Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 21 iulie 2015

Inchisoarea Doftana – Bastilia de România

Recunosc, dacă n-aș fi știut că Nicolae Ceaușescu i-a fost deținut pentru câteva luni, o ruină din județul Prahova nu m-ar fi atras atât de mult. Însă am aflat și a fost suficient cât să-mi stârnească o mare curiozitate și o imensă dorință de a-i trece pragul. Culmea, cine ar fi nerăbdător să intre într-o închisoare?

La fel ca mine, ar mai fi, cu siguranță mulți turiști, curioși sau pur și simplu nebuni, cum vrei să le spui, care ar vrea să vadă unde a fost încarcerat marele dictator. Din păcate, însă, locul este astăzi o ruină “perfectă”: accesul este interzis, pericolul de accidente este ridicat, iar planuri de viitor, multe și năucitoare pe alocuri, dar care nu se vor concretiza, poate, niciodată. Practic, trebuie să te grăbești să-ți pui viața în pericol dacă vrei să cunoști, îndeaproape, o filă de istorie. Mâine s-ar putea să nu mai ai ocazia...

inchisoare doftana

Am mai spus-o și îmi mențin părereaturismului românesc îi lipsește un circuit dedicat lui Nicolae Ceaușescu. Ar fi probabil adresat cu precădere turiștilor străini, mai deschiși la astfel de excursii inedite, care ar fi purtați de la București la Târgoviște, de la Scornicești la... închisoarea Doftana. Românii au tendința să-și îngroape istoria în general, iar comunismul tinde să fie băgat sub preș, însă Ceaușescu nu va putea fi niciodată scos din memoria colectivă, oricât de dureroasă i-ar fi fost epoca și mare graba de a da uitării trecutul de neinvidiat. Rămâne, încă, o personalitate istorică recunoscută la nivel mondial și poate palma pe care i-am putea-o da acum înapoi ar fi tocmai să-l transformăm într-un... produs turistic. 

Ce ar fi să începem acest demers tocmai de lângă DN 1? În apropiere de Câmpina, în comuna Telega, Ceașcă și alți iluștrii condamnați au fost încarcerați în peninteciarul Doftana, din care, zice-se, nimeni n-ar fi putut evada. De aici și renumele de “Bastilia României”! Nicolae Ceaușescu a fost închis când încă era tânăr și necunoscut, pentru că promova comunismul, la acea vreme aflat în ilegalitate. Nu a stat mult, fiind transferat la o altă închisoare, dar în scurtul său regaz a trecut și pe la cel mai de temut corp al clădirii – sectorul H. Dacă alții și-ar fi dorit să închidă pentru totdeauna un astfel de capitol din propria viață, Ceaușescu a profitat în schimb și a transformat închisoarea în muzeu. După ’89 însă, clădirea cândva de temut a fost lăsată în voia sorții, care nu i-a fost deloc iertătoare și a batjocorit-o cum a putut mai bine, parcă vrând să o facă să sufere așa cum alții au pătimit într-însa. I-a dărâmat acoperișurile, i-a spart geamurile, i-a furat tot ce s-a putut și a înecat-o în buruieni, de te și miri cum de mai supraviețuiește în atari condiții. 

inchisoare doftana
Dacă prin anii ’80 aici se întindea covorul roșu pentru a primi oaspeți la nivel înalt, acum de-abia mai poți dibui că după copacii înalți și poarta scorojită era cândva o închisoare.

Acum câțiva ani am avut prima tentativă de a pătrunde în Doftana, dar un paznic mult prea riguros m-a împiedicat să trec mai departe de poarta veche. La final de mai 2015, însă, nimeni nu mai păzea intrarea, semnul de acces interzis de-abia se mai vedea și o spărtură din stânga porții era perfectă pentru a permite o mică explorare. Nu am văzut decât o mică parte din ruina în formă de potcoavă, dar a fost suficient cât să-mi fac o idee. E periculos s-o cunoști, trebuie să sari prin foste geamuri ca să intri mai în detaliu (vezi mai multe la Hoinarii români) sau chiar să îndepărtezi paiele bine îndesate în fostele căi de acces. Era foarte mare închisoarea (vezi imaginea satelitară), dar mi-a ajuns să văd o bucățică din ea, căci atmosfera era deja greoaie și impactul destul de puternic. E o idee să-i dai măcar roată, dar dacă e toată o amenințătoare ruină, parcă ți-e și milă s-o deranjezi din moartea iminentă, parcă simți că trebuie s-o lași în durerea ei, să-și dea obsteșcul sfârșit. 

Când te gândești ce obiectiv turistic major s-a ratat și îi vezi starea, parcă ai fi de acord și cu cea mai trasnită idee care s-a vehiculat pentru a o salva de la pierire, aceea de a transforma fosta închisoare într-un... bordel!

inchisoarea doftana satelit peninteciarul doftana peninteciarul doftana peninteciarul doftana
inchisoare doftana inchisoare doftana inchisoare doftana

Cum ajungi?

Din Câmpina, urmărește indicatoarele spre Valea Doftanei – Baraj Paltinu și când ajungi la intersecția unde se cotește spre acele obiective, tu continuă pe DJ 100 E, spre comuna Telega. După ce treci podul peste râul Doftana, drumul o ia la dreapta, în urcuș, pe lângă Lacul Doftana (care va fi pe partea stângă) și în curba următoare se va deschide o nouă străduță, în pantă, la dreapta. Ia-o pe acolo și după câteva case vei nimeri la o nouă mică bifurcație. Ia-o tot în sus, pe ulița din dreapta, tot asfaltată. În curând vei ajunge în fața porții închisorii și vei putea lăsa mașina fix acolo, într-o parcare generoasă. 

Amplasamentul exact este disponibil și în secțiunea “Locația”, imediat sub articol.

Spor la explorat, dar cu precauție maximă!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!