Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 18 martie 2015

Stiati ca: Calea Victoriei nu a facut parte de la inceput din Bucuresti? Descoperiti si celelalte mistere din acea Capitala selecta si exclusivista pe care multi am uitat-o

Fundația Calea Victoriei și Hai la Bord vă invită să cunoașteți Capitala, prin istorii despre oameni și locuri, dar și prin plimbări inspirate în locurile-cheie ale orașului. Haideți să ne amintim de ce Bucureștiul era numit Micul Paris și să-i redescoperim farmecul aparte, de oraș aflat la întretăierea modernității occidentale cu fascinantul Orient!

Mai întâi, vom arunca o privire de ansamblu asupra caselor boierești, acele bijuterii arhitecturale locuite de vechile familii aristocrate, iar mai apoi, profitând de vremea primăvăratecă, vom străbate la pas locuri emblematice, cum ar fi Calea Victoriei, Zona Capitale și Parcul Ioanid.

Cazare Centru Istoric Bucuresti

~

Prima plimbare, din 27 martie, intitulată "Bucureștiul și casele sale boierești", vă va dezvălui casele boierești ascunse în acest oraș, cu poveștile lor interesante și oameni minunați ce le-au trecut pragul. Casa Vernescu, Casa Melik sau Casa Aman sunt clădiri care se bucură de o mare mediatizare și conservare, mai ales datorită instituțiilor pe care le găzduiesc. Însă mai există în București un număr impresionant de case spectaculoase, ascunse de ochiul publicului larg: Casa Arion, Casa Librech, Casa Mincu, Casa Chrissoveloni. Toate aceste case boierești au fost la timpul lor adevărate reședințe pline de fast și somptuozitate, iar unele dintre ele păstrează atmosfera vremii până în zilele noastre.

Descoperă "Calea Victoriei", din 21 martie 2015, este o călatorie de sâmbătă pe o stradă aristocratică, în care veți face cunoștință cu frumusețea clădirilor și monumentelor de pe Calea Victoriei, cu oamenii care le-au construit și cu momentele memorabile petrecute pe această cale regală.

Calea Victoriei este una din cele mai vechi artere ale Bucureştiului. Înainte de domnia lui Constantin Brâncoveanu, strada nu făcea parte din Bucureşti, numele ei fiind Drumul Braşovului şi fiind formată doar din segmentul dintre Cercul Militar şi Piaţa Victoriei. Drumul, rezultat din unirea dintre Drumul Braşovului și Uliţa Mare spre Sărindar, numită și Podul Mogoșoaiei, a fost deschis în anul 1692. Artera devine drumul principal al Capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boiereşti, biserici, hanuri, hoteluri, prăvălii, magazine de lux, cafenele şi instituţii de stat.

Descoperă Capitalele din București, în 28 martie 2015, printr-o plimbare în zona cuprinsă între Bulevardul Aviatorilor și Bulevardul Dorobanți, o adevărată călătorie în timp. Cartier select, cu multe case foarte bine conservate și restaurate, construite cu precădere în perioada interbelică, zona Capitalelor oferă publicului larg ocazia să vadă vile din prima jumătate a secolului XX, cu adevărat splendide. Ridicat cu scopul de a găzdui mai ales ambasade și reședințe de ambasadori, zona Capitalelor a păstrat un parfum aparte, elitist.

Casele spectaculoase din zona Capitalelor apar în urma parcelării proprietății familiei Filipescu. De-a lungul plimbării, vom povesti de familia Filipescu, vom vedea casa Filipescu-Brâncoveanu, Palatul Auschnit, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Garajele Regale, Statuia Aviatorilor, Capela Sacre Coeur, Muzeul Hărților, Muzeul Zambaccian etc. 

Descoperă Parcul Ioanid, în 4 aprilie 2015, o zonă care este considerată țesut rezidențial tradițional tipic – unicat, cu un fond construit de valoare arhitecturală ridicată. Librarul și editorul George Ioanid a cumpărat terenul în 1856, de la marele aga Pană Babeanul. Înainte, zona fusese una din multele „grădini” din București, cunoscută sub numele de Grădina Breslea. „O grădină de margine de oraș, unde se făceau petrecerile, unde mergea lumea să chefuiască, unde se întâlneau amorezații și unde cântau printre tufișuri lăutarii”, o caracteriza Constantin Bacalbașa, în „Bucurescii de altădată”.

Din punct de vedere stilistic, majoritatea vilelor, construite în a doua parte a sec XIX și prima jumătate a secolul XX, sunt ori în stilul național românesc, ori în stilul eclectic la modă în Europa în acea vreme. Parcul a fost inspirat de arhitectura romantică, în maniera grădinilor anglo-chineze, cu pavilioane, lac, mici piațete etc., dar arhitectul-autor este, din păcate, necunoscut. 


Vă propunem, așadar, să cunoaștem mai bine locurile frumoase din București și istoria lor, pentru a putea înțelege ce este valoros în oraș și merită să fie protejat de invazia blocurilor de sticlă și de ignoranță.

Dacă doriți să participați la una dintre plimbările de mai sus (sau la toate, de ce nu?), vă rugăm să vă înscrieți la contact@victoriei.ro. Mai multe detalii găsiți la www.fundatiacaleavictoriei.ro.Vă așteptăm cu drag și curiozitate maximă! :)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!