Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 8 mai 2015

Fii musafirul lui Vasile Alecsandri!

Chiar dacă "bardul de la Mircești" ne-a părăsit în urmă cu peste un secol, nu e deloc greu, odată ajuns în județul Iași, să te simți extraordinar de bine primit, ca un musafir distins, în casa celui care ne-a lăsat pe vecie o Horă a Unirii sau un Andrii-Popa. În modestul său conac dintr-o comună banală, aflată la 70 km distanță de capitala Moldovei, simți și astăzi cum te primește, extrem de ospitalier, după cum îi era obiceiul, chiar Vasile Alecsandri! 

Nu e nevoie să-l vezi în persoană ca să faceți cunoștință. Imediat cum ai trecut de poartă, ești deja de-al casei. Și te poți considera onorat, având în vedere că în compania lui Alecsandri au fost înaintea ta oameni care au intrat în istorie, prin care și Franz Liszt, marele compozitor și pianist maghiar, ilustrul său prieten care i-a concertat chiar aici, la Mircești. 

Atât de vie este încă prezența lui Alecsandri în casa sa și în grădina micuță, dar îmbietoare din jur, încât nici nu vei băga de seamă că el se odihnește, de fapt, sub o lespede de piatră, în mausoleul dintr-un colț al curții verzi. Îi citești numele pe piatra funerară, afli detalii de la înmormântarea sa, eveniment cu mult fast și răsunet național, dar tot nu-ți vine să crezi că Alecsandri nu mai e. 

Cum să nu mai fie, dacă tocmai ați stat la un pahar de vorbă, lângă soba cu coloane? Sau a fost doar o părere?

casa memoriala mircesti alecsandri

Recunosc, din a doua mea vizită* la Casa Memorială Vasile Alecsandri din Mircești, mi-a rămas în minte un singur lucru mare și lat: că a fost căsătorit cu o poloneză, mai tânără cu vreo 20 de ani! Oho, am surâs în sinea mea, ce bărbat bine o fi fost Alecsandri, de-și putea ține alături o astfel de femeie!

Căci de bani din poezie nici pe vremea lui nu se câștigau averi, ci doar inimi, conacul unde și-a petrecut 30 de ani de viață (cu diverse răstimpuri prin străinătățuri) era moștenit de la tatăl său și nu era nici pe atunci un ditamai domeniul, iar când a început să aibă misiuni diplomatice, deja fata fusese cucerită. Să-l ai alături pe Alecsandri, poetul, dramaturgul, diplomatul, dar mai ales soțul, cred că era suficient în sine. După cum superb puncta Adrian Pârvu de la Jurnalul Național, conacul a fost zidit cu istorie și tencuit cu literatură, fiind totodată o lecție a măsurii, a bunului-simț, a modestiei, pe care astăzi ne este atât de greu să o pricepem: "nu grandoarea casei rămâne, ci faptele și ideile care s-au dospit sub acoperișul ei". Ce avea Alecsandri în cap și îi ieșea din peniță îi era adevărata avere, inestimabilă! Orice femeie i-ar fi cedat pe loc, nu-i așa?

Cât de mare putea fi omul acesta! Nu degeaba propria-i casă a devenit, în 1914, primul muzeu literar din țară. Pe lângă pastelurile sale celebre sau încă și mai faimoasa Coana Chirița, să-ți pui semnătura pe Hora Unirii sau pe versurile ce aveau să fie cântate de atâția și atâția români, Andrii-Popa cel vestit, este o realizare fabuloasă, care te așează într-un loc bine meritat și respectat al istoriei. 

Să fi fost Alecsandri pur și simplu înzestrat de la natură cu talentul ordonării cuvintelor ori poate doar a avut "prietenii" potriviți, unchiul său fiind cel care l-a prins pe hoțul Andrii Popa, la Valea Seacă, de aici inspirația cultivării unei povești de familie, cert e că Alecsandri s-a priceput să ne uimească și continuă s-o facă, chiar dacă nu mai poate scoate "hit"-uri noi. Îl studiem la școală, ni-l amintim cu diverse ocazii, face parte din viața noastră, vrând-nevrând. Și ne devine un bun prieten, după ce am apucat să-i fim oaspeți :)


casa memoriala mircesti alecsandri casa memoriala mircesti alecsandri casa memoriala mircesti alecsandri mormant alecsandri mircesti
casa memoriala mircesti alecsandri arhitectura palat cantacuzino floresti casa memoriala mircesti alecsandri mausoleu alecsandri mircesti

Cum ajungi?

Între Târgu Frumos și Roman, pe E 583/DN 28, există indicatoare spre comuna Mircești (casa memorială), cu acces fie pe DJ 208 R, fie pe un drum comunal de 2 km. Dacă alegi varianta drumului județean, starea asfaltului era excelentă în mai 2015 și odată ajuns în comună, vei fi îndrumat de un alt indicator spre stânga, către obiectiv. 
Vizitarea costă 5 ron/adult. 
Amplasamentul exact este disponibil în secțiunea "Locația", imediat sub articol.

~

Dacă tot sunteți în zonă, haideți și la: RUGINOASA și MICLĂUȘENI

*mai 2015. Prima vizită a fost alături de părinții mei, nu mai țin minte exact când, dar știu sigur că încă nu eram studentă pe atunci :)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!