Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 27 iunie 2015

Cheia si Suzana, "doamnele" superbe care au binecuvantat muntii

Doar 8 km din prea ignoratul DN 1 A stau între două "doamne" în "veșminte" muntenești. Ele s-au aciuiat pe aceste meleaguri, una la poalele munților Ciucaș, cealaltă în ținutul fagilor, în vremuri greu de rememorat, când azi accesibila șosea națională era doar un drumeag aproape imposibil de parcurs.

Ajungeau aici doar cei mai cutezători, cu îngăduiala Celui de Sus. Printre ei, măicuța Suzana Arșic. Plecată din Săcele, s-a strecurat prin înfricoșătoarea trecătoare a Bratocei și găsind un loc ferit, dar pitoresc, unde trei pârâiașe se unesc sub forma unei cruci, dând naștere râului Teleajen, a pus bazele schitului ce urma să devină mănăstirea care-i poartă astăzi numele. Privită cu ochiul omului modern, mănăstirea Suzana nu-și trădează deloc vârsta onorabilă, ci pare o domnișoară îmbrățișată de păduri impenetrabile, care înflorește departe de lumea agitată, o fecioară pe care o mai descoperă câte un trecător rătăcit, se minunează, iar apoi e lăsată, din nou, în pace, în nederanjul ei.


manastirea suzana manastirea suzana manastirea suzana
manastirea suzana manastirea suzana pisica manastirea suzana
pisica manastirea suzana pisica manastirea suzana trandafiri manastirea suzana trandafiri manastirea suzana

Cheia, pe de altă parte, este o doamnă neînfricată, caracter ușor de intuit prin însuși numele său - "cheia" munților, "poarta" de acces dintre Valahia și Transilvania. Nu s-a retras departe de civilizație, ci s-a dezvoltat odată cu ea, obligând parcă orice trecător să se oprească, nițel, și pe la dânsa. Se fălește, așa cum îi șade bine oricărei doamne, cu straiele sale de preț, ale căror "designer" este nimeni altul decât Gheorghe Tattarescu. Superb s-a aranjat pentru fiecare oaspete încât ar fi păcat ca găteala să fie în van și să nu-i treci, și tu, pragul. Va fi o gazdă memorabilă!

manastirea cheia manastirea cheia manastirea cheia
manastirea cheia  
manastirea cheia 
Cum ajungi?

Mănăstirea Suzana se află la 40 km nord de orașelul Vălenii de Munte, aflându-se la câțiva zeci de metri depărtare de DN 1 A, cu acces pe o scurtă cărare în pantă, asfaltată, în dreptul indicatorului de la șosea.  

Mănăstirea Cheia se află chiar la drumul național DN 1 A, la ieșirea din stațiunea Cheia și la mică distanță de Centrul de Comunicații prin Satelit, cel mai mare teleport din Europa Centrală și de Sud-Est (locul este ușor recogniscibil prin imensele antenele parabolice).

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!