Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 17 iunie 2015

Cel mai occidental loc din estul Romaniei

Obișnuim să privim spre vest oricând vrem să dăm un exemplu de “mai bine”, iar lucrurile bune în România par să înceapă de la Cluj încolo, cu apogeul la Timișoara. Dar v-ați uitat vreodată și înspre est, să faceți o comparație, sau v-ați bazat doar pe prejudecățile... altora? “Brand-ul” Vasluiului este “bătaia ruptă” din Rai, dar ați poposit vreodată în capitala de județ, într-o duminică dis-de-dimineață, să vedeți cum se face curat în tot orașul, de vi s-ar părea, brusc, urbea cea mai curată din România? De pericolele de pe străzile din Brăila s-au spus multe, dar ați avut curajul să ieșiți cu un aparat de fotografiat agățat de gât într-o vineri seara, după ora 22, și să aveți surpriza să nu pățiți nimic, ba chiar să descoperiți un oraș rămas în timpul său, de care să vă fie imposibil să nu vă îndrăgostiți? 

Sunt doar două exemple, trăite pe pielea mea, care mă ajută să vă introduc și mai ușor către... Iași. Aventurile amoroase ale primarului Gheorghe Nichita, alături de protestele contra tăierii teilor, sunt cunoscute deja în toată țara și au conferit capitalei Moldovei o faimă nu tocmai potrivită, care lasă cu siguranță în mentalul colectiv impresia unui oraș de evitat. Dar ziceți-mi voi un alt oraș în care să se fi reabilitat toate străzile într-un interval de 2 ani. În 2013, venisem în două dăți în oraș, cu autocar și microbuz, iar șantierele erau ba în toi, ba erau mai mult decât necesare, dar lipseau cu desăvârșire. Vă dați seama de reticența pe care o aveam în această privință, în primăvara lui 2015, când aveam să parcurg aceleași străzi, de data aceasta cu mașina personală. Ce să vedeți, o nouă surpriză made in Romania: orașul părea scos din țiplă! Străzi perfecte de Bucureștiul ar muri de invidie, un nou pasaj superb finalizat și mai toate clădirile în stare bună sau urmând să fie și ele gigea

Iar mai presus de toate... ansamblul de la Palas Mall! Deși părea că tot Iașiul s-a adunat în 27 hectare, de Ziua Muncii, nu aveai cum să nu te simți bine. Aglomerația nu se simțea, deși era vizibilă, iar locul pur și simplu MIROSEA a Occident. Deși știam la ce să mă aștept, că doar mai văzusem grădina integrată în mall, acum părea pregătită în totalitate să surprindă și să te facă să leșini pur și simplu în fața frumuseții. Inițial am crezut că sunt prin Franța, prin grădinile vreunui castel celebru, dar când m-am dezmeticit, am realizat că n-am făcut decât 6 ore cu mașina până aici, că sunt în Iași, în spatele Palatului Culturii. Și era mai bine chiar decât în Franța! :)

palatul culturii iasi 1 mai 2015

În luna mai, când am poposit din nou în acest minunat loc, acesta împlinea numai 3 ani de existență. "Bebelușul" acesta, însă, era matur, te puteai înțelege perfect cu el și el te înțelegea pe tine, cu atât mai mult. De la mall-ul din care nu poți să pleci fără să nu-ți iei ceva la grădina care se întinde până în spatele simbolului orașului - Palatul Culturii - găsești minuni peste minuni. De la terase ai priveliști absolut delicioase, lacul artificial juri că e viu, caruselul te duce imediat într-o lume a poveștilor, câte un tufiș colorat și parfumat ici-colo, toate aranjate într-o anume ordine și într-un anumit fel care te fac să știi sigur că tocmai ai descoperit definiția cuvântului "armonie". Iar palatul în sine este incredibil! Te chinui mult să-i găsești locul în România, obișnuit cu atâtea ruine "fastuoase".

E suficient doar să te așezi pe iarbă (este permis!) și deja ești parte din această lume magică. Chiar așa m-am simțit, într-o poveste, un minuscul personaj fericit, prins pentru eternitate într-un glob de cristal, așezat pe noptieră. Din păcate, însă, timpul care nu are niciodată răbdare, a zguduit acest glob și l-a făcut să se sfarme, aruncându-mă, la un moment dat, înapoi în realitate. Nu puteam sta la infinit aici, mai ales că n-aș fi știut să răspund la fireasca întrebare ce urma: Când te-ai sătura?

gradina palas mall iasi palatul culturii vedere palas mall iasi gradina palas mall iasi
palatul culturii vedere palas mall iasi palatul culturii vedere palas mall iasi palatul culturii vedere palas mall iasi
gradina palas mall iasi
gradina palas mall iasi

Vrei să descoperi și tu acest colț de Rai ieșean? 
Apelează la agenția Classy Romania și rezervă-ți șederea chiar în centrul orașului, la Hotel Unirea

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!