Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 19 iunie 2015

Cui ii e pofta de o partida de fotbal printre ruine?

Cine și-ar putea imagina că orice-ți dorești, indiferent cât de aberant, ilegal sau pur și simplu conștient greșit ar fi, se poate îndeplini în România? Avem de toate în patria noastră și astăzi adăugăm în listă și... fotbalul printre ruine. 

Dacă există doritori, aceștia sunt chemați la Filipeștii de Târg, județul Prahova, unde un teren de fotbal destul de restrâns a fost amenajat chiar în curtea unui fost palat! Ignorăm faptul că orice șut ratat nimerește fix în istoria și așa șubredă sau că Poliția asistă meciurile de pe margine, intervenind doar la încăierări între coechipieri. Haideți să privim și partea bună: aici s-ar putea să fie singurul loc unde orice fată ar aprecia un meci de fotbal! Dacă meciul i se pare neinteresant (probabilitatea la reprezentantele sexului frumos fiind foarte mare), își poate concentra atenția asupra priveliștei minunate, spre o ruină drăguță totuși, în ciuda gravei sale degradări. Sau, și mai bine, se poate așeza undeva la înălțime, chiar în ruină, și poate privi meciul dintr-o lojă "specială". Restricții nu există, iar de dragul ruinei, de care sigur te atașezi rapid, poți doar spera că jucătorii sunt unii buni și merg direct la ținta potrivită - spre porțile improvizate, nu spre fostul palat al Stolnicului Constantin Cantacuzino.

palat filipestii de targ


Fostul palat se află chiar în centrul comunei Filipeștii de Târg, vis-a-vis de clădirea Poștei. Este extraordinar de greu astăzi să-ți imaginezi cum creșteau prunii și zarzavaturile în grădina sa vastă. Fastuos era totul cândva, vremuri care sunt doar amintiri, ce sunt și ele pe punctul de a se risipi... Cine să le mai țină minte? Poți oarecum bănui pivnițele adânci și neobișnuita bogăție a acestui edificiu bătrân de peste trei secole și jumătate, dar unde s-au dus baia elegantă de marmură sau biblioteca vestită a fostului proprietar? 

ruina filipestii de targ ruina filipestii de targ ruina filipestii de targ ruina filipestii de targ

Cum ajungi?

Comuna se află la aproximativ 20 km de Ploiești și este accesibilă de pe un drum oarecum paralel cu DN 1 (DJ 101P). Poți ajunge de pe DN 72 (Ploiești - Târgoviște), cotind în dreptul comunei Brătășanca, sau poți veni dinspre DN 1, unde sunt multe indicatoare spre Florești, cotind stânga în comuna următoare Floreștiului - Călinești. Palatul îl vei găsi foarte ușor, doar mergând pe drumul principal din Filipeștii de Târg. Amplasamentul exact îl găsești în secțiunea "Locația", imediat sub articol.

~ Dacă tot ești în zonă, îți recomand cu căldură o altă ruină - Versailles-ul românesc ~

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!