Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 5 iunie 2015

Cele 3 obiective de neratat in orasul Covasna

Covasna este un oraș aflat la circa 50 km de Brașov, neluat în seamă din punctul de vedere al turismului, fiind cunoscut mai degrabă de cei suferinzi, ca stațiunea cea mai potrivită pentru tratarea afecțiunilor cardio-vasculare. Așa cum v-ați obișnuit, dacă navigați des la bordul celor mai frumoase povești despre România, tocmai urmează să vă apucați din nou de făcut bagaje, pentru că, deși nu vi se pare acum, Covasna este o destinație de neratat, mai ales dacă vă simțiți bine :)

covasna obiective turistice


1. Vulcanul din mijlocul orașului

Nu știu câți oameni din lumea asta mare se pot lăuda că în fața scării lor de bloc se cască un vulcan și totuși e în regulă, însă de acum știți că astfel de oameni sunt covăsnenii. Fix în mijlocul urbei, în Parcul Central, între hotelurile Covasna, Cerbul, Căprioara și blocurile de la strada Libertății, este o groapă care bolborosește necontenit, numită de localnici Balta Dracului. Sună înspăimântător și chiar a fost o vreme, însă astăzi este un banal vulcan noroios, care nu-și face de cap în afara perimetrului în care este lăsat să se desfășoare. Musai de oprit lângă el și de admirat!

balta dracului covasna balta dracului covasna balta dracului covasna


2. Unicatul plan înclinat*

Așa cum ne este, se pare, specificul românesc, avem un unicat european (alții îndrăznesc chiar mondial), dar nu ne place să ne lăudăm cu asta și, în plus, facem ce facem și ajungem să nu prea îl mai putem vedea! La ieșirea din orașul Covasna, în direcția Comandău, se poate încă dibui o cale ferată îngustă, semn de Mocăniță. Șina se întinde prin preafrumoasa Vale a Zânelor, iar la un moment dat cotește brusc spre dreapta și se frânge direct într-o râpă. Pfiu, noroc că nu erați la bordul unui tren! Dacă ridicați privirea, zăriți o dâră care spintecă un deal și cam atât. Pe acolo circula un tren! Vă mai uitați o dată la panta ce pare imposibilă de urcat și vă minunați cum era posibil. Aici intervine geniul uman! 

Trenul nu urca în sensul în care știm noi astăzi, ci se oprea la baza dealului. Un altul aștepta în susul culmii, circulația între cele două făcându-se cu ajutorul Planului Înclinat, printr-un mecanism complet ecologic, inaugurat în 1890. Această cale ferată, care lega Covasna de Comandău, era folosită pentru transportul lemnului dinspre fabrica de cherestea din sătucul covăsnean către orașul beneficiar de gară. Din vârf cobora o platformă cu un vagonet plin, energia consumată în coborâre fiind folosită, concomitent, pentru propulsarea unui vagonet gol spre vârf. Vagonetele erau apoi cuplate la trenurile care așteptaseră, sus și jos. Tot sistemul era controlat de la o stație de pe culme și era manevrat de doi căluți. 

Mi se pare foarte-foarte fain, însă astăzi a rămas doar o amintire, care la cum se mișcă lucrurile, va dispărea total foarte curând. În 2009, șina încă mai izbutea să treacă pârleazul spre plan, în octombrie 2014... of, puteți vedea în imaginile de mai jos. 

Așa cum ziceam, musai trebuie să vă grăbiți să vedeți acest loc. Deci, notați-vă cum ajungeți. Din centrul orașului, urmați indicatoarele spre Hotelul Clermont/Spitalul de Recuperare Cardiovasculară/Comandău și continuați pe drum tot înainte, însoțiți de calea ferată, până în punctul unde se termină asfaltul. Fix acolo, în dreapta drumului, era Planul Înclinat. Era și nu mai este! 

Dacă nimeriți în zonă în perioada 12 aprilie - 12 octombrie, puteți merge cu un trenuleț tras de o locomotivă Diesel, din fața Hotelului Clermont până cu câțiva metri înainte de râpa de lângă fostul Plan Înclinat, la un tarif de 6 lei/adult, în intervalul orar V-D (9-18). În zile de sărbătoare, cum ar fi Zilele Covasnei (5-7 septembrie), se parcurge același traseu cu o mocăniță, la un tarif de 10 lei/adult. Dacă vă nimeriți oricând altcândva, puteți lejer să vă plimbați pe jos (sau cu mașina), pe unde v-ar duce și trenulețul și tot va merita din plin. Vă asigur! 

*de văzut și comentariul lui Cezar Partheniu, de mai jos

cale ferata mocanita covasna planul inclinat covasna planul inclinat covasna
planul inclinat covasna
vagoane covasna

3. Micuța, dar drăguța cascadă de sub Șiclău

La circa 100 m înainte să ajungeți la baza rămășiței planului înclinat, doar o parcare pe partea dreaptă, la capătul căreia e înfipt un mic panou trădează ce se ascunde lângă drum. Pe panou scrie simplu "Cascada". De acolo mai trebuie să coborâți doar câteva trepte și o veți întâlni. Deși e modestă ca spectaculozitate, tot peisajul din jur e în așa fel făcut încât deși pozam același lucru, tot nu mă puteam opri din surprins cadru peste cadru. Cu o băncuță așezată strategic și locul ascuns într-o cotitură a râului va fi o cascadă pe care nu o vei putea uita, din momentul în care o vei vedea. Chiar dacă nu e deloc, sărăcuța, cea mai frumoasă din țară :)

cascada covasna cascada covasna cascada covasna spre cascada covasna

...iar dacă aceste trei obiective tot nu v-au convins să-i oferiți o șansă Covasnei, deși sunt sigură de contrariu, vă mai recomand să vă petreceți 2 ore pe traseul turistic ce duce la Cetatea dacică a Zânelor, cu plecare tot din zona hotelului Clermont. Ce bine s-a poziționat această unitate de cazare, nu-i așa? :)

traseu cetatea zanelor covasna

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!