Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 9 aprilie 2015

Scepticii vor fi cuceriti de aceasta statiune-fantoma!

România e bogată, cel puțin într-o privință: are o mulțime de locuri și obiective care nu sunt incluse în ghidurile turistice sau în traseele obișnuite ale călătorilor. De obicei, sunt ignorate, în mersul nostru către o anumită destinație și doar o extraordinară curiozitate ne poate face să ne abatem din drum, când vedem un indicator spre un loc necunoscut și nepromovat. Să recunoaștem, nu toți suntem dispuși să ne "pierdem timpul" în locuri despre care nu știm (mai) nimic, darămite în zone despre care a căror epocă de glorie știm că a apus demult. 

Astăzi este ziua în care sper că îți veți schimba punctul de vedere. Pentru tine, ca turist și ca om, ar fi o cruzime să nu-ți oferi o astfel de călătorie, chiar și de numai câteva minute, printr-un loc necunoscut, non-turistic după standarde. Malnaș Băi (unde naiba mai e și asta?) este un exemplu în acest sens. Oare câți dintre turiștii care se grăbesc spre Lacul Sfânta Ana, se depărtează numai doi kilometri de la drumul european E 578 (DN 12), care leagă Sfântu Gheorghe de Miercurea Ciuc, pentru a descoperi o stațiune care se promovează la șosea doar printr-un indicator sec? De ce ar face-o, m-ai putea întreba. Iar eu îți răspund sincer: de ce n-ar face-o? :)

malnas bai

Ce e de văzut în Malnaș Băi? Recunosc, mai nimic. Dar tocmai acesta-i farmecul! Stațiunea, ca toate din zonă de altfel, a fost creată în urma descoperirii de izvoare minerale. Cele de aici tratează afecțiuni digestive, hepatice și cardiovasculare. Bineînțeles, nu doar suferinzii ar putea avea interes să treacă pe aici, ci și simplii curioși :) 

Nu am descoperit vreun loc de cazare încă funcțional (deși ulterior pe internet am dat întâmplător de o vilă de închiriat pentru grupuri), numai de Hotelul Oltul (râul trece prin localitate), părăsit și cu o siglă spartă de Pepsi, în dreptul a ceea ce fusese cândva un restaurant. Deja două semnale de alarmă? Nu ai unde să te cazezi, nici unde să mănânci și treci pe lângă ruine? Nu-ți face griji, însă. Este foarte interesant să vizitezi o localitate amorțită, în care trăiesc nu mai mult de 500 de oameni, din care nici 6% sunt români*. Crede-mă pe cuvânt sau, și mai bine, îndrăznește să vii la Malnaș Băi și te vei convinge singur! Dacă nu-ți place, ocolul nu e mare din drumul tău și nici nu trebuie să te întorci, stațiunea desfășurându-se pe câțiva km, cumva paralel cu drumul pe care ți-ai propus de acasă să-l urmezi. 

Eu sunt sigură că o să fie o încântare să descoperi o destinație nouă, care va părea numai a ta, și pe care nu mulți se pot mândri că au văzut-o. Vei descoperi o stațiune pitorească, în ciuda singurătății accentuate și a decorurilor ruinate, aflată la poalele munților Bodoc și Baraolt, cu un mic centru cu căsuțe cu o arhitectură drăguță, un părculeț foarte bine amenajat, un izvor de unde poți cunoaște un alt gust al apei și chiar te poți plimba agreabil pe o cărare care pare că în curând va dispărea, sub asediul naturii. Iar să faci cunoștință cu cățelul stațiunii, extrem de recunoscător pentru orice îi vei oferi de mâncare, va fi o răsplată pentru sufletul tău, pe care cu greu poate o înțelegi acum, dar care te va îmbogăți cum poate alte destinații mai populare nu o vor putea face niciodată. 

Dacă te încumeți să te abați de la planurile bine fixate și de la drumurile intens circulate, vei fi surprins de România și te vei îndrăgosti de țara aceasta, cum nici nu-ți imaginezi. Sau doar va fi o altă rută de a ajunge de la Malnaș la Micfalău. Merită riscul să vezi ce-ți va aduce o plimbare prin Malnaș Băi, chiar și de numai 15 minute, la bordul mașinii! :)

parc malnas bai parc malnas bai caine malnas bai
casa malnas bai casa malnas bai parc malnas bai
foisor malnas bai malnas bai hotel oltul malnas bai


*conform recensământului din 2002, sursa

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!