Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 18 mai 2015

Vodita, o premiera pe meleagurile noastre

Din cea mai veche ctitorie voievodală din România și totodată primul așezământ monahal ortodox administrat autonom au rămas astăzi doar niște ruine. Alături, s-a ridicat o biserică nou-nouță și niște chilii mari și frumoase, care nu contrastează atât de puternic cu peisajul idilic din jur la fel de mult ca nesimțirea unuia dintre preoții lăcașului, care într-o zi urâtă, dar specială de 1 Decembrie, alunga fără milă doi căței necăjiți, bucuroși de turiști, dar inconștienți de neospitalitatea acestei mănăstiri.

biserica vodita

Gustul amar e mai îndulcit de peisajul senzațional, caracteristic văilor din zona Cazanelor Dunării, Vodița fiind așezată parcă în mâneca mărețului fluviu, fiind asul scos doar celor îndeajuns de curioși să îl vadă.

Este o liniște grea în jur, încă nealterată de prea mulți turiști cunoscători de acest loc întemeiat de Sfântul Nicodim, spre finele secolului XIV. La mică distanță, încă șade trufașă statuia faimoasă a duduii cu nurii în vânt, privind spre Orșova. Faină panoramă din acea parcare de pe marginea drumului european 70, dar și încântătoare clipe în natură alături de amintirea unei istorii pierdute...

La Vodița se ajunge ușor, dacă ești la bordul unei mașini. Pornind dinspre Drobeta-Turnu Severin înspre Orșova, după ce treci de Barajul Porțile de Fier, se va face la dreapta un drum de numai 1 km, cu asfalt bun. Intersecția este semnalată de un indicator, chiar înainte de viaductul cu același nume. 

biserica vodita panorama dunarea orsova panorama dunarea orsova ruina vodita ruina vodita statuie orsova

~

Maestrul responsabil pentru fotografii: Sony A5100

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!