Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 30 august 2015

In Iasi gasesti cel mai bun loc pentru fotografiile de nunta

Chiar dacă e cunoscută de toată lumea cu un nume dizgrațios, Râpa Galbenă, locul mi se pare cel mai bun pentru ședințele foto de la nunți, prin care trecem, mai devreme sau mai târziu, aproape toți dintre noi :) Dar dacă nu dorești să te lauzi că te-ai pozat în, zice-se, cele mai frumoase momente din viață la o... groapă sau nu vrei să îți dai check-in cu un asemenea nume, poți folosi oricând alternativele Esplanada Elisabeta sau Podul lui Eminescu. Nu-i așa că sună mai bine?

Eh, locul nu numai că sună interesant, dar este deopotrivă de frumos, oricum l-ai privi și, inevitabil, reușește să-ți trezească romantismul de care nici nu știai că ești capabil. Este unul dintre locurile mele preferate din Iași și l-aș recomanda oricui, neapărat, să-l viziteze odată ce se află în capitala Moldovei. 

rapa galbena iasi mai 2015

Dar ce este Râpa Galbenă? După cum probabil ți-ai dat oarecum seama din imaginea de mai sus este un punct de belvedere, o amenajare de spațiu public cu rol, inițial, utilitar, iar astăzi mai degrabă estetic. Este punctul de trecere între drumul ce duce la Gară și dealul Copoului. 

Lucrările au început în 1897, iar construcția a fost finalizată 5 ani mai târziu, primarul Nicolae Gane fiind cel care a inițiat extraordinarul proiect. Ideea, însă, se pare că i-a aparținut nimeni altuia decât lui Mihai Eminescu (de aici și cel de-al doilea nume al Râpei, Esplanada Elisabeta fiind ales la întâmplare, doar fiindcă în acea vreme se obișnuia ca locurile importante, străzile și bulevardele în principal, să primească nume regale). Șezând poetul acolo unde astăzi este balconul principal și-a închipuit cât de bine s-ar înfrumuseța orașul cu un astfel de loc, de unde se deschideau priveliști largi și unde rimele se nășteau cu ușurință. 

În acele timpuri, într-adevăr, zona arăta îngrozitor, fiind un loc cu tradiție în probleme. Pe aici coborau din Copou izvoare subterane determinând instabilitate, dar pe de altă parte oferind terenul perfect pentru exploatări de argilă. Doamne ajută, s-a făcut însă Râpa Galbenă! Dar tot nu era suficient, oricânt de atrăgător s-ar fi schimbat peisajul, căci terenul nu a putut fi îmblânzit doar pe "ochi frumoși". Astfel s-a ajuns la un compromis: s-a mai "tăiat" din panoramă și s-au construit clădirile superbe ale CFR-ului, stabilizându-se astfel pământul cel năvalnic. Pe atunci, frumusețea era la superlativ - din fiecare nișă crenelată susura câte o cascadă, iar la baza întregului stabiliment trona o fântână. În zilele noastre, s-a lăsat liniștea și a rămas frumusețea care nu are nevoie de sunete pentru a impresiona, dar care a necesitat o reabilitare în 2007. 

Nu te poți abține să nu-ți imaginezi rochii lungi care ar coborî pe treptele pustii până ce ar ajunge jos, în dreptul unui gentleman îmbrăcat în frac, care sărută mâinele delicate și poftește domnișoara într-o caleașcă à la Cenușăreasa. De aici și prilejul de a face fotografii de nuntă memorabile, în stil retro! :) 

Dar merită văzut, admirat și ținut minte chiar și dacă ești un simplu turist!


rapa galbena iasi rapa galbena iasi rapa galbena iasi rapa galbena iasi rapa galbena iasi rapa galbena iasi
rapa galbena iasi rapa galbena iasi rapa galbena iasi

Cum ajungi?

Cel mai simplu găsești Râpa Galbenă din Piața Mihai Eminescu, cea de la capătul pietonalei Alexandru Lăpușneanu (care vine dinspre Piața Unirii), unde se află pasajul rutier Mihai Eminescu și clădirea emblematică a Bibliotecii Centrale Universitare. O altă variantă (în cazul în care nu te afli deja în centrul Iașului) este să pornești fix din fața Gării, pe strada cu același nume, pe care o urmezi până dai de obiectiv. Amplasamentul exact, în secțiunea "Locația", imediat sub articol. 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!