Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 7 august 2015

Cum am aniversat 5 ani la bord sau cum te poti convinge foarte usor ca avem o tara a naibii de frumoasa

balea lac august 2015
Duminică, 2 august 2015, blogul la bordul căruia tocmai vă aflați a împlinit 5 ani de existență în apele, uneori tulburi și agitate, ale internetului. 5 ani de la această primă poveste. Evenimentul nu putea trece nesărbătorit cum se cuvine, adică... printr-o nouă călătorie prin România!

De data aceasta, pe fondul caniculei obișnuite la câmpie în luna lui Gustar, am ales cu și mai multă nerăbdare forma de relief unde mă simt cel mai bine, și anume muntele, unde în același august e vremea, de obicei, capricioasă; nicăieri, însă, mofturile nu sunt mai ușor de acceptat :)   

cort cabana voinaPlănuiam de ceva vreme să revin într-un loc drag din copilărie, la care m-aș fi întors oricând în cinstea amintirii de neuitat a unei vacanțe petrecute la cort, sub Munții Iezer-Păpușa, visând de atunci să ajung la un lac cocoțat la 5 ore distanță de singurul loc în care mi-a plăcut la nebunie să fac camping. Ce moment era mai potrivit pentru reîntoarcere dacă nu această aniversare? Și cum îmi șade în fire, încă dinainte de a ajunge la destinația mult visată, pe drum fiind, ia să mă uit eu pe hartă și, pe loc, să decid că n-ar fi o idee prea rea să mă mai țin de o promisiune - aceea de a ajunge în acest an și vara pe Transfăgărașan, cât aveam proaspete în minte imaginile din aprilie. Mai conta că aveam la mine doar hainele cu care eram îmbrăcată - pantaloni foarte scurți și o bluză vaporoasă? 

Uite-așa m-am ales cu o aniversare de pus în ramă! Detaliile urmează mai jos. Atenție, detaliile sunt însoțite de imagini care o să vă facă poftă de ducă și o să vă crească stima pentru România! 

Cu această ocazie mi s-a demonstrat că nu ai nevoie de mai mult de o zi, chiar și câteva ore sunt suficiente, ca să te îndrăgostești de țara asta. Nu cred că ai fi putut aduce pe oricine, chiar și pe cel mai exigent om, în zona turistică din nordul orașului Câmpulung-Muscel, și să-i fi displăcut. Apoi plusai cu cel mai frumos drum din lume și deja devenea fanul numărul 1 al României. Într-atât de faine sunt destinațiile astea și își arată cu atât mai mult puterea de atracție, când îți dai seama că te-au fermecat chiar dacă nu-ți erau străine și mai ales în ciuda aglomerației intense. Nu multe locuri au puterea să te cucerească atunci când nu sunt în elementul lor, când sunt invadate de hoarde de turiști. Ei bine, lângă Cabana Voina și Barajul Râușor, dar și pe Transfăgărășan, aglomerația nu te mai deranjează!

Dar s-o luăm pe rând...

La nici 200 km distanță de București se ridică Munții Iezer-Păpușa, la poalele cărora se ajunge foarte ușor acum pe o șosea cu asfalt ca-n palmă. Același DJ 734, care în tinerețile sale era vedeta știrilor de week-end, cu desele sale alunecări de teren ce blocau turiștii în munte. O primă bună impresie! La 14 km de Câmpulung-Muscel, trecând prin satul Lerești, urmează... mica Elveție din Argeș. O descriere găsită la Monitorul de Botoșani, dar care descrie superb o zonă pe măsura supranumelui. Drumul e frumos-foc din punctul de vedere al peisajului, iar primul loc unde te minunezi este Barajul Râușor, ce ține în spate lacul de acumulare cu același nume. Este atât de multă apă aici încât o simplă fisură în barajul ridicat în 1985 ar inunda în doar 2 minute satul prin care tocmai ai trecut, iar în 20 de minute un ipotetic val ar ajunge la Câmpulung! 

Văzând locul, însă, nu-ți vor trece prin cap asemenea scenarii dezastruoase, ci vei exclama încontinuu de ce priveliști ți se lipesc de retină. Vă rog, opriți-vă puțin din citit și admirați!

lacul rausor iezer lacul rausor iezer lacul rausor iezer
  
Frumusețile, Slavă Domnului, nu se opresc aici. Drumul șerpuiește în jurul lacului, urcând spre munte, și în curând lasă loc privirii pâcluri pitorești, unde se amestecă iarba pufoasă printre buchețele de stâncărie. Sunt ideale pentru picnicuri sau camping! Asfaltul ține fix până în dreptul Cabanei Voina. Aici poți savura un bulz ciobănesc la 15 lei însoțit de o bere rece, chiar pe terasă, sau poți înopta la prețuri de la 80 la 100 lei pe noapte.

De aici, propun să lași mașina să se odihnească, și tu să pornești la pas într-o plimbare agreabilă. E suficient să nu o uiți prea curând mergând doar maxim un sfert de oră până la zona numită "Între Văi", de unde poți continua spre Cabana Cuca (3 km - 1 oră) și chiar mai departe, spre Vârful Păpușa, ori cei pregătiți pot urca spre lacul, refugiul și Vârful Iezer, așa, la 5 ore de chin în extaz de peisaje.
Din păcate, pentru mine nu a fost nici de data aceasta prilejul să ajung unde visam de mică, dar deja știu traseul pe de rost (m-am documentat temeinic) și am luat ca un semn să stau potolită momentan norii amenințători care se profilau în acea zi. M-a entuziasmat zona de la poale îndeajuns cât să mai suport nițel neurcatul pe Iezer :)

lacul rausor iezer lacul rausor iezer lacul rausor iezer
lacul rausor iezer lacul rausor iezer lacul rausor iezer lacul rausor iezer
Primele două poze cu indicatoare sunt chiar în fața Cabanei Voina, cea de-a treia poză indicând orele de la zona Între Văi, circa 15 minute de la Voina


Și iată-mă, cum spuneam, pornită în aceeași zi în cucerirea celui mai frumos drum din lume, în pantaloni scurți și bluză. Noroc că aveam adidași! Sfatul meu, de care sper să țineți cont, este să nu faceți aceeași greșeală ca mine. Chiar dacă 10 grade nu par foarte mici și sunt chiar de dorit după ce suferi de caniculă, sus în Făgăraș sunt resimțite mult mai acut și sunt șanse foarte mici, ba trebui să fii foarte norocos, să nu prinzi la 2000 m ceață din plin în combinație cu un vânt tăios. Și chiar dacă parcurgi Transfăgărașanul cu mașina și te limitezi doar la a coborî pe marginea drumului pentru câteva poze, nu e deloc o autostradă și muntele rămâne munte, oricât asfalt i-ai turna în cap! Prin urmare, doar și pentru aceste activități, trebuie în picioare măcar adidași, dacă nu aveți bocanci/încălțăminte de munte. 

Evident că știam deja toate aceste informații înainte de a urca în ținutul Făgărașilor. Dar nu a mai contat decât dorința de a revedea, de data aceasta dezghețată, cealaltă Elveție; culmea, tot din același județ. Dacă în aprilie 2015 mă minunam de cum putea să arate Transfăgărașanul sub zăpadă, de fapt cum nu putea să arate, fiind practic dispărut din raza mea vizuală, acum, în august, eram uimită unde s-a dus tot omătul acela care în urmă cu 3 luni părea veșnic?!

transfagarasan la cabana capra iarna vara

Și evident că blestemam frigul la care mă așteptasem, dar care nu era deloc prezent atunci când peste tot în jur era zăpadă, când eram tot în tricou și muream de căldură :)) Ce ți-e și cu munții ăștia: se comportă cum vor cu tine și fac ce vor, că doar nu are nimeni putere să se pună cu ei, dar tu nu te superi, că tare mai sunt frumoși, mânca-i-ar mama!

Vă liniștesc: nu m-am ales cu o răceală și vă asigur că din poze nu poate răzbate răcoarea. Așa că luați de savurați și să nu care cumva să nu veniți și voi pe Transfăgărășan! Uitați de Peleș, Bran, Cimitirul Vesel, Delta Dunării... nimic nu se compară cu senzațiile și amintirile pe care vi le oferă acest drum! Am realizat asta, de-abia acum, la a nu știu câta vizită pe cel mai frumos drum din lume: nu te poți abține să nu-l iubești chiar dacă l-ai văzut deja de mai multe ori. Cred că această frază spune totul și nu există o descriere mai bună care să-ți explice de ce e musai să-l cunoști și tu, dacă n-ai făcut-o deja, și explică mai ales de ce oricine care dă cu ochii de dânsul nu-l mai uită niciodată. Nu sunt multe locuri în lumea asta mare în care s-ar întoarce toți, fără excepție, de nenumărate ori și tot nu s-ar sătura!

balea lac august 2015 cabana capra vazuta de sus cota 2000 salvamont transfagarasan transfagarasan august 2015
transfagarasan august 2015 transfagarasan august 2015 transfagarasan august 2015 transfagarasan august 2015

transfagarasan august 2015

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!