Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 24 mai 2015

Targu Ocna: Salina de la malul Trotusului

Faceți afaceri avantajoase!
Vă restabiliți sănătatea!
Ineditul pătrunde în existența dvs!

Dacă vrei să asculți de aceste îndemnuri pictate pe un panou vechi, trebuie să vii într-un orășel pitoresc din județul Bacău și să cobori 240 m sub pământ! Înspăimântător? Nici pe departe! 

La Târgu Ocna vei descoperi o comoară subterană, bună de explorat atât vara, în căutarea răcorii naturale, cât și iarna, tânjind după o atmosferă plăcută. Cu temperatura sa constantă de 12-13 °C, salina din Târgu Ocna e primitoare mereu; chiar dacă nu e cea mai vizitată din țară, nu există totuși zi când să fie singură, numai ea, cu răcoarea și întunericul. Musafirii sunt preponderent localnicii, dar dacă ești străin de aceste meleaguri, nu-ți face griji, ești binevenit, atâta timp cât plătești taxa de vizitare de 18 lei/adult, valabilă o zi întreagă. 

capela varvara salina targu ocna

Accesul în subteran e posibil cu autobuz sau microbuz, în funcție de numărul de turiști adunați la momentul respectiv. Durează aproximativ 10 minute, pe o distanță de 3 km. Specificul locului, aș spune, e că nici nu trebuie să ajungi efectiv la etajul amenajat turistic, fiind deja impresionat! Cum așa?

Șoferii te conduc în subteran cu agresivitate, în viteză mare, iar drumul devine imediat o aventură, fiindcă își schimbă constant direcția și impresia generală e că te duci spre adâncul pământului, sub formă de spirală! Curbe după curbe, în care se intră și se iese cu vitezăăă! Amețitor sau, din contră, fascinant. Depinde de fiecare. Eu te-am avertizat, ca să știi la ce să te aștepți :)

Odată ajuns la capătul călătoriei, începi explorarea pe jos. Sălile săpate în sare au o înălțime de 8 m și nu oferă cadre mai fotogenice decât la alte saline, însă o anumită încăpere iese, cu adevărat, în evidență și îți va fi greu sau chiar imposibil s-o uiți: Capela Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor (vezi foto 1).

În rest, îți mai atrage atenția o cascadă ce se revarsă încetișor într-un iaz; altfel, timpul se petrece aici șezând și inhalând aerul benefic, închiriind o masă de tenis sau biliard, dând o tură sau mai multe cu mini-kartingurile, citind istorii minerești agățate de pereții duri, reci și sărați sau făcând exact ce-ți poftește inima.

Te întorci când dorești, dar nu mai târziu de ora 15 sau 17 (când se închide mina, în funcție de sezon) și te așteaptă același drum întortocheat, înapoi spre civilizație și lumina naturală. Să-ți fie de bine! :)

intrare salina targu ocna lac salina targu ocna salina targu ocna salina targu ocna


Cum ajungi?

Orașul Târgu Ocna se află pe drumul ce leagă Miercurea Ciuc de Adjud, mai precis între Comănești și Onești. Odată ajuns în oraș, vor fi destule indicatoare care te vor îndruma către obiectivul principal, însă dacă dorești să mergi la sigur, verifică amplasamentul exact al salinei în secțiunea "Locația", imediat sub articol. Vizitare plăcută!__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!