraș sunt câteva indicatoare lămuritoare, dar ca idee trebuie să ajungeți în intersecția de aici, unde este indicator spre Primărie și câteva alte plăci cu distanța până în orașe mari ale lumii. De aici trebuie urmată strada care se numește, sugestiv, Calea Doftanei :) La un moment dat veți ajunge la o nouă intersecție, unde în stânga veți fi direcționați spre Valea Doftanei, Baraj Paltinu, Spital Voila, iar de aici pregătiți-vă de spectacol. Dacă puteți să vă amânați nițel explorarea, de la acea intersecție luați-o înainte, spre Brebu și Telega, pentru a vedea ce a mai rămas din faimoasa închisoare Doftana.

A doua variantă implică un traseu mai scurt, cu mai puține localități și mai spectaculos chiar (atenție că sunt niște pante cu o înclinație aproape imposibilă :D), mult mai puțin cunoscut, dar care nu trece pe la principalele două obiective ale Doftanei - cheile și barajul. E știut ca drumul de la Secăria (singura așezare pe care o străbate) și intrați pe el dinspre Comarnic (ultima stradă spre dreapta de pe DN 1, dacă veniți dinspre București, sau prima la stânga, din direcția Brașovului). Puteți dibui drumul și prin indicatorul Secăria - DJ 101S - 8 km. Drumul, cum spuneam, e foarte-foarte fain și vă scoate direct în comuna Valea Doftanei, în dreptul unui magazin. Dacă faceți stânga ajungeți spre Valea Neagră, spre dreapta sunt obiectivele zonei. Nu pot să închei articolul de față fără să-i menționez pe cei de la Xplorio.ro, de la care am aflat de acest drum. Să vă bucurați din plin și să vă făuriți amintiri superbe! 
Și să vă fie de bine, dacă faceți grătar :)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!