Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 1 iulie 2015

Idei de concediu - Circuitul salinelor din Romania

Data de 1 februarie 2015 va rămâne mereu în amintirea mea, pentru că în acea zi am reușit să vizitez Salina din Târgu Ocna. Poate nu pare la prima vedere un eveniment ieșit din comun, însă atunci mi-am îndeplinit un nou țel în viață, și anume... să fi vizitat toate salinele deschise turistic din România

Nu este deloc o performanță greu de imitat, dacă sunteți fanii lumii sărate din adâncuri și presupunând că nu tânjiți după beneficiile lor curative, din motive medicale. În țară avem doar 6 saline care pot fi vizitate de publicul larg (s-ar mai adăuga aici ocna din Dej, cu aprobare specială, sau alte mine de sare mai mult sau puțin funcționale sau accesibile). 

Din punct de vedere cu totul și cu totul subiectiv, aș ierarhiza cele 6 saline, în funcție de frumusețea/spectaculozitatea lor, astfel: salina din Turda ar ocupa, fără nicio îndoială, locul fruntaș, urmată, totuși, la mică distanță de cea din Cacica, următoarele patru fiind cam la același nivel - Praid, Ocnele Mari, Slănic Prahova și Târgu Ocna. 

În speranța că veți considera că fiecare are farmecul său și vă veți dori să le vizitați, poate pe toate deodată, într-un concediu, de exemplu, v-am pregătit mai jos o propunere de circuit cu punctul de plecare/sosire în București. Un astfel de circuit ar totaliza aproximativ 1,500 km (cu tot cu fâțâielile inerente până ajungeți/plecați de la obiectivul respectiv) și cred eu, v-ar ajunge să-l duceți la bun sfârșit, în ritm lejer, maxim o săptămână. 

circuit saline romania
click pe imagine pentru vizualizare la o dimensiune mai mare sau accesează circuitul de AICI, unde poți să-l modifici după pofta ta :)

Fiindcă mi-a plăcut la nebunie să descopăr cele 6 minunății din subteran și am o presimțire că nici vouă nu v-ar displace defel, propun să le luăm pe fiecare pe rând, în ordinea crescătoare a numerelor din harta de mai sus. Haideți să facem o primă cunoștință cu fiecare în parte, iar apoi promit că o să vă las să vă faceți bagajele :D


salina targu ocna


Atracția sa principală este, cu siguranță, Biserica Sfânta Varvara - protectoarea minerilor. Însă și cei care tânjesc după un pic de adrenalină vor fi mulțumiți - drumul până la sălile vizitabile este în sine o reală aventură și a preluat, pe bună dreptate, de la Slănic Prahova, titlul de cel mai palpitant acces în subteran! :)

Site oficial: http://salina.ro/
Tarif vizitare: 18 RON/adult
Adresă: Str: Salinei nr 12 Tg Ocna
Acces: autobuz
Ultima intrare: ora 14 (octombrie-martie), ora 16 (aprilie-septembrie)salina cacica


Este copia fidelă a uneia dintre cele mai mari saline din lume, monument Unesco, și anume - Wieliczka, din apropierea Cracoviei (Polonia). A fost realizată de muncitori polonezi, deci nu este nicio mirare, mai uimiți ați fi dacă ați afla că una dintre ghidele de limba engleză a obiectivului din Polonia a vizitat această salină, iar legăturile dintre cele două mine ar putea să tot continue, conexiunile lor întinzându-se până hăt, departe în trecut, chiar dinainte ca ele să fi existat, în vremuri de legendă :) Este salina care păstrează cel mai mult din atmosfera și mirosul exploatărilor de demult, fiind de asemenea cea mai ieftină de vizitat.

Site oficial: http://www.salrom.ro/cacica.php
Tarif vizitare: 10 RON/adult
Adresă: jud. Suceava, Cacica, strada de acces nu are un nume, însă se află vis-a-vis de Bazilica Minor, indicator de la drumul principal Mina Cacica (ATENȚIE, nu spre Salina Cacica!)
Acces: scări din lemn
Ultima intrare: ora 16salina praid


Până în urmă cu câțiva ani, era cea mai vizitată salină din România. Deși a fost întrecută la acest capitol de Turda, rămâne cu un superlativ: este, încă, cea mai scumpă de vizitat! :)

Site oficial: http://www.salinapraid.ro/
Tarif vizitare: 25 RON/adult
Adresă: PRAID Jud. Harghita str. Gării nr. 44
Acces: autobuz
Ultima intrare: ora 12:50 (luni-vineri), ora 15:50 (sâmbătă-duminică)


4. Salina TURDA


lac salina turda

Este considerată de CNN și Business Insider drept al doilea cel mai frumos loc subteran din lume și cu asta cred că am spus totul :) De asemenea, este singura salină de la noi unde te poți da într-o roată sau cu barca pe lacul de sare.

Site oficial: http://salinaturda.eu/
Tarif vizitare: 20 RON/adult
Adresă: Turda, Str.Aleea Durgaului Nr.7, Judet: Cluj
Acces: pe jos + lift ultra-modern
Ultima intrare: ora 18salina ocnele mari

Este singura salină unde am jucat badminton, pentru că a fost singura care a pus la dispoziție atât teren cu fileu, cât și echipamentul necesar practicării acestui sport. De asemenea, a fost singura la care am primit, pe lângă biletul de intrare, și un calendar cu imagini din salină.

Site oficial: http://www.salinaocnelemari.ro/
Tarif vizitare: 17 RON/adult
Adresă: Strada Pinilor, Ocnele Mari, jud. Vâlcea
Acces: autobuz
Ultima intrare: ora 16


6. Salina SLĂNIC PRAHOVA

salina slanic prahova


Înălțimea impresionantă a sălilor de vizitare i-au conferit titlul de cea mai mare salină din Europa (54 m față de 8 m, de exemplu, la Ocnele Mari), însă pentru mine și pentru mulți alții, această informație n-a impresionat deloc, un alt detaliu, relativ minor, lăsându-și cu adevărat amprenta în memoria noastră și anume calea de acces în mină, un "banal" lift. În urma incidentului din 6 august 2014, când doi turiști au pățit inevitabilul în "minunatul" ascensor, accesul în salină a rămas a se face pe cale rutieră, până la modernizarea tradiționalei metode de pătrundere în subteranul prahovean.

Site oficial: http://www.salrom.ro/slanic-prahova.php
Tarif vizitare: 20 RON/adult
Adresă: Str. Salinei, nr.1, loc. Slanic, jud. Prahova
Acces: autobuz (provizoriu)
Ultima intrare: ora 15:30 (miercuri-vineri), ora 16 (weekend). ATENȚIE, în zilele de luni, salina este închisă!

Drum bun și explorare plăcută!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!