Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 12 iulie 2015

Cel mai bine pastrat secret al Clujului

Ne aflăm în cea mai cunoscută farmacie clujeană, probabil chiar cea atestată în anul 1573. În secolul al XVIII, a devenit proprietate privată, fiind mult timp în posesia familiei Mauksch-Hintz, și a funcționat până în anul 1949, devenind apoi destul de repede muzeu al farmaciei. 

Clădirea a fost modificată în secolul XX, când s-a realizat pasajul pietonal de pe colț, iar acum intrarea se face prin sălile de depozitare ale vechii farmacii. 

officina muzeul farmaciei cluj

În camera materialelor se păstrau ingredientele, fiind expuse o parte dintre vasele din lemn, două dulapuri farmaceutice pictate, de secol XVIII, precum și diverse tipuri de balanțe. În colț se află scările foarte abrupte, cu trepte în zig-zag, ce permit accesul în laborator. Pe masa din mijlocul încăperii, muzeul devine distractiv! Oferă o experienţă interactivă, pe mai multe planuri: tactil, olfactiv, vizual, cognitiv. Se pot manevra o serie de recipiente, inspectând şi mirosind câteva materii şi produse folosite în farmaciile din vechime (anason, nucșoară, scorțișoară, cuișoare, unt de cacao) și chiar se poate experimenta pisarea în mojar!

camera materialelor muzeul farmaciei cluj camera materialelor muzeul farmaciei cluj colt interactiv muzeul farmaciei cluj rafturi muzeul farmaciei cluj

Reconstituirea laboratorului se află la subsol (atenție, când coborâți, la trepte și la cap!), unde aveau acces doar farmacistul și asistentul - pentru a păstra secretul profesional. Structura pivniței este medieval târzie, fiind partea cea mai veche a întregii clădiri.

laborator muzeul farmaciei cluj laborator muzeul farmaciei cluj laborator muzeul farmaciei cluj laborator muzeul farmaciei cluj scara laborator muzeul farmaciei cluj

Officina, sala în care se vindeau medicamentele, este și cea mai decorată. Pictura bolții include simboluri ale farmaciei și vindecării, iar în vitrine sunt expuse vase farmaceutice din ceramică și sticlă. Pe masa de receptură, de secol XVIII, se află unele dintre ingredientele folosite de-a lungul timpului (printre care... praful de mumie! - despre care se credea că prelungeşte viaţa şi vindecă toate bolile), dar și rețete, balanțe, sisteme de greutăți și sigilii farmaceutice. Tot în această încăpere, poți face o altfel de călătorie în timp, așezându-te pe tabureții de la fereastră și privind când pe fereastră, când la imaginea de epocă prinsă pe peretele din stânga. Ești provocat, astfel, să identifici diferențele, dar mai ales detaliile care au rămas aceleași, din secole trecute până în ziua de azi.

decor muzeul farmaciei cluj decor muzeul farmaciei cluj officina muzeul farmaciei cluj praf mumie muzeul farmaciei cluj recipiente muzeul farmaciei cluj

În sala cărților sunt expuse enciclopedii (farmacopee) folosite de către farmaciști, două manuscrise ale lui Tobias Mauksch (un inventar al farmaciei din Târgu Mureș, achiziționată în 1799 și o Taxa Pharmaceutica, o listă cu prețul materiilor prime, din 1750). În prima vitrină din dreapta se află farmacii de casă (portabile) și cutii din lemn pentru păstrat medicamente. În vitrina din stânga sunt expuse sticluțe în care se vindea Elixirul Dragostei (pictate manual, cu inimioare, porumbei și cupluri) și diploma de înnobilare a unui farmacist din secolul XVII-lea. 

Sala aparaturii medicale conține donația lui Pompiliu Manea, de aparatură folosită în spitalele clujene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până în anii '70. Sunt expuse autoclave, scaun și freze stomatologice, electrocardiografe, aparate și lămpi Roentgen, precum și un variat instrumentar folosit în trecut în oftalmologie, ginecologie și fizioterapie.

sala aparaturii medicale muzeul farmaciei cluj
sala aparaturii medicale muzeul farmaciei cluj
~

Am încercat de două ori înainte să reușesc să vizitez farmacia. A treia oară a fost, conform zicalei, cu noroc. Așteptările au fost, așadar, mari, însă mi-au fost pe deplin îndeplinite, ba chiar întrecute. Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca îmi este, de vineri, 3 iulie 2015, unul dintre locurile preferate din România. Într-atât de mult mi-a plăcut! De la nenea care tăia biletele și care m-a lăsat să păstrez coala de A4 ce-mi fusese un ghid de nădejde, insistând să iau și un exemplar în engleză, ba chiar făcând o glumă referitoare la expoziția temporară de proteze, cum că s-a gândit să-și pună și el proteza în vitrină, curios să vadă dacă vreun vizitator ar fi ghicit care-i aparține, la atmosfera unică, care nu miroase nici a farmacie, nici a cabinet medical, ci a... magie! Ca să înțelegeți cum anume e magic, e musai să treceți pragul muzeului, altfel nu aveți cum pricepe :) 


Cum ajungi?

Muzeul se află chiar în centrul Clujului și cu toate că este de un gen mai deosebit, m-am mirat să văd că nu multă lume știe de dânsul și chiar dacă este inclus în ghiduri turistice, nu e deloc în top locuri știute/recomandate în Cluj-Napoca. Mare păcat! Încă este cel mai bine păstrat secret din oraș, dar dacă l-ați aflat, nu-l țineți doar pentru voi. Merită să fie cunoscut de cât mai mulți turiști. E un deliciu al tuturor simțurilor, cu atât mai mult cu cât o farmacie reușește să te atragă chiar dacă nu ești suferind!

Deci găsiți muzeul vis-a-vis de Biserica Sfântul Mihail, peste drum de Hotelul Melody, pe colț unde se intersectează Piața Unirii cu Strada Regele Ferdinand. 

Taxă vizitare: 6 RON/adult; taxă foto: 25 lei
Orar:
Luni, Marți, Miercuri, Vineri: 10-16
Joi: 12-18
Week-end: deschis doar în ultima sâmbătă din fiecare lună, între 10-16, ziua de luni următoare fiind închis


P.S. Dacă nu s-ar fi închis în 2011, titlul de "cel mai bine păstrat secret al Clujului" ar fi rămas la Muzeul de Speologie Emil Racoviță, unicul de acest fel din țară. Din păcate, nu prea sunt speranțe în redeschiderea sa, iar ultima dată când am trecut prin zonă (lângă Casa Matei Corvin), pe poarta de intrare spre curtea interioară unde era muzeul, fusese pus un semn cu "acces aprovizionare" pentru Hotelul Fullton!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!