Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 6 martie 2015

Turbina din Timisoara si al sau peisaj de Occident

Era ultima zi din 2014 și, în ciuda soarelui orbitor, atmosfera toată era încremenită de un frig mult prea pătrunzător. Zăpada era nemișcată, copacii stăteau drepți, cu crengile dezgolite, numai într-un colț de Timișoara robotea de zor o zveltă clădire imaculată. Era o armonie tare plăcută, totul static și așezat, cu un singur centru de acțiune - acea clădire unde se puneau lucrurile în mișcare. De peste un secol!

Am asistat înmărmurită la spectacol și am avut mereu impresia că mă aflu undeva prin Olanda, că acel Occident pe care toată lumea îl caută în Timișoara se concentrase, de fapt, acolo, în jurul Uzinei hidroelectrice, Turbina - cum e alintată de localnici. Dacă aș fi nimerit aici într-o zi cu multă verdeață, mi-aș fi trântit o pătură în așa fel încât să am o priveliște directă, cât mai bună către ea, aș fi comandat ceva bun de pe foodpanda.ro, că tot erau destule opțiuni de livrare din imediata apropiere și nu m-aș mai fi dat plecată. 

turbina timisoara

Dar era 31 decembrie și o iarnă mult prea ranchiunoasă cu gradele din termometre. M-a obligat să mă bucur de tot, pe repede-înainte. Dar a fost extraordinar de bine! Gospodăriile de pe strada Uzinei, parcă adunându-se unele în altele ca să se dezmorțească, Bega cea parcă neclintită și superba muncitoare, cu motoare făcute la Budapesta, ce funcționează și azi bine-mersi, deși au trecut peste ele 100 de ani... Cum să nu-ți placă să o vezi, cu decorul în stil Seccession, și să o apreciezi pentru munca depusă aproape fără întrerupere în atâția ani? A apărut pe lume datorită unei premiere cu iz Occidental, când Timișoara a introdus pentru prima dată în Europa continentală iluminatul stradal electric, iar astăzi continuă să insufle spirit vestic peste tot ce o înconjoară...

Draga de ea, Turbina din Timișoara!

vedere de la turbina timisoara iarna vedere de la turbina timisoara iarna turbina timisoara iarna turbina timisoara iarna
turbina timisoara iarna turbina timisoara iarna turbina timisoara iarna

Cum ajungi?

Din centru, dacă urmezi cursul Begăi spre amonte, ajungi în maxim jumătate de oră în fața Uzinei. Se află în apropierea Casei Județene de Pensii Timiș, cu acces de pe Strada Andrei Șaguna. Sau poți să mergi cu tramvaiul 1, de la Gara de Nord, coborâre la stația Sarmisegetuza. 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!