Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 28 mai 2015

Nu o sa-ti vina sa crezi: Romania a finantat o pestera din Bulgaria!

Nimănui nu-i mai plac titlurile bombastice, dar în acest caz, nu există altul mai potrivit. 

Știind cât ne plângem că nu există fonduri pentru restaurarea obiectivelor din țara noastră, am rămas pur și simplu uluită când m-am trezit, total întâmplător, în mijlocul pustietății bulgare, în fața unui panou scris perfect în limba română. În spatele său, cică, s-ar afla a doua peșteră ca mărime din Bulgaria. Interesant la prima vedere, dar uimitor la o privire mai atentă. 

Pe același panou se preciza că peștera a fost amenajată prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2006 - "Viitorul Dezvoltării Locale - Turismul în zona de Graniță", prin autoritatea contractantă - Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței, cu beneficiar... nu vreo autoritate locală bulgară, ci nimeni altul decât Consiliul Județean Giurgiu! La loc de cinste tronau sigla Guvernului României și steagul Uniunii Europene. Ei, pe naiba! Deci, practic, peștera asta e ca și a noastră, nu? Atunci musai trebuie să-i fac o vizită :)

pestera orlova chuka bulgaria


Ajunsesem aici din pură întâmplare și ghidată de o oarecare curiozitate. Pornisem în direcția peșterii de pe una dintre cele mai folosite rute de români prin Bulgaria, și anume - de pe drumul dintre Ruse și Veliko Târnovo. Întorcându-mă acasă din capitala medievală a Bulgariei, am zărit brusc, cam la 30 km distanță de portul de la Dunăre, câteva indicatoare înșirate la marginea drumului. Unul ducea la orașul medieval Cherven, altul la biserica rupestră monument Unesco de la Ivanovo și altul către peștera-minune. S-a impus de la sine un ocol :)

pestera orlova chuka bulgaria
Departe de a fi una dintre destinațiile intens promovate și vizitate de români pe meleagurile bulgărești, totuși peștera atrăsese deja în duminica în care am poposit și eu la dânsa două mașini cu numere de România. Se ajunge ușurel la dânsa, dacă îndeplinești trei condiții: ești atent la indicatoare (aparent destule, dar sunt ușor de ratat), poți să decifrezi alfabetul chirilic și cunoști nițică engleză, cât să înțelegeți că peștera e la dreapta, acolo unde pe indicator scrie "bla-bla-bla cave". 

Mai simplu, de pe drumul 5/E 85, care leagă Ruse de Veliko Târnovo, cotești spre localitatea Dve Mogili (exact, înseamnă Două Movile) și, după ce traversezi comuna, ții drumul 501, un fel de județean de la noi. E un drum ca printr-un ținut al nimănui, pustiu, printre câmpuri infinite. La un moment dat, se va face un prim drum la dreapta, destul de îngust și lung cale de kilometri buni, pe care trebuie să-l urmezi. În scurt timp, peisajul va începe să se schimbe dramatic, arătându-ți cam pe unde se află ceea ce cauți. La singura intersecție care se va ivi, continui tot înainte, căci altfel, dacă o iei în dreapta, nimerești într-un sat. De la intersecție până la parcarea improvizată, unde se află și panoul care te va da pe spate, e o distanță de mai puțin de un minut. 

pestera orlova chuka bulgaria
Zona e o pădurice, la marginea unui câmp cultivat, aranjată frumos pentru grătare, inclusiv cu toaletă și măsuțe. O minunăție! La casa de bilete afli că tariful de vizitare e de 5 leva de persoană și cam tot atât taxa foto (5 BGN - cam 12 RON), iar vizitarea e posibilă, dacă nu mă înșel, în perioada aprilie-octombrie, dar sigur cu intrări doar la următoarele ore: 10:10, 11:10, 12:30, 13:10, 14:20, 15:10, 16:20, 17:00. 

De la casa de bilete până la peșteră te așteaptă o coborâre vertiginoasă, asistată de niște scări abrupte. Îți dai seama că ai ajuns la intrarea în grotă când dai de ghid, un domn la vreo 50 și ceva de ani, extrem de simpatic, care nu știe deloc engleză, dar încropește câteva cuvinte în română atunci când te afli în interior și încearcă să-ți arate din atracții. Evident că noi dăm bani pentru peșteră, dar nu avem parte de ghidaj în română! 

pestera orlova chuka bulgaria
Eu m-am nimerit la vizitare alături de trei familii de bulgari și, deși n-am înțeles aproape nimic din ce explica nea ghidul în bulgară, trebuie să recunosc că a fost unul dintre cei mai buni ghizi pe care i-am întâlnit vreodată! :) Peștera în sine nu e deloc spectaculoasă, aș putea spune, pozele arătând-o mult mai mișto decât e de fapt în realitate. Dacă ai apucat să vezi câteva peșteri din România, cea de aici ți se va părea o glumă, încă un motiv să ne mândrim ce țară faină avem. Dar timp de 40 de minute, omul acesta reușește din nimic să vândă povești. Mi-a amintit mult de Polovragi, fiind tot o peșteră locuită din cele mai vechi timpuri, unde s-a cam distrus frumusețea specifică unui astfel de loc și unde ghidul se distrează dând cu pumnul, cam prea tare, în ultimele stalagtite rămase în tavan, pe motiv că ne demonstrează acustica acestora, însă nenea măcar făcea turiștii bulgari să râdă, spunea copiilor acestora povești cu Dracula (incluzând ușor informația că aici trăiesc până la 12.000 de lilieci), era ca un actor, mișcându-se foarte sugestiv - din haină își făcuse, cică, pelerină de vampir, cu mâinile portretiza atacul urșilor de cavernă, ne-a plimbat pe "Champs-Élysées" și le-a arătat celor mici un tunel secret pe unde chiar s-au strecurat, pentru a ne regăsi puțintel mai încolo. Un astfel de ghidaj, ca la Polovragi, mai contribuie și el la deteriorarea peșterii, însă măcar aici ghidajul e făcut mai cu cap! 

pestera orlova chuka bulgaria

Și iată cum amețită de amintirea ghidului, am uitat să vă spun cum se numește peștera :)) Orlova Chuka e numele ei, în traducere - Stânca Vulturilor, care este intrarea efectivă în peșteră. La întoarcere, merită să vă opriți și la punctul de belvedere, unde veți zări o părticică din canionul făcut de râul Cherni Lom ("Fractura neagră"). Pe traseul său se află și celelalte obiective ale căror indicatoare le descoperisem la marginea drumului dintre Ruse și Veliko, "vinovate" pentru că m-au adus aici, să văd peștera din Bulgaria finanțată de România.

intrare pestera orlova
pestera orlova pestera orlova pestera orlova chuka bulgaria pestera orlova chuka bulgaria
pestera orlova pestera orlova pestera orlova

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!