Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 30 aprilie 2015

Avem si noi Versailles-ul nostru!

Cred cu tărie că atunci când ai prea mulți bani, inevitabil îți pierzi mințile. Aici mă refer la sume pe care nici nu știi să le scrii corect pe hârtie și pe care nu poți să-ți imaginezi cum i-ai putea cheltui într-o viață întreagă - știu, greu de închipuit un astfel de scenariu -, însă pentru cel supranumit "Nababul", fost primar al Bucureștiului și prim-ministru al României, o astfel de situație pe care oricine ar invidia-o i-a fost mult prea familiară. Avea atât de mulți bani (de nimeni nu știe exact câți!), încât și-a permis să încerce (de 3 ori!) să-și creeze propriul Peleș. Oare de câți bani ai avea nevoie astăzi să-ți faci propria replică a unuia dintre cele mai faimoase castele ale Europei? Propun să ne oprim din start în a încerca să facem vreun calcul. 

Dar când obsesia îți devine nebunie și buzunarele te țin nenică, chiar te încumeți să faci ceva încă și mai măreț decât marele Peleș! Dacă țelul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a avut sorți de reușită, rămâne astăzi doar să ne imaginăm. Din toate tentativele sale, însă, avem și noi de câștigat. Drept moștenire, ne-au rămas două palate încântătoare și o ruină zdrobitor de frumoasă. Dacă ele ar avea astăzi puterea să-l întreacă în măreție pe celebrul Peleș, rămâne la latitudinea fiecăruia care le vede... 

Muzeul Național "George Enescu" din București, de pe Calea Victoriei, Castelul Cantacuzino din Bușteni sau... eroul nostru din articolul de față - Micul Trianon din comuna Florești, județul Prahova. Oglindă-oglinjoară, e vreunul cel mai frumos din țară?


Despre cel care sigur te-a impresionat în imaginea de mai sus, am povestit în treacăt aici, și cu părere de rău constat că și în 2015 nu și-a mai revenit deloc spre strălucirea-i de altădată. Accesul în parcul care-l înconjoară este, oficial, închis, iar în interiorul ruinei, fără discuție totuși superbă, curioșii sunt ținuți deoparte de un gard care la prima vedere pare electric! S-a organizat în jurul său un eveniment de echitație, dar însuflețirea de moment nu-l ajută în sine pe palat și nici nu-i atrage constant turiști, care să-i mai aline durerea. Lângă dânsul funcționează încă un sanatoriu TBC, zice-se unul din motivele pentru care nu se face nimic cu extraordinarul monument. Alt motiv ar fi suma necesară restaurării... țineți-vă bine, este demnă de cel care l-a construit... 20 milioane €!

Să aduci la viață un palat inspirat din Micul Trianon, plănuit să aibă 365 de camere (una pentru fiecare zi din an!), cu fațada din calcar alb de Albești (la acea vreme la fel de prețios ca marmura), cu sistem de încălzire centrală asemănător celui de la Peleș și considerat de generalul Friedrich Paulus "mai izbutit și măreț decât originalul de la Paris" pare, într-adevăr, un ideal imposibil de îndeplinit. Pentru mine, însă, și pentru oricine apucă să-l cunoască în realitate, așa ruinat cum este, rămâne o amintire greu de înlocuit și unul dintre cele mai faine locuri din România. 

Dacă ți-am stârnit măcar nițel pofta de a face cunoștință cu Versailles-ul made in Romania, hai și tu în comuna Florești! Cel mai ușor ai acces de pe DN 1, cam în dreptul indicatoarelor spre Băicoi, apar și unele spre Florești, inclusiv spre monument. Odată ajuns în comună, vei vedea într-o intersecție un indicator cu 2 km spre palat. Este ireal estimată distanța, fix la câțiva pași este domeniul Cantacuzino, însă dacă urmărești indicatorul nu și reușești să te apropii. Îți recomand să dibuiești o uliță printre case, fix vis-a-vis de clădirea din cărămidă roșie unde funcționează, cred, o uzină electrică. E cumva vis-a-vis și de stația de Rompetrol Express. Caută în secțiunea "Locația", imediat sub articol, amplasamentul exact pe hartă.

Să fie într-un ceas bun și să te pregătești pentru o vizită memorabilă!

turn cantacuzino floresti arhitectura palat cantacuzino floresti palat cantacuzino floresti
palat cantacuzino floresti
palat cantacuzino floresti
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!