Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 31 martie 2015

Vulcanul de la Racos ramane unul dintre cele mai misto locuri din Romania

Dacă acum m-ai ruga să-ți recomand repede câteva locuri de vizitat în România, n-aș sta deloc pe gânduri și te-aș îndruma spre Tinovul Mohoș și Vulcanul de la Racoș. Coincidență sau nu, ambele destinații sunt localizate pe foste cratere vulcanice. Am văzut atâtea locuri incredibile în țara noastră și eu mă gândesc automat tocmai la niște... vulcani? Poate de vină este pasiunea mea pentru astfel de fenomene naturale sau poate locurile acestea sunt pur și simplu unice și inegalabile. Înclin mai mult spre a doua variantă și astăzi te provoc să te îndrepți alături de mine spre județul Brașov, în comuna Racoș, la marginea căreia se află acel loc care și la a doua revedere mi-a stârnit aceleași emoții de anticipație și aceleași trăiri intense, deși nu mai eram străină de cele pe care le vedeam. 

Oare despre câte locuri din România poți spune că te macină dorul constant să le revezi și că în timp ce mergi spre ele te trec emoțiile ca la o primă întâlnire? Îți garantez că vulcanul de la Racoș va stârni în tine aceleași simțăminte.

Ai curaj să faceți cunoștință, ca apoi să nu ți-l mai poți scoate din cap?

vulcan racos 2015

În primul rând, vreau să-ți spulber orice temere: singurul lucru de care trebuie să-ți fie frică înainte să ajungi aici este certa dependență pe care o vei căpăta de acest loc. Altfel, vulcanul este stins de peste 10.000 de ani, între timp a fost scormonit bine într-o exploatare de zgură și fiecare turist încă are putere deplină să facă absolut orice vrea cât timp se află aici. Nu există nicio restricție, în afara bunului simț!

În al doilea rând, trebuie să menționez că mi-e imposibil să-ți explic exact cum să ajungi aici. Te sfătuiesc să accesezi secțiunea "Locația", imediat sub articol, și să te ghidezi după harta Google. Este simplu să nimerești în Racoș, dar odată ajuns în localitate, poți nimeri la vulcan în mai multe moduri. Poți să întrebi orice localnic sau poți să urmezi una dintre căile indicate de mine.

Deci, la Racoș ajungi de pe drumul dintre Brașov și Sighișoara (DN 13/E 60). Imediat după ce treci pe stânga de orașul Hoghiz, se va face la dreapta DJ 131C, cu asfalt în stare impecabilă, care te duce în Racoș, după 10 km printr-un peisaj minunat. Poți să o iei pe a doua stradă la stânga, apoi să cotești dreapta și să urci pe următoarea străduță la stânga cât de mult te ține mașina (fix până în buza craterului sau nițel mai jos, ca punct de reper poți să iei acea gâlmă roșie care se profilează în față). S-ar putea ca pe una dintre străduțele pe unde ți-am recomandat să mergi să fie pus semn de interzis; aici poți încălca regula (dar numai aici, ne-am înțeles, da?), având în vedere că Racoșul nu este totuși una dintre cele mai tranzitate zone din țară, chiar din contră.

Ei bine, ajuns în acest punct, să presupunem că începi să urci spre vulcan (panta e lejeră). Dacă știi deja spre ce te îndrepți (și nu ai venit până aici legat la ochi sau adus de cineva să-ți facă o surpriză), firesc va începe să-ți bată inima. Tare! Nu va fi din cauza efortului... Să te duci de bunăvoie spre un vulcan, chiar și stins, îți trezește niște alarme și pe măsură ce te apropii de margine, senzația va putea căpăta proporții nebănuite, care nicidecum nu se vor calma când ajungi deasupra craterului și privești în jur... Ceea ce vei vedea îți va stârni încă și mai multe bătăi de inimă! Nu e înspăimântător, dar totuși privești direct un vulcan! Și dacă te mai și roade curiozitatea să cobori în el, apăi să vezi atunci ce senzații! Recomandarea mea este să lași un prieten mai curajos din fire să coboare primul și tu să-l urmărești de la înălțime. De-abia atunci vei înțelege cu adevărat măreția acestui loc! Când prietenul tău e mic-mic, în mijlocul unui ditamai craterul (vezi foto următoare).

vulcan racos


Ca să nu te învârți inutil căutând locurile pe unde să explorezi totul, îți spun de pe acum secretul: sunt doar două trasee posibile de explorare, ambele cu acces din direcția pe care ți-am explicat-o adineauri. Ca să dibui mai ușor zona de acces, uită-te după doi bolovani albi (ies ușor în evidență cu toată roșeața din jur), puși ca o poartă de fotbal la o miuță. De acolo se vede destul de bine un fel de drum mai lat care coboară în vulcan. Dacă vrei să ajungi la brazi, poți coborî doar pe acolo, imediat la dreapta, luându-o la vale pe grohotiș. Deși nu e o misiune ușoară, este cam singurul loc unde poți totuși să faci surf pe pietriș. În rest, o ia la vale cu tine, așa că mai bine te abții să cucerești alte văi ale vulcanului. 

Încă o variantă ca să te bucuri mai mult de peisaj este să continui pe acel drum tot în jos, urmându-l practic într-un ocol prin interiorul vulcanului, până în fața unui perete imposibil de escaladat. Când o să te afli în fața acelui perete, o să ai cea mai stranie senzație. Crede-mă pe cuvânt! 

Știu că deja nu mai ai răbdare și vrei și tu să ajungi la Vulcanul de la Racoș (dacă mă înșel, mai uită-te o dată la poze :P), dar ia în considerare să vii când terenul nu e umed (e foarte important!) și chiar dacă te fură peisajul, fii cu mare băgare de seamă când mai cade câte o piatră sau pe unde-ți umblă picioarele. Și încearcă să reușești să întorci spatele vulcanului (știu, e greu), dar te asigur că nu vei regreta; de aici, de sus, se deschide o panoramă delicioasă asupra comunei Racoș și, dacă nimerești la început de primăvară, vei pleca acasă cu încă o amintire de neuitat: ghiocei răsăriți printre resturi de gunoi, o altă dovadă că nimic nu e mai presus de natură și nimic nu o poate doborî! 

Bucură-te din plin de acest loc și respectă-l așa cum merită!


vulcan racos ghiocei racos peisaj racos
peisaj racos vulcan racos vulcan racos
vulcan racos vulcan racos vulcan racos

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!