Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 29 iulie 2015

Copou este parcul unde fiecare alee spune o poezie

Cât de plăcut trebuie să fi fost să trăiești în Iași, pe vremea când Eminescu își căuta inspirația sub un tei bătrân! Sigur își avea și acea epocă greutățile ei, părând mai convenabilă decât zilele noastre numai din prisma trecutului, care estompează relele și accentuează părțile frumoase, însă măcar aveai oameni cumsecade alături și te hrăneai cu poezie. De-abia se deschisese prima universitate modernă din țară și nu cu mult timp înainte se jucase primul spectacol de teatru în limba română.
Iașul înflorea, când Eminescu a apărut în oraș pentru a-i pecetlui o istorie măreață. 

teiul lui eminescu copou iasi

Teiul său, din cel mai vechi parc al urbei, i-a fost deopotrivă confident și muză, ceea ce i-a conferit astăzi un statut de invidiat, fiind probabil cel mai faimos copac din România! Doar această mândrie cred că-l mai animă și îi dă putere să-și ducă anii mai departe, la cele peste 500 de primăveri adăugându-i-se o și mai mare povară - putreiagul galben. Fiindcă ieșea în evidență chiar dinainte ca Eminescu să-l cunoască, era cât pe-aci să-și piardă viața, când spațiul verde în care se născuse urma să fie amenajat, de Gheorghe Asachi, în fain-aranjatul Parc Copou. Vezi Doamne, nu se încadra în axa centrală care se proiectase prin viitorul parc! Noroc cu frumusețea sa de june, care l-a cruțat!

Sigur ghicești în bătrânul de acum frumusețea de altădată, spiritul rămânându-i pururea tânăr, de la câte poezii i-a recitat Eminescu. Dacă vârstnicul mai uită cumva vreo strofă, sunt agățate rime în jurul său, pe lângă bănci și pe garduri, iar dacă medicamentele sufletești postate ca bannere vor fi luate, cândva, de vânt, tot nu disperă: la poalele sale, stă mereu nea Mihai, sau cum l-o fi alintând, alături de poezia care pare că-i este dedicată - Dorință.

teiul lui eminescu copou iasi teiul lui eminescu copou iasi teiul lui eminescu copou iasi

Surprizele celui care îi calcă pe urme poetului național nu se opresc la umbra teiului. Lângă dânsul se află primul monument construit în Țările Române - obeliscul cu lei, iar în apropiere, într-o clădire cu două turnuri, mare și modernă, Eminescu te îmbie să treci pragul muzeului unde își mai deșartă din sentimente prin manuscrile sale și totodată unde istoria teatrului autohton își dezvăluie povestea.

monument parc copou iasi parcul copou iasi primavara parcul copou iasi primavara parcul copou iasi primavara

~

Imaginile au fost surprinse în 1 Mai 2015, 
însă Parcul Copou este de neratat, chiar și la final de februarie. 
Convinge-te: De ce e musai să vizitezi Parcul Copou

După o plimbare faină, mai merge una, cel puțin la fel de apetisantă. 
Hai, la doar 10 minute de mers pe jos, prin Grădina Botanică!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!