Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 20 aprilie 2015

Prin Bucurestii lui Mircea Eliade: centrul unei inepuizabile mitologii

sursa foto
N-a trecut niciun secol de când fantasticul Mircea Eliade colinda prin Bucureștiul său drag și, totuși, este destul de greu astăzi să-ți imaginezi cum arăta Capitala contemporană cu marele om. Cu siguranță, era un oraș nemaipomenit, de i-a fost atât de aproape de sufletul deloc ușor de impresionat și pe care i-a fost dat să-l străbată, pentru ultima oară, în august 1942. S-a stins la Chicago, la 79 de ani, după o viață de excepție, din care însă 44 de primăveri le-a petrecut departe de Bucureștiul care l-a inspirat în atâtea volume memorabile. 

Dintre ele, recunosc, am citit doar cinci ("La Țigănci", "Maitreyi", "Nuntă în cer", "Romanul adolescentului miop", "Domnișoara Christina"), însă preferata mea rămâne prima, carte care fără îndoială a plăcut enorm oricui a citit-o. Dintre aceștia, destui au fost cei cărora le-a surâs să descopere crâmpeie de realitate printre atâtea rânduri misterioase, așadar o plimbare pe urmele lui Eliade, propusă de ghizii de la A.R.C.E.N. a fost de nerefuzat pentru mulți, printre care m-am numărat și eu, într-o răcoroasă, dar plăcută duminică de aprilie. 

Vă invit, așadar, și pe voi să îndrăzniți să descoperiți universul real al lui Eliade și cu proxima ocazie să o luați la pas în perimetrul străzilor Mântuleasa - Romulus – Popa Soare – Dimineții – Pictor Romano – Plantelor – Negustori – Dumitru Stăniloae – Calea Moșilor – Sfinților - Radu Cristian, prin "cartierul" copilăriei și adolescenței lui Mircea Eliade. 

~

Veți descoperi un București cu aer interbelic, pe alocuri modernist ori de-a dreptul tradițional, sătesc. Pe scurt, vă puteți aminti de bucureșteanul nostru în triunghiul fantastic al copilăriei sale, delimitat de străzile Mântuleasa - Popa Soare - Pache Protopopescu. Încercați, însă, să colindați și pe Calea Moșilor (inițial numită Podul Târgului de afară), prima stradă pietruită din București și una dintre cele mai pitorești și șocante artere chiar din inima orașului actual. Sus, pe Biserica Sfinților, îl veți găsi chiar pe Aristotel, filosoful!

aristotel biserica sfintilor bucuresti


Cred că nu e nevoie de mai mult de o plimbare pe aici și împrejurimi ca să începeți să vedeți și voi Capitala, cu ochii lui Eliade, și anume, ca centrul unei inepuizabile mitologii. 

Mergeți și la intersecția străzilor Mântuleasa cu Romulus, unde veți găsi în primul rând un spațiu verde părăsit. Acolo, până în 2003, exista Școala Mântuleasa. Poate numele nu vă spune prea multe, însă acolo învățase Eliade! Culmea, în nuvela "Pe strada Mântuleasa" (scrisă în 1963), Eliade anticipează fix peisajul din 2003 încoace, deci cu un salt în viitor de 40 de ani! Un personaj se întreabă ce e acolo unde-s cinci castani și un gard, ca astăzi, pe locul fostei școli să fi rămas doar... un gard și cinci castani!

scoala mantuleasa bucuresti


Tot acolo, dar cu adresa pe strada Romulus nr. 2, vis-a-vis de Școala Mântuleasa, se află acum un bloc în stil art-deco. Aici era pe vremea lui Eliade o grădină și o casă, sursele de inspirație pentru... "La Țigănci"!

la tiganci bucuresti


Mai departe nițel, pe strada Popa Soare, la numărul 16 D, se află casa unde a locuit Mircea Vulcănescu, prietenul lui Eliade. În interior se afla o hartă a României Mari, pe care erau notate toate comunele și satele pe care Vulcănescu le-a vizitat însoțit de Dimitrie Gusti, călătorii care aveau să ducă la înființarea Muzeului Satului din București.

casa mircea vulcanescu bucuresti


Cu o trecere prin dreptul străzii Plantelor, la numărul 9, nu puteți rămâne indiferenți nici la o casă aparent neieșind în evidență cu nimic. Aici, însă, s-a aflat sanatoriul "Caritatea", unde a încetat din viață, la 15 iunie 1889 (decesul s-a consemnat, însă, la o zi distanță)... Mihai Eminescu! Presa vremii nu a amintit deloc de tragicul eveniment, fiind mai preocupată de inaugurarea Turnului Eiffel.

sanatoriul caritatea bucuresti


Până aici, deja veți fi făcut cunoștință cu zeci de ferestre, simbol la Eliade a unui portal între lumea de aici și cea de dincolo și cu linii de tramvai, mijloc de transport la fel de important în opera sa fantastică.

Deci nu va fi nicio mirare să vă opriți pe strada Radu Cristian (fostă Melodiei), la numărul 1, și să priviți... un bloc. Acolo a fost casa cu mansardă unde Eliade a creat operele de tinerețe și de unde pornea... la joacă! Mie mi-a fost destul de dificil să mi-l imaginez copil și pus pe șotii, dar până și marele Eliade a fost, cândva, mic :) Se agăța de tramvaie și se juca pe maidan (unde sunt astăzi Hotelul Intercontinental și Teatrul Național). Cu ce se mai preocupa micuțul Eliade? Învăța colinde, pe care apoi le recita de Crăciun regelui Ferdinand. Cu asemenea îndeletniciri, nu ne mai miră cine este astăzi Mircea Eliade pentru literatura universală și pentru istoria românească :D

casa copilarie mircea eliade bucuresti


Eliade, am fost încântată să te cunosc altfel și să-ți văd din Bucureștiul de care te-ai îndrăgostit! Mă grăbesc să-ți deschid o carte, să mă hrănesc din cuvintele tale. Mulțumesc. 


balcon bucuresti casa bucuresti casa bucuresti
fereastra bucuresti casa paleologu bucuresti curte bucuresti
calea mosilor bucuresti
graffiti pisica bucuresti

P.S. Pentru mai multe povești (ne)știute din București, haideți în Mahalaua Flămânda, pe la ziariști sau pe Calea Victoriei

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!