Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 29 aprilie 2015

Palatul imblanzitorului de lei din Somalia

Deși Dimitrie Nicolae Ghika este recunoscut pentru cei doi ani petrecuți în "Cornul Oriental al Africii" (Somalia de astăzi și sud-estul Etiopiei), astăzi nu vă propun o expediție asemănătoare, care să cuprindă studierea botanicii, a climei locale sau partide de vânătoare, ci vin cu o sugestie mai pașnică și mai ușor de îndeplinit - vizitarea reședinței de vară a unuia dintre cei mai faimoși exploratori români. Nu în Somalia, ci în orașul Comănești, din județul Bacău. 

palatul ghika comanesti

În zilele noastre, din păcate, palatul lui Ghika și parcul din jurul său, deși amândouă monumente istorice, nu transmit nimic din exotismul celui care le-a deținut. La vremea sa, parcul era considerat unul dintre cele mai frumoase din țară, conținând două oranjerii, o florărie cu plante rare, cascade, un lac mare cu mai multe canaluri pe care se plimbau bărci, și chiar insulițe cu pavilioane și chioșcuri. Ce să mai, o minune! 

Trebuie să recunosc, parcul este astăzi pur și simplu trist, dar acest defect nu trebuie să vă împiedice să faceți o plimbare, căci va fi scurtă și este, totodată, o invitație de a vă pune imaginația la treabă. De asemenea, colindând cele câteva alei ale parcului, puteți privi din mai multe unghiuri obiectivul principal al orașului Comănești - palatul construit între anii 1890-1900, în stil eclectic, cu elemente de stil baroc. Arhitectul a fost nimeni altul decât Albert Galleron! Poate numele nu vă spune nimic la prima citire, dar este cel care a realizat și Ateneul Român și Palatul Băncii Naționale din București. 

Nici palatul nu este mai vesel și, Doamne, câte s-ar fi putut face cu el, însă ultima sa restaurare a avut loc pe la finalul anilor '70. Până în 1946 a aparținut familiei Ghika, apoi a avut pe rând diferite funcții și a fost gazdă a diferite instituții, inclusiv Casă a Pionerilor, iar în prezent găzduiește Muzeul de Etnografie și Artă. 

Un avantaj pentru acest obiectiv turistic este localizarea sa, la drumul principal din oraș, chiar vis-a-vis de gară, și ea o frumusețe apusă, dar excelentă de tras în poză. Din fericire, palatul poate fi vizitat, iar ghidul este o doamnă extrem de simpatică și de încântată să-ți arate universul pe care-l cunoaște atât de bine. Dânsa este încă și mai mult de apreciat, fiindcă este obligată să stea zilnic într-un frig crunt, singura ei sursă de încălzire fiind un radiator. Dacă veți dori să vizitați și voi acest palat, îmbrăcați-vă bine: este mai frig înăuntru decât afară și vă dați seama de acest fapt în timp, după ce apucați să treceți dintr-o sală în alta. 

În incinta palatului puteți vedea picturi contemporane provenite de la Muzeul de Artă Bacău, câteva sobe și piese de mobilier frumoase, holuri destul de sumbre, dar și o scară fotogenică și piese etnografice din zona în care vă aflați (Trotușul de munte). 

Palatul este deschis de marți până duminică, între orele 9-17, iar un bilet de intrare pentru un adult costă doar 4 lei. Fotografierea este permisă, negociindu-se cu doamna care vă va însoți de-a lungul vizitei (oficial, fotografierea este admisă doar în hol, dar dacă nu abuzați și pozați fără bliț, se rezolvă peste tot :D). De apreciat și că ghida nu vă lasă să plecați fără un pliant, care deși este destul de prost realizat, este o amintire vie despre cum se prezintă astăzi un obiectiv demn de luat în seamă, dar prea puțin vizitat...

hol palatul ghika comanesti interior palatul ghika comanesti interior palatul ghika comanesti
interior palatul ghika comanesti interior palatul ghika comanesti palatul ghika comanesti
palatul ghika comanesti palatul ghika comanesti scara palatul ghika comanesti scara palatul ghika comanesti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!