Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 9 mai 2015

Bucium - Cetatuia - Galata: Trio-ul manastiresc din jurul Iasului


Vrei să descoperi și tu mănăstirile din jurul Iașului?
Apelează la agenția Classy Romania și rezervă-ți șederea chiar în centrul orașului, la Hotel Unirea

Să vii în Moldova și să nu treci pragul vreunei mănăstiri ar fi ca și cum te-ai duce la o nuntă fără lăutari! Capitala acestei regiuni absolut fabuloase, orașul Iași, și-a asigurat multe doze de spiritualitate, pentru fiecare cartier și credincios, pe deasupra însă s-a înconjurat și de trei nestemate într-ale religiei, așezate strategic pe dealuri înțesate de viță de vie, de unde poți arunca o privire (sau mai multe) către diferite regiuni din oraș. 

Pentru cei care vor să descopere mai mult din atmosfera magică a târgului Ieșilor, dincolo de obiectivele clasice și arhicunoscute, un circuit la mănăstirile Bucium - Cetățuia - Galata se impune de la sine. Distanța dintre dânsele este relativ scurtă, dar bucuria sufletului, după ce le treci pragul, va fi nemărginită!

manastiri bucium cetatuia galata

Mănăstirea Bucium

Atâta liniște și pitoresc specific moldovenesc, nu știu unde poți găsi mai mult! Mănăstirea se ascunde printre arbori seculari și în spatele a nenumărate ghirlande de viță de vie, la câteva sute de metri distanță de mai faimoșii Plopi fără soț, pe lângă care Eminescu adesea a trecut. Bisericuța mănăstirii este așa de micuță, de-ți vine să o iei în brațe, iar cele două conace unde își duc traiul molcom călugării și călugărițele așezământului sunt o încântare pentru ochiul avid de arhitectură locală. Amatorii de panorame să nu uite să privească spre Iași, dinspre parcarea de la baza mănăstirii. 

Ajungi aici, deci, de pe drumul național 24 (Iași-Vaslui), urmând a doua stradă la stânga, după ce treci de Plopii fără soț, din direcția Spitalului de Psihiatrie Socola. Strada mănăstirii se numește Păun. 

biserica manastire bucium iasi biserica manastire bucium iasi manastirea bucium iasi peisaj manastire bucium iasi peisaj manastire bucium iasi

Mănăstirea Cetățuia

Dacă vrei să vezi o fortăreață în toată regula, cu ziduri groase și turnuri zvelte, care țin protejată o curte extrem de primitoare, furnizând totodată o priveliște superbă spre orașul de la poale, să nu care cumva să ratezi această mănăstire! Datează de pe vremea domnitorului Gheorghe Duca, deci de pe la 1668, iar drumul până la dânsa este foarte greu de uitat, trecând prin pădurici excelente pentru grătare și ulterior fiind flancat de un gard viu, care te împiedică să vezi mult peste, și care te aduce, brusc, direct în fața porții de intrare în mănăstire. La întoarcere, poți să-ți imaginezi cum ar fi să cobori în urbea moldovenească, într-un zbor agreabil, pe urmele lui Aurel Vlaicu, care a coborât și el de pe acest deal, în 1911.

Ajungi aici având Spitalul de Psihiatrie Socola în partea stângă și urmând în direcția spre centru, același DN 24. La prima intersecție mare (punct de reper - benzinăria Socar), urmezi la stânga Bulevardul Poitiers până dai de Strada Cetățuia, la stânga, pe care te urci direct spre mănăstire. 

biserica manastire cetatuia iasi biserica manastire cetatuia iasi ferestre manastirea cetatuia iasi manastirea cetatuia iasi
manastirea cetatuia iasi
manastirea cetatuia iasi

Mănăstirea Galata

Se aseamănă cu Cetățuia, însă este la scară ceva mai mică și cu vreun secol mai bătrână. Se află vis-a-vis de Mausoleul Eroilor, de care o leagă o potecă tare drăguță, în trepte, și oferă, în afara zidurilor, o panoramă la fel de drăguță spre oraș. 

Poți ajunge aici continuând parcurgerea Bulevardului Poitiers până la intersecția cu Șoseaua Nicolina, pe care o urmezi la dreapta. La intersecția unde se află o biserică catolică pe o parte și un magazin Profi pe cealaltă, cotește stânga pe Șoseaua Tudor Neculai și mergi înainte până nimerești la o altă intersecție (aici ar trebui să vezi un indicator lămuritor), unde trebuie să urci pe strada Mănăstirii.

biserica manastire galata iasi panorama iasi manastirea galata panorama iasi manastirea galata scara manastirea galata iasi

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!