Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 13 august 2015

Sugestia mea pentru o seara de vara in Brasov

Brașovul va fi, cu siguranță, unul dintre orașele de care nu mă voi putea plictisi niciodată, pentru că îmi oferă atâtea locuri exact pe gustul meu (în combinația de istorie medievală și munte din plin), de care mă pot bucura fără să scot vreun ban din buzunar. 

Am ajuns la această concluzie de curând, când pur și simplu m-a "trăsnit"! Mă plimbam într-o seară de iunie, pe aceleași străduțe pietruite din centrul istoric, pe care le știu mult prea bine, în atmosfera aceea de "frig de Brașov" (expresia îmi aparține și o puteți înțelege doar dacă ajungeți să mirosiți frigul specific zonei :) da, într-atât de mult îmi place Brașovul încât cred că și frigul are un miros anume, propriu orașului de sub Tâmpa). Trecusem pe lângă casele cu izul acela dulce învechit de nenumărate ori, pășisem în aceleași sunete inconfundabile pe dalele de piatră și totuși parcă eram aici pentru prima oară, dar îmi plăcea, ca de fiecare dată, la nebunie! 

Am avut atunci o seară perfectă, formată din numai 3 ingrediente. Nu vreau să le urmați întocmai, căci fiecare își are propriul ritm și propriile plăceri, dar nici nu mă pot abține să nu vi le împărtășesc, poate vă vor aduce, cândva, aceeași bucurie. 

piata sfatului brasov seara

Mi se întâmplă de multe ori să nu am treabă în Brașov, dar orașul să-mi apară în cale, parcă temându-se că o să-l uit dacă nu-i aloc și lui măcar câteva minute pentru un salut scurt. Deci, mi s-a întâmplat des să nu stau mai mult de câteva ore prin oraș, uneori chiar și mai puțin, dar totuși acele momente i le-am dedicat și m-a răsplătit, mereu, cu o stare de bine.

Ce am făcut în acea seară, pe repede-înainte?

M-am delectat cu arome gustoase la un pahar de vorbă cu o bună prietenă din oraș în restaurantul meu favorit - Festival '39. Prețurile i s-au piperat de-a lungul timpului, dar atmosfera de milioane i-a rămas intactă și mă îndur, la răstimpuri, să cheltui nițel mai mulți bani pentru a mă răsfăța. E un loc perfect integrat în Brașov, învăluit în acorduri de jazz pe care le poți savura încălțat și-n adidași, nefiind pretențios inutil, dar oferindu-ți posibilitatea de a te întoarce într-un timp când trecerea orelor nu conta, doar pofta de bunătăți și oamenii faini alături fiindu-i oricui suficiente. 


festival 39 brasov festival 39 brasov festival 39 brasov festival 39 brasov festival 39 brasov

După ospăț, se impune mereu o plimbare la pas. Neapărat pe Republicii, care cu cât e mai târzie sau mai matinală ora cu atât e mai fermecătoare. O privire aruncată spre Biserica Neagră, pierdută undeva în întuneric, și admirat din cap până-n picioare Turnul Sfatului sunt punctele pe care simt nevoia să le bifez întotdeauna.

strada republicii brasov seara

panorama brasov noaptea
Am încheiat seara minunată cu un alt loc de poveste - o parcare :) Deși nu sună de vis, Brașovul are și parcări de neuitat! Cele de pe drumul care urcă spre Poiană și care deschid panorame incredibile spre oraș sunt de neratat mai ales noaptea, când peste peisaj se profilează farurile mașinilor. Nu reușește deloc aparatul meu de fotografiat să surprindă cât de fain se vede Brașovul chiar și când se arată doar prin lumină artificială, dar credeți-mă pe cuvânt: dacă nu v-ați îndrăgostit încă de acest oraș, nu veniți aici, că nu veți mai avea scăpare! :) 

panorama brasov noaptea
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!