Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 18 august 2015

Baile Seiche - o destinatie complet necunoscuta romanilor, dar care aduna tot farmecul Tinutului Secuiesc, in doar cateva hectare

Așa cum mi s-a demonstrat în mai multe ocazii, unele dintre cele mai frumoase amintiri cu care am rămas din peregrinările prin România, au survenit tocmai din locurile care mi s-au arătat pur și simplu, de care nu aveam habar când am plecat de acasă, pe care le-am descoperit întâmplător, în drum spre destinația la care doream să ajung. Așa s-a întâmplat și cu Băile Seiche. Nici măcar nu le reținusem numele când am plecat fascinată și m-am chinuit nițel să-l aflu acum, când a sosit vremea să vă povestesc despre ele. Nici măcar nu le-am descoperit pe îndelete, cum ar fi meritat, pentru că vremea la final de noiembrie nu îmbia la plimbări, iar seara se instalase demult, dar totuși nu mă putusem abține să nu văd ce e cu acel indicator zărit deodată la marginea lui DN 13 A, la câțiva km distanță de Odorheiu Secuiesc în direcția Sovata. 

porti secuiesti baile seiche odorheiu secuiesc


Scria doar "muzeu", într-o zonă împădurită, unde nu era nicio localitate. Suspect, mi-am zis. Merită investigat! Și am avut dreptate, cu vârf și îndesat! La cât de mult îmi place Ținutul Secuiesc, l-am găsit pe tot, compilat, în doar 12 ha. De la peisaje înnebunitoare la bogăția apelor sale minerale vestite, de la porțile secuiești superbe la tinovurile misterioase și până la limba aia alambicată, care să dea întregului o impresie de basm. Deci la Băile Seiche aveți totul într-un singur loc: ștrand, grădină sacră, Muzeul Apelor Minerale, Izvorul "cu petrol", mlaștina de turbă, 15 porți secuiești, scenă, vilă și căsuțe pentru cazare, dar și mormântul celui mai mare secui!

Nu vă pot arăta toate atracțiile, dar nu cred că mă înșel când mă gândesc că un week-end petrecut aici sau chiar un concediu ar suna foarte-foarte bine! Eu m-am bucurat să țopăi pe sub porțile secuiești, care sunt așezate exemplar, una după alta, formând o impresionantă alee ce urcă pe o colină, culminând cu ultima poartă ce a făcut parte, inițial, din gospodăria celui care a stăpânit aceste ținuturi, cel de care v-am mai povestit la Cheile Vârghișului și cel care-și doarme somnul veșnic la capătul șirului de porți secuiești - Orban Balazs. Monumentul funerar nu impresionează în sine, după ce toate variantele sale anterioare mai impunătoare au fost sortite ruinei, însă priveliștea care se deschide de acolo și pe care Orban sunt sigură că o vede și de dincolo, îți garantează, cu siguranță, fiori de încântare și te face să te gândești, nu fără o oarecare invidie, ce ar face unii pentru un astfel de loc de veci! Unii visează deja din tinerețe unde să-și petreacă bătrânețile, Balazs ceruse și el expres să fie înmormântat aici. Cred că știu exact de ce aceasta i-a fost dorința :) 

porti secuiesti baile seiche odorheiu secuiesc porti secuiesti baile seiche odorheiu secuiesc porti secuiesti baile seiche odorheiu secuiesc mormantul lui orban balazs mormantul lui orban balazs

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!