Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 27 aprilie 2015

Unde s-a descoperit "closca cu puii de aur"

Nu știu cât timp le-a luat lui Stan Avram și Ion Lemnaru să descopere, în 1837, cel mai mare tezaur din lume de până la cel al lui Tuthankhamon, dar în 2015, mi-a luat aproximativ o oră să găsesc locul unde s-a întâmplat minunea. 

tezaur pietroasele buzau

Mă aflam deja în comuna Pietroasele (Pietroasa) din Buzău, dar uitasem cum "se face" turism în acest județ. Buzăul abundă de obiective, unul mai interesant decât altul (Vulcanii Noroioși sunt doar cei mai celebri), se pune câte un indicator, unde nici nu te aștepți, cât să-ți stârnească o curiozitate nebună, ca apoi să fi lăsat în ceață și să fi obligat să socializezi cu localnicii, altfel neavând aproape nicio șansă să găsești ceea ce cauți. 

Oarecum același caz și la una dintre comunele care ar trebui să fie printre cele mai vizitate din țară. "Evident", nu este, iar localnicii se ascundeau prin case la mijloc de primăvară, într-o duminică prea călduroasă. Cei care se aciuiaseră în fața magazinului din centrul comunei știm cu toții cine sunt, iar un turist pe bicicletă, deși era deja la a treia tură prin zonă, nici n-avea habar că se află la ACEA Pietroasa! 

Wikipedia, Agerpres sau Adevărul au fost incapabile să descrie cu exactitate cum se ajunge la locul unde s-au descoperit cele 22 piese de aur în greutate de circa 19 kg, deși punctul este marcat printr-un mic monument, care apare în câteva poze pe internet. 

GPS-ul nu ajută, indicatoarele nici atât, localnici disponibili poate nu sunt, dar fiindcă te afli deja la bord (mulțumesc, apropo), nu te las să debarci fără informația pe care probabil o cauți și tu de ai nimerit la acest articol: cum (naiba) se ajunge acolo unde s-a descoperit "cloșca cu puii de aur"?

~

Ce-i drept, nu e deloc ușor să te orientezi în zonă, dar fiindcă eu am izbândit, îți spun și ție cum să faci :D 

Dacă ai la îndemână un gps și te pricepi la orientarea în spațiu, monumentul se află la următoarele coordonate: 45°06'20.3"N 26°34'18.6"E (45.105630, 26.571840). Și gata, poți pleca la drum! 

Varianta pe larg, în rândurile ce urmează. 

De pe DN 1B (E 577: Buzău-Mizil-Ploiești), între Ulmeni și Istrița de Jos, se cotește spre Pietroasele, pe DJ 203C, la care se ajunge în 4 km. Chiar cum te duce drumul, ajungi în centrul comunei, la o intersecție unde stânga este indicator spre pensiunea "La Butoaie" (da, te poți caza în căsuțe sub formă de butoi de vin!), iar imediat în dreapta este cel mai mare magazin sătesc și castrul roman Pietroasele, pe care-l vei zări mai degrabă sub forma unui mic părculeț de la țară. Acest castru, deși a fost ridicat din porunca lui Constantin cel Mare, de-abia mai poate fi zărit astăzi, nu neapărat din cauza procesului de degradare, ci pentru că multe familii din sat și-au așezat gospodăriile fie în jurul zidului, fie chiar în centrul castrului! 

castru roman pietroasele harta castru roman pietroasele buzau tezaur pietroasele buzau

La intersecția de care vorbeam și pe o parte a castrului se găsește un indicator nou, care spune că peste 2 km în sus, pe deal, ajungi la "Cloșca cu puii de aur". Aceasta va fi singura informație pe care te mai poți baza, pentru că apoi nu te mai ajută nimeni și nimic. Dar mă ai pe mine :)

Într-adevăr, vei merge doar înainte, până la un moment dat. Vei ajunge mai întâi în satul Pietroasa Mică și asfaltul te va părăsi, ulița fiind apoi pietruită, însă în pantă destul de accentuată (mare atenție!). Când vei ajunge în vârful dealului, fii cu mare băgare de seamă. Dacă ai trecut pe lângă o biserică, în partea stângă a drumului, trebuie să te întorci, dar nu foarte mult. Ei bine, când ești undeva sus, se va face o altă uliță la stânga (fără nume). Cum recunoști locul? Privește imaginile de mai jos, care sper că te vor ajuta pe cât posibil. Intersecția este marcată cu o cruce din piatră pe o parte și un mic izvor pe cealaltă, acolo se află și o stație de autobuz și un anunț pentru cadrastru/carte funciară. Ascuns între frunze, dacă ai o privire ascuțită și dacă nu dispare între timp, vei putea zări fostul indicator spre "Cloșca cu puii de aur". Chiar și dacă ar mai fi fost vizibil la stradă, tot nu te-ar fi ajutat prea mult.


indicator closca cu puii de aur strada pietroasa mica buzau strada pietroasa mica buzau strada pietroasa mica buzau

Deci mergi pe acea uliță la stângă, pe care o mai poți găsi dacă ai pe cine să întrebi de casa nr. 119, a meșterului pietrar, unde un localnic expune frumoase și ingenioase sculpturi în piatră (de la chiar "Cloșca cu puii de aur" la "Baba fără dinți", "zeul vinului Bachus", "crocodilul" sau "zeița din National Geographic"). Casa va fi pe partea dreaptă a uliței respective și o vezi mai jos, ca să știi că ai nimerit unde trebuie:

casa 119 pietroasa buzau


Dacă treci de casa de mai sus, deja e simplu și în circa 10 minute de mers pe jos (poți să încerci și cu mașina, dacă te ține :D), ești în punctul unde sub o lespede s-a descoperit faimosul tezaur de la Pietroasa. Practic, trebuie să urmărești poteca de piatră, care șerpuiește, fără să urce sau să coboare, printr-un piesaj deluros foarte fain.

peisaj pietroasele buzau


Imaginea de mai sus este cea pe care o vezi prima dată după ce cotești dreapta de la casa cu nr. 119, deci dacă n-ai avea habar, nici n-ai ști ce se ascunde printre tufișuri și dealuri. Sus, la releuri, este Dealul Istrița. Cum reperezi fix care-i locul mult așteptat? Vezi prima imagine din articol. Acolo va sta scris frumos: "În acest loc, în 1837, a fost descoperit tezaurul CLOȘCA CU PUII DE AUR de la PIETROASELE de noi, pietrarii Ion Lemnaru și Stan Avram. Tezaurul este compus din 22 piese și cântărește 19 KG".

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!