Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 5 aprilie 2015

In cautarea primaverii, la Mogosoaia. Insistand prin ploaie!

Ultima duminică de martie a lui 2015 m-a surprins la margine de București, într-un an în care primăvara ba ne-a salutat, ba s-a retras, ba a revenit și astfel, tot jucându-se cu noi, parcă n-am dorit-o niciodată mai cu ardoare. În sine, acest anotimp este o invitație la plimbare, la descoperire de locuri noi, la destinații turistice puse natural în valoare. Să se termine martie și să nu fi ieșit încă din ținuta de iarnă este crunt, așa că, pe 29 martie, pur și simplu n-am mai rezistat și am tulit-o spre cel mai apropiat loc unde TREBUIA să se fi instalat deja primăvara. Cui îi mai păsa că ploua nesătul? 

Când primăvară întârzie să apară, o găsești pitită la Mogoșoaia, printre stropi de ploaie.

palatul mogosoaia 2015


Deși aveam o altă părere despre români în general și bucureșteni, în special, că sunt comozi și într-o zi ploioasă și răcoroasă preferă o ieșire la mall în detrimentul unei plimbări în natură, prejudecățile mi-au fost, pentru a nu știu câta oară, spulberate, când în jurul palatului de la Mogoșoara se plimbau destule cupluri, ignorând ploaia și țopăind printre bălți. Iată de ce e bine să ieși din casă, să călătorești: nu ai altfel ocazia să descoperi cum e lumea de fapt :) 

Tot cu această ocazie, am folosit pentru prima dată o toaletă publică automată, care se curăță singură după fiecare folosire (limitată la 15 minute), unde o voce de nicăieri îți prezintă intima incintă și după instrucțiuni precise, te lasă totuși să-ți faci treaba pentru care ai venit, bineînțeles oferindu-ți un fundal muzical (enervant, dar să nu facem fițe!). Astfel mi-am întărit convingerea că domeniul de la Mogoșoaia este un exemplu de AȘA DA în turismul românesc și unul din locurile unde poți duce, fără probleme, un străin. Desigur, exceptând zilele de sărbătoare (1 Mai sau a doua zi de Paște).

Când vremea nu ține cu oamenii, dar pune în evidență culorile naturii, e o încântare să te bucuri de acest mic paradis de lângă Capitală. Incredibil să recomand asta, dar la unele obiective turistice trebuie să mergi când restul lumii evită să vină. De exemplu, când plouă :) Evident, Mogoșoaia e mult prea celebră ca să fii singur chiar și în aceste momente, dar măcar te poți bucura mai în pace de tot ce are frumos de oferit această minunăție: de la palatul în stil brâncovenesc și toate clădirile înconjurătoare, la parcul vast ce le-nconjoară, foarte bine îngrijit, la aleile aranjate, felinarele multe și lacul care măcar acum arată mai curat. Ah, și mini-labirintul, care te duce și mai mult cu gândul la palatele franțuzești, una dintre cele mai pitorești și de neuitat imagini pe care le poți avea în România. 

Dacă n-ați fost până acum la Mogoșoaia, profit că ați ajuns cu navigatul până aici și vă recomand cu tărie să mergeți. Veți avea o altă perspectivă despre cum și în țara noastră se poate profita (uneori în sens bun) de un monument istoric. Într-un eventual citybreak în București, chiar ați putea renunța la alte obiective celebre din oraș și merge, fără să vă pară rău, imediat la ieșirea din oraș spre Buftea (acces dinspre DN 1A). Dacă sunteți pe jos, puteți lua maxi-taxi de la stația de metrou 1 Mai. 

Sunteți pregătiți să vă simțiți ca-n Occident la un obiectiv turistic din România? :)

palatul mogosoaia 2015 parc mogosoaia 2015 pisica mogosoaia
sere mogosoaia terasa mogosoaia parc mogosoaia 2015
alee mogosoaia alee mogosoaia cuhnia mogosoaia
lacul mogosoaia palatul mogosoaia 2015 palatul mogosoaia 2015

palatul mogosoaia 2015

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!