Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 19 martie 2015

De unde a pornit totul ca tu sa fii capabil acum sa citesti in limba romana

A învăța să scriem și să citim în limba pe care natural o vorbim ni se pare ceva firesc și de neînlocuit în dezvoltarea noastră ca indivizi sociali, un drept garantat, o însușire subînțeleasă, pe care o dobândim fără să cugetăm prea mult asupra sa. Acest dat nu s-a născut pur și simplu în conștiința noastră și noi odată cu el, ci am ajuns la acest stadiu după secole de repetiții. Deși nu ne gândim la acest moment și nici n-o sărbătorim anual, școala, ca instituție, are și ea o dată de naștere, după care a început "chinul" atâtor elevi. Anul 1583 este cel în care s-au ținut primele cursuri în limba română, eveniment ce a avut loc la Brașov. 

Tot aici, în cel mai vechi cartier al orașului (Șchei), diaconul Coresi a tipărit prima carte în limba română care se păstrează și astăzi. Este, deci, obligatoriu ca fiecare român să ajungă măcar o dată în viață în Piața Unirii din Brașov, în locul de unde a pornit totul ca acum să fim capabili să citim în limba română!  

prima scoala romaneasca brasov

În acele vremuri de debut ale învățământului autohton, să mergi la școală era o incredibilă performanță. Satele își trimiteau la cursuri câte un reprezentant, ăl mai de seamă din comunitate, în care își puneau toate speranțele și averea (accesul la educație nu era defel ieftin și cotiza fiecare vecin), urmând ca la finalizarea studiilor, elevul să revină acasă, pe post de dascăl, preot sau notar. Era, deci, o investiție pentru viitorul întregii comunități! Vă dați seama ce responsabilitate imensă avea capul mai luminat al satului? Cum v-ați fi descurcat la școală dacă ați fi știut că de prestația voastră depinde viitorul întregului vostru oraș? :) Aveți temă de gândire... 

Revenind în zilele noastre, printre atâtea alte obiective turistice, Brașovul îi mai așteaptă pe toți românii la Prima Școală Românească. Am simțit că îi cheamă aici mai ales pe români, fiindcă locul nu este niciodată foarte aglomerat, nici atunci când centrul istoric mustește de turiști, iar cei care trec pragul clădirii păstrate în această formă din 1760 nu vorbesc limbi necunoscute. Românii sunt oricum cei care ar trebui să-și dorească mai mult să vină aici, căci noi vom simți cu adevărat importanța acestui loc. Copleșitoare o vizită aici, plină de învățăminte și dătătoare de o imensă mândrie și respect de a fi român! 

Dacă nu țineți morțiș să vedeți unde s-a scris și citit pentru prima dată în românește, tot n-ați scăpat! Vă invit pe aici, cel puțin pentru peisajul senzațional. Prima Școală Românească e situată în curtea Bisericii Ortodoxe Sfântul Nicolae, de o frumusețe aparte, care se profilează pe acel fundal inconfundabil, cel care contribuie la farmecul unic al Brașovului - Muntele Tâmpa. Piața Unirii, de unde se intră spre acest obiectiv, este și ea un loc plăcut, care miroase a istorie cu aer de munte. Se ajunge aici foarte ușor, la câteva minute de centrul cel aglomerat, dar e o oază de liniște și desfătare a simțurilor. Dacă aveți Poarta Schei în spate și priviți spre Colegiul Național Andrei Șaguna (invers față de centru, deci), luați-o drept înainte și, în maxim 15 minute pe jos, ați ajuns. 

biserica sfantul nicolae schei brasov biserica sfantul nicolae schei brasov biserica sfantul nicolae schei brasov piata unirii brasov
prima scoala romaneasca brasov sala anton pann prima scoala romaneasca brasov tiparnita coresi prima scoala romaneasca brasov

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!