Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 12 iulie 2015

Ce poti vedea intr-o singura zi la Cluj? Multe locuri pline de fainosag :)

Ai doar o zi la dispoziție să vizitezi Clujul? Nicio problemă! :) Sunt aici ca să te ajut să te bucuri din plin de acest oraș, care are o mulțime de locuri faine de arătat și pe care poți apuca să le vezi, chiar dacă timpul nu e de partea ta. 

Haide să descoperim împreună "orașul-comoară" al Transilvaniei! 

piata unirii cluj

Să presupunem că tocmai ai ajuns în Cluj. Îți recomand ca prima oprire să fie la Hotel Napoca, unde să-ți rezervi o noapte de cazare. Vor urma ore în care vei merge mult pe jos, vei acumula multă oboseală, și e păcat să pornești din nou la drum. Plus că am stabilit că ai o zi la dispoziție pentru acest oraș minunat, iar la lăsarea serii are o surpriză extraordinară pentru tine - chiar la 5 minute de acest hotel. Dar ajungem și acolo :) Acest hotel e ideal pentru cel care se grăbește și vrea să ajungă în punctele esențiale cât mai repede. E situat vis-a-vis de Parcul Central, la circa un sfert de oră de mers pe jos până în centrul orașului (emblematica Piața Unirii) și pe deasupra oferă priveliști deosebite, adăugându-ți astfel amintiri garantat de neuitat.

hotel napoca cluj napoca cluj arena apus panorama hotel napoca panorama cluj hotel napoca panorama cluj hotel napoca

După ce te-ai cazat, putem începe cu o plimbare lejeră, chiar peste drum de hotel, în Parcul Central. Să începi vizita într-un oraș cu un parc-monument istoric cred că reprezintă un start de neuitat. El este scena multor spectacole în aer liber și evenimente care mai de care mai diverse, cu apogeul atins vara, când clujenii se întind în sute de hamace și savurează concerte de jazz oferite gratuit, în cadrul "Jazz in the park". Dacă nimerești în această perioadă, este o bună ocazie de a lua un prim contact cu atmosfera specifică transilvăneană, cu ritmurile sale molcome, în timp ce în jur totul se desfășoară în viteză.

Fiindcă sigur ai venit în oraș după un drum lung și deja ai bifat un prim obiectiv important, merită să ne oprim de acum la masă, dar s-o facem cu stil :) Traversează parcul și mergi tot înainte pe străzile Mihai Eminescu și Iuliu Hațeganu, nimerind pe Strada Clinicilor, unde cotim stânga și ne oprim imediat la Restaurantul Livada. Probabil ai intuit deja că numele nu este ales întâmplător. Într-adevăr, aici poți servi o masă de MasterChef într-o grădină extraordinară. Vei începe să-ți dea seama că Clujul parcă vrea să te impresioneze la orice pas, când ți se vor pregăti preparate pe care să le ții minte și de care să-ți fie dor.

Spicuiesc din meniu:
 • salată de spanac cu năut (27 RON)
 • salată cu roșii coapte, brie cremos și rodii (25 RON)
 • parfait din ficat de pui cu dulceață de ceapă (12 RON - 150 g)
 • supă cremă de porumb cu tortilla (15 lei)
 • New York cheesecake cu sos de căpșuni parfumat (15 lei)
 • steak cu legume la grătar și sos Dijon (66 lei - 450 g)
 • pulpă de rață confiată, cu varză roșie călită și piure de cartofi (41 lei - 450 g)
 • diferite tipuri de burgeri (22-28 lei)
 • pork chops cu sos de măr copt (25 lei)
 • limonade cu pepene roșu, ghimbir, busuioc sau fructe de pădure (11 RON - 500 ml)
 • bere (de la 6 la 13 lei)
 • diferite sortimente de cafea (de la 8 la 10 lei)

gradina restaurant livada cluj gradina restaurant livada cluj gradina restaurant livada cluj restaurant livada cluj restaurant livada cluj restaurant livada cluj

Deja gustul Clujului te-a cucerit? Stai să vezi ce te mai așteaptă! :) Îți permit să "pierzi" aici 1-2 ore, însă după ce ți-ai făcut plinul de energie și bun gust, trebuie să pornim din loc, căci mai avem multe de văzut și, cum spuneam, timpul ne presează.

Cum ieși din restaurant, continuă stânga pe strada Clinicilor și după ce vei trece de Casa de Cultură a Studenților (va fi pe partea dreaptă, nu o vei putea rata), cotește pe a doua stradă care va urma - Potaissa. Vei fi intrat deja în inima orașului vechi, unde ca un preludiu pentru o viitoare vizită, te îmbie terase cu parfum de istorie și aromă de Ardeal, așezate la umbra fostelor ziduri ale cetății.

strada potaissa cluj


strada inocentiu micu klein cluj


Explorăm pe strada Inocențiu Micu Klein (foto de mai sus) și ieșim fix în fața Bisericii Piariștilor, în spatele căreia se află faimoasa Universitate Babeș-Bolyai. Dacă ai mai mult timp la dispoziție de petrecut în oraș, cum ieși în fața bisericii, cotește un pic dreapta și ia-o înainte pe Mihail Kogălniceanu. Vei lua pulsul vieții studențești, vei trece pe lângă Biserica Reformată-Calvină, iar în capătul străzii vei da de o altă bucată de istorie, la Bastionul Croitorilor.

Noi, astăzi, însă, vom face stânga de la Biserica Piariștilor și în două-trei minute vom ajunge în... Piața Unirii. O vei recunoaște cu ușurință, chiar dacă n-ai mai fost niciodată în Cluj. Este locul unde se fac cele mai multe poze și de aici sunt cam toate imaginile care fac reclamă orașului. Centrul Clujului! Punctul ZERO! Simte-l! Privește în jur și apoi ia-l pe îndelete:

 • admiră statuia lui Matei Corvin (cel mai mare rege al Ungariei, sâc, deși s-a născut într-o casă la 5 minute de aici, ajungem și acolo)

piata unirii cluj

 • intră musai în Biserica Sfântul Mihail (poate prinzi un concert de orgă înregistrat în boxe, dar chiar și așa, extrem de tulburător, sau în sâmbetele de vară, la ora 17, poate asiști la unul live)

piata unirii cluj noaptea biserica sfantul mihail cluj noaptea biserica sfantul mihail cluj biserica sfantul mihail cluj biserica sfantul mihail cluj biserica sfantul mihail cluj
 • nu rata "Strada în Oglindă" (Iuliu Maniu, punct de reper - KFC), unde te provoc să încerci să găsești diferențele dintre cele două clădiri aidoma

strada oglinda cluj

 • permite-i unui alt simbol al orașului - Palatul Banffy - să te impresioneze. Adăpostește Muzeul de Artă, trece-l în agendă pentru o vizită în tihnă

palatul banffy cluj

 • nu pleca din zonă până nu ai trecut pragul Muzeului de Farmacie. Este cel mai bine păstrat secret al Clujului, deci merită un articol separat :)

muzeul farmacie cluj


După ce ieși din farmacia-muzeu, ia-o pe strada Regele Ferdinand și cotește prima la stânga, pe Emile Zola. În câteva minute vei ajunge într-un loc plin de farmec, cu accente boeme, așa cum îi e caracteristic Clujului - Piața Muzeului. Neapărat de intrat în Biserica Franciscană (este Superbă, cu "S" mare, în interior) și contrastul dintre liniștea desăvârșită din incinta lăcașului de cult și zumzetul de la terasele drăguțe din piață va fi încă o amintire de ținut minte. Poți lua o gustare la oricare terasă îți face cu ochiul, chiar dacă ești contra cronometru; meriți și tu un repaus după câte lucruri ai văzut deja, dar chiar dacă nu te așezi la masă, stai câteva minute pe una din băncile pieței și privește, cu nesaț, în jur. Este o atmosferă minunată, parcă departe de ce te-ai aștepta să găsești în România.

biserica franciscana cluj piata muzeului cluj piata muzeului cluj piata muzeului vedere biserica franciscana cluj strada matei corvin cluj

După momentele de contemplare, continuăm explorarea noastră de 1 zi pe strada Vasile Goldiș, pe unde vei fi ispitit de o sumedenie de tarabe cu suveniruri sau produse tradiționale. Permite-ți măcar să studiezi oferta! :)

La capătul străzii vei nimeri la Casa Matia, unde potrivit tradiției istorice, s-a născut Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara și cel mai mare rege al Ungariei. La acea vreme, Cluj-Napoca făcea parte din Regatul Ungariei, așa că să n-avem pretenții că nea Matthias Corvinus ar fi nițel român :)

casa matei corvin cluj
strada matei corvin cluj
Mergând înainte pe strada care-i poartă numele ajungem înapoi în Piața Unirii, de unde cotim stânga pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. După alt sfert de oră petrecut în compania orașului vom ajunge la a doua piață ca importanță a Clujului, a cărei structură seamănă izbitor cu Piața Unirii, demonstrând turistului că orașul este multicultural și tolerant (are o piață cu o biserică romano-catolică și o personalitate maghiară, dar are și o piață la fel de mare și impozantă cu o catedrală ortodoxă și un erou național). În Piața Avram Iancu, deci, e de admirat Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, statuia lui Avram Iancu, Teatrul Național și Palatul de Justiție. Interesant e de știut că această piață s-a numit în timpul celui de-al doilea război mondial... Adolf Hitler și până la sfârșitul secolului XIX, pe aceste locuri a fost ba un câmp de instrucție pentru soldați, ba pășune, ba târg de vite și lemne!


catedrala ortodoxa cluj piata avram iancu cluj teatru opera cluj

De aici, trebuie să ne negociem încotro s-o luăm, în funcție și de timpul care ne-a mai rămas la dispoziție. Fie ne întoarcem până la Casa de Cultură a Studenților, urmând Bulevardul Eroilor și admirând o nouă parte faină din centrul istoric, cale de maxim 30 de minute, apoi urcând pe Strada Republicii până la Grădina Botanică (da, aia celebră!). Ca timp, ar însemna de la Piața Avram Iancu la Grădina Botanică - aprox. 45 minute + minim 1 oră de vizitat grădina.

Altă variantă ar fi să te amesteci și mai mult printre localnici, dacă vrei să simți mai mult pulsul orașului și să-l cunoști mai îndeaproape, alegând Iulius Mall, dar mai ales parcul din jurul său, cu Lacul Gheorgheni - atracție principală. Ca distanță, tot din Piața Avram Iancu, ar însemna 45 min - 1 h, însă poți ajunge mult mai repede cu autobuzul 30 până în Piața Mărăști, cam la un sfert de oră distanță de mall. Întreabă acolo pe cineva cum să ajungi, e foarte ușor, sau urmărește indicatoarele rutiere :) Un bilet costă 4 lei și e valabil pentru două călătorii.

parc iulius mall lac gheorgheni parc iulius mall lac gheorgheni parc iulius mall lac gheorgheni parc iulius mall lac gheorgheni starbucks iulius mall cluj

O a treia variantă ar fi să ne întoarcem spre Hotel Napoca, ceea ce vei face până la urmă dacă se apropie înserarea, pentru a te pregăti de surpriza maximă a zilei. Desertul. Apogeul. Cum vrei tu să-i spui :)

Fiindcă deja îți este familiară Piața Unirii, îți explic de aici încotro s-o iei. Urmezi strada Regele Ferdinand, așa cum ai procedat când am intrat spre Piața Muzeului, dar acum nu mai cotești pe Emile Zola, ci mergi tot înainte până dai de podul peste Someșul Mic. Fii cu băgare de seamă, să nu care cumva să ratezi, pe partea dreaptă, strada Andrei Șaguna - e Veneția Clujului! Imediat cum traversezi podul, faci stânga pe lângă râu, pe strada General Dragalina și imediat pe partea dreaptă vei vedea niște scări. Urcă-le! Poate vei obosi nițel, dar promit că merită tot efortul. Când ai ajuns în dreptul terasei Pergola, nu mai urca scările, ia-o pe poteca din stânga, prin fața terasei, apropie-te de marginea de piatră și privește! Ei, așa-i c-a meritat? :) Tot Clujul ți se întinde la picioare și tu nu mai trebuie decât să-l aplauzi pentru prestație. Ești la Cetățuie, iar de aici, în maxim 15 minute, ești înapoi la hotel.

cetatuie cluj noaptea cetatuie cluj noaptea cetatuie cluj noaptea cetatuie cluj noaptea cetatuie cluj noaptea

Ca să te întorci, cel mai bine este să mergi pe unde ai urcat, chiar dacă ocolești, pentru că varianta cealaltă de coborâre de pe deal este destul de periculoasă, nefiind amenajată. Nu e mare bai că ocolești, căci vei trece prin... Mamaia. Strada cu acest nume, de fapt, pitorească prin așezarea ei chiar pe malul Someșului Mic, unde o plimbare de seară e mai mult decât binevenită.

strada mamaia vedere sinagoga cluj


Cu aceste ultime și feerice imagini în minte, pot declara oficial închisă o zi de pomină în compania fainului Cluj.
No, amu', să merem la culcare și om mai vedea noi mâne ce-om mai fașe!
Ups, hai că ne-am molipsit :)

~

Sunt sigură că orașul deja te-a cucerit și plănuiești să revii, ca să zăbovești mai mult. Sau tocmai ai intrat la facultate. Felicitări! Sau poate urmează să ai treabă des prin oraș. Te invidiez! Dacă te regăsești măcar într-una din situațiile de mai sus, vei avea nevoie de un BCR City Card. 
Detalii ai AICI

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!