Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 23 iunie 2015

Doua descoperiri intamplatoare, demne de retinut: Cula Druganescu si Cascada Piscul Negru

Nu o să le găsiți în vreun ghid turistic, pentru că prima e pe cale să nu mai existe, iar cea de-a doua nu a fost băgată în seamă, până ce n-a fost revendicată de un complex turistic, însă amândouă își vor lăsa amprenta în memorie, odată ce le-ai fost oaspete. Din păcate, nu vor fi în stare să te răpească mai mult de câteva minute, în drumul spre alte destinații mai importante, dar merită din plin scurta oprire.

cula druganescu cascada piscul negru

~

Cula Drugănescu

Descoperită întâmplător la o margine de drum și anunțată printr-un simplu indicator, clădirea sub formă de turn, pe care mă așteptam s-o găsesc acolo unde-i este specificul (Oltenia), m-a surprins în Muntenia de munte, la câțiva km distanță de Corbii de Piatră, mai exact în comuna Retevoiești, din județul Argeș. Ajungi aici de pe drumul care leagă Curtea de Argeș de Câmpulung, cam pe la jumătatea distanței cotind spre Mioveni, încadrându-te pe DJ 731.

Cula Drugănescu sălășluiește la strada principală din comună și iese în evidență prin faptul că arată altfel față de celelalte case din Retevoiești. Prima trăsătură - este o ruină într-o avansată stare de degradare, pe când celelalte gospodării sunt îngrijite și prosperă. A doua trăsătură - arată ca o cetate de pe vremuri și cam acesta i-a și fost rolul, când a fost construită de boierii Drugănescu, la 1822. Pe atunci, familiile înstărite își ridicau o astfel de casă, ignorând adăugirile estetice specifice unor locuințe de oameni bogați, concentrându-se strict pe apărare. O atitudine logică, având în vedere că hoardele de tâlhari făceau legea prin aceste meleaguri.

Astăzi nu mai poate răzbate nici în fața unui vânticel blând, fiindcă anii grei o împovărează și nu are niciun sprijin. Parcă este așteptată să moară... Așadar, grăbește-te să o vizitezi, cât se mai ține pe picioare; are farmecul ei și în atari condiții.


cula druganescu inscriptie cula druganescu cula druganescu

~

Cascada Piscul Negru

Când călătorești pe Transfăgărășan, multe cascade mai mari sau mai mici, mai celebre sau brusc apărute în urma topirii zăpezilor, îți atrag privirile. Una dintre căderile de apă ale pârâului Piscul Negru nu a fost niciodată o atracție, poate și din cauza retragerii sale de câțiva zeci de metri de drumul ăl mai frumos din lume. Dar când s-a ridicat în calea ei complexul turistic care i-a împrumutat numele, la km. 102, salvarea din anonimat a venit natural. Noii săi vecini nu au izolat-o, ba din contră, i-au amenajat o cale de acces facilă și i-au anunțat prezența printr-un indicator. A devenit astfel un prielnic preludiu, care să te pregătească de toate frumusețile ce te așteaptă de aici încolo :)

cascada piscul negru cascada piscul negru cascada piscul negru
cascada piscul negru
cascada piscul negru
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi laf timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!