Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 9 iulie 2015

Cel mai sadic obiectiv turistic din Romania i-a apartinut, bineinteles, lui Vlad Tepes

cetatea poenari paste 2015
Țin bine minte și acum, deși s-au scurs ani, întâia oară când am auzit de cetatea de la Poenari. O actriță prea obscură la vremea aceea ca să-i rețin numele filma la un oarecare film în România și, mânată de curiozitatea oricărui american de a vedea orice loc impregnat de mitul lui Dracula, și-a luat fiica și a pornit către cetate. De aici nu se mai știe exact ce s-a întâmplat, dar în articolul pe care-l citisem la vremea aceea se menționa că actrița și fiica ei se întorseseră complet buimăcite, fără să dea amănunte, și au părăsit de îndată țara! Nu știu câtă legătură o avea nea Vlad Țepeș în toată povestea sau câtă fantezie a fost bine pusă în slujba promovării unei destinații, dar cert este că o astfel de poveste îți rămâne în minte și te macină să mergi și tu acolo să vezi ce le putuse speria pe cele două. 

În propriul palmares mi-am înscris deja 3 vizite la cetatea lui Dracula, amplasată excelent, chiar la debutul din partea argeșeană al celui mai frumos drum din lume. Pot să confirm, astfel, că este un loc pe care nu-l poți uita, pe cât de fain, pe atât de sadic deopotrivă, o caracteristică, zic eu, pe oriunde a avut ceva treabă sau este doar exploatată imaginea domnitorului medieval.  

Deja curios/oasă? Păi să pornim spre Poenari! Sau... n-ai curaj? :)

Ultima dată când am pășit pe aceste meleaguri a fost cum nu se poate mai "potrivit", chiar de Paște, în aprilie 2015. Fix cu aceeași ocazie în care Vlad Țepeș i-a obligat pe boierii de la Târgoviște, care-l trădaseră, să se apuce de ridicat cetatea, în jurul unui turn, deja pe vremea aceea vechi de două secole. Pur și simplu i-a sculat de la un ospăț (femei, bărbați, fără discriminare) și în straie de sărbătoare i-a pus la treabă de și-au rupt toate hainele de pe dânșii, tot trudind. Alternativa ar fi fost soarta avută de bătrâni, care fuseseră deja trași în țeapă și plimbați prin tot Târgoviștele. Brrr... Dar fiorii istoriei sunt nimic pe lângă ce îi așteaptă pe turiști, în zilele noastre!

Ca să poți vizita cetatea trebuie să urci, printr-o pădure, nici mai mult, nici mai puțin de... atenție... 1.480 de trepte! Poate pentru unii nu pare un număr impresionant la prima vedere, dar după ce urci abrupt, să zicem, primele 50, deja le blestemi pe următoarele... 1.430! Dar partea mai neplăcută vine, de fapt, la... coborâre! Știu, greu de crezut, dar a știut Țepeș ce a știut :)) Fiindcă trupul resimte mai ușor efortul de a coborî, ai tendința de a nu mai face pauze, însă dacă totuși te oprești, vei putea avea dificultăți în a-ți menține echilibrul. Pentru că picioarele efectiv vor începe să-ți tremure necontrolat. Groaznică senzație! 

Dar experiența de neuitat la Poenari nu s-a terminat atât de repede :) În timp ce te chinui să răzbați ascensiunii, niște panouri te informează din loc în loc cât ai parcurs, dar și cât (de mult) mai ai în față. Halal încurajare! Iar când într-un final ești sus și gâfâi de efort, hopa cum te paște un infarct: ești întâmpinat de doi manechini trași în țeapă, lângă o ghilotină parcă special pregătită pentru tine... Dacă ai ajuns până aici, însă, meriți toate felicitările, iar panorama care ți se va deschide în toate părțile te va ului mai mult decât toate șocurile trăite pe drum. Și fii bucuros/oasă că ai ajuns mai târziu aici, fiindcă dacă veneai în urmă cu niște ani, nu aveai deloc habar de la poale că sus trebuie să plătești taxă de intrare în cetate! Iar dacă realizai, după ce urcai atâtea trepte, că ți-ai uitat portofelul în mașină și că ar trebui s-o iei de la capăt... sadism așa cum numai într-un loc brand-uit cu Dracula ai fi putut găsi :) Nu mă pot abține să nu mă întreb dacă acesta a fost motivul pentru care cele două americance au fost atât de șocate de Poenari :P

La câte motive am enumerat mai sus pentru care acesta ar fi cel mai sadic obiectiv turistic din România, să mai adaug mitul conform căruia Vlad Țepeș ar fi, de fapt, un vampir, deci nemuritor și... ar putea bântui fosta sa fortăreață? :))

Hai, curaj, vino la Poenari! Nu-ți pot promite că domnitorul sângeros nu te privește din negura timpului, de după vreun zid sau cotlon întunecat, dar te asigur că vei avea parte de o experiență demnă de povestit nepoților :)

panorama transfagarasan poenari panou scari cetatea poenari scari cetatea poenari scari cetatea poenari scari cetatea poenari cetatea poenari paste 2015

*pentru mai multe poze din cetate, haide la primul articol dedicat acestui obiectiv: Fortăreața lui Vlad Țepes - Chin măsurat în 1.480 trepte

Cum ajungi?

Accesul spre Cetatea Poenari se face de pe Transfăgărășan (DN 7C), cu 4 km înainte de a ajunge la Barajul Vidraru, dacă vii dinspre Curtea de Argeș. Zona este destul de bine marcată prin panouri și indicatoare, dar și printr-o parcare largă, diverse tarabe și o pensiune cu nume mai mult decât sugestiv - "La Cetate". Poți lăsa mașina gratuit la marginea drumului, iar de aici poți merge numai pe jos, cale de 1.480 de trepte. Verifică înainte de a porni în ascensiune dacă ai luat cu tine tot ce ți-ar trebui, dar mai ales bani (nu poți intra pe datorie, pe motiv că ai urcat atâta până acolo :D). 

Taxa de vizitare: 5 RON/adult; nu se percepe taxă foto

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!