Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 19 aprilie 2015

Ofera-ti o vizita la Corbii de Piatra. Vor urma momente pe care nu le vei uita niciodata!

Nu știu cum a fost posibil ca într-un colțișor dintr-o comună a județului Argeș să se adune atâtea lucruri interesante de văzut! Poate la Corbii de Piatră poți spune, cu adevărat, că ai descoperit un loc binecuvântat de Dumnezeu, altfel nu-mi pot explica de ce tocmai aici, într-un singur loc, poți descoperi cea mai veche pictură din Țara Românească, o biserică unică în România prin existența a două altare cu hram dublu într-un singur naos, prima mănăstire de călugărițe înființată la noi în țară sau locul unde se spune că s-au adunat rămășițele oștirii lui Mihai Viteazu

Nu e suficient? Din oferta de la Corbii de Piatră nu lipsesc nici semnele unui altar păgân, de lângă biserica săpată la subsolul unei imense roci, vorbele de duh, cărări întortocheate și peisaje tihnite, dar amețitor de frumoase. 

primavara corbii de piatra

La prima vizită, în 2008, mănăstirea Corbii de Piatră mi-a atras atenția îndeosebi și mi-a rămas, astfel, de-a pururea în memorie prin interdicția afișată la poartă - accesul interzis cu jderii. La 7 ani distanță, avertismentul a dispărut, oferindu-mi prilejul să mă concentrez pe lucrurile importante, prin care acest loc își merită locul în istorie și în grupul exclusivist al obiectivelor turistice de neratat din țara noastră. 

Corbii de Piatră este un loc din care este imposibil să pleci așa cum ai venit, ci mai bogat, mai liniștit, total diferit. Aceasta este puterea cu care este înzestrat un spațiu relativ restrâns, din susul unei comune argeșene, la care accesul este foarte facil și intrarea este gratuită. 

Ca să ajungi aici este suficient să te urci la bordul unei mașini de orice tip (sau, de ce nu, să te sui pe o bicicletă) și să pornești din Curtea de Argeș în direcția orașului Câmpulung, pe DN 73C. Urmează un drum de un pitoresc aparte, care duce peisajele muntenești la superlativ, însă pe al cărui parcurs trebuie să fii cu mare băgare de seamă, din cauza numeroaselor alunecări de teren care se întâmplă cu o statornicie de invidiat. Odată ajuns în comuna Domnești, cotești stânga spre Nucșoara, iar când ajungi în satul Corbi, ochește indicatorul spre dreapta, care te duce după încă 1 km, trecând un pod peste râul Doamnei, în fața unei minuni. Nu va fi deloc greu să-ți dai seama când să te oprești, când ai ajuns la destinație. Trecând pe lângă zeci de case, locul iese pur și simplu în evidență. 

primavara corbii de piatra


Deschide încetișor poarta de metal și ia-o în sus pe cele câteva trepte înfipte în dealul înverzit. Vei trece pe lângă bolovani cu scobituri, dovezi ale unor prea străvechi altare păgâne și mărturii ale existenței acestui univers cu mult înainte de atestarea sa documentară, din 23 iunie 1512. Apoi, inevitabil, te vei opri brusc în fața măreției unei stânci, la poalele căreia te vei afla tu, un loc  de odihnă la umbra tonelor de piatră și micuțul lăcaș de cult care adăpostește cea mai veche pictură din Țara Românească*, niciodată restaurată! Îndrăznește să pătrunzi înăuntru și primește din plin răcoarea divină și adulmecă sunetul pașilor tăi răzbătând pe lespezile bătrâne și grele. Privește altarul unic, cumpără o lumânare la 0,5 lei și aprinde-o pentru sufletele celor dragi, afară, în locul special amenajat din stânga bisericuței. Deja te-ai încărcat de energia de care sunt sigură că nici nu știai că-ți lipsește. 

Apoi urmează indicatorul pitic spre așezămintele rupestre, coborând într-o mică grădină, străjuită de alte stânci impresionante, la baza cărora vei descoperi cruci scrijelite în piatră și una dintre cele mai memorabile fraze pe care-ți va fi vreodată dat să le citești: 

Pe vremuri, oamenii se închinau la cruci de piatră și aveau inima de aur.
 Acum, ne închinăm la cruci de aur și avem inima de piatră.  


Cum să nu te oprești din tot ce faci și tot ce gândești, după ce aceste cuvinte te izbesc, și să reflectezi măcar nițel la lumea în care trăiești și tot ce te înconjoară? Dacă reușesc să schimbe ceva în tine, te poți considera câștigat!

Dar să nu te oprești doar aici, întoarce-te și urcă pe poteca abruptă ce se strecoară printre două roci, cu pornire de lângă locul unde se aprind lumânări pentru vii și morți. Va fi greu urcușul, dar nu va dura mai mult de câteva minute, cu tot cu pauze de respirație și admirat panorama care încet-încet începe să se deschidă asupra împrejurimilor. De asemenea, te poți ajuta de balustrada din lemn. 

corbii de piatra


Sus, deasupra bisericii rupestre și cocoțat pe stânca de care te-ai minunat în primele clipe când ai făcut cunoștință cu acest loc, bate vântul destul de tare, flutură steagul României, o cruce veghează tărâmul înconjurător și peisajele abundă oriunde întorci privirea. Te poți plimba în voie pe o suprafață largă, a cărei mărime nu o bănuiai atunci când urcai, printre tufișuri și arbori, sau poți să te trântești în iarbă, așa cum am făcut și eu, și să conștientizezi rapid că nu te-ai mai da dus, că ai fi în stare să vii zilnic și să nu te saturi și că deși timpul acum pare infinit, cândva va trebui să cobori și să te întorci. 

Dar, pentru câteva clipe, simți că totul se oprește în jur și ești doar tu cu tine și o fericire de nedescris. Oferă-ți aceste clipe, nu le vei uita niciodată! :)

altar corbii de piatra corbii de piatra cruci corbii de piatra
manastirea corbii de piatra manastirea corbii de piatra manastirea corbii de piatra
panorama corbii de piatra panorama corbii de piatra panorama corbii de piatra


*dacă ești curios, cea mai veche pictură interioară din toată România se află în Biserica din Sântămăria Orlea, județul Hunedoara

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!