Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 17 martie 2015

Martisor de Sighisoara

Pe lângă vremea care m-a lăsat în mânecă scurtă fără nicio jenă, Sighișoara mi-a mai oferit de 1 Martie 2015 o lecție importantă: niciodată să nu-l subestimez pe cel de la care nu mai am nicio așteptare. Chiar și la a 'nșpea vizită, Sighișoara a reușit să mă surprindă! Ea, cea care nu mai avea teoretic niciun secret pentru mine, cea de care, recunosc, mă cam săturasem, mai avea câte ceva să-mi arate și, culmea, nu-și ținuse niciodată prea ascunse micile comori, doar nu avusesem eu ochii să le văd! 

Nu m-aș fi așteptat, cum ziceam, după ce am vizitat-o de (prea) multe ori și știind-o practic pe de rost, nefiind totuși o cetate prea vastă în dimensiuni, să mai aibă locuri necunoscute mie. Ei, iată, mă înșelasem! 

panorama turnul cu ceas sighisoara

Prima zi de primăvară în incinta străveche a început cum nu se putea mai bine: cu o bătaie primită de la o pisică! M-a atenționat de câteva ori cu lăbuța din dotare, spunându-mi în stilul propriu acestor feline că încă nu suntem prieteni și m-a obligat astfel să stau la oarecare distanță. M-am mulțumit s-o admir (fără s-o ating), sub splendoarea razelor filtrate de gardul din spatele căruia nimeni n-o putea teoretic deranja; mai puțin eu, care eram lângă ea, așezată pe niște trepte bătrâne...

biserica romano catolica sighisoara romantic
La prânz, m-am nimerit în fața Bisericii Romano-Catolice, fix când credincioșii ieșeau în valuri de la slujbă. Și ieșeau, și ieșeau... și nu se mai opreau! Cred că, fără să exagerez, am stat cel puțin un sfert de oră tot uitându-mă cum ies enoriașii din biserică și întrebându-mă unde încăpuseră toți! La un moment dat, când n-am mai avut răbdare și mi se păruse că am și eu pe unde să mă strecor, am zbughit-o înăuntru. Eram curioasă s-o văd și astfel, din exterior îi admirasem sobrietatea de atâtea ori... Curios fapt, în interior părea chiar spațioasă, iluzia că nu ar fi avut unde să adăpostească atâția oameni venind cu siguranță de la casele mici și îngrămădite care înconjoară biserica, nicidecum de la capacitatea sa, de care poate să fie mulțumită :) 

Când privisem oamenii plecând de la slujbă, sesizasem că unii o iau pe după biserică și... dispar! Trebuia să-i urmăresc, așa că imediat ce am ieșit și eu la rândul meu din biserică, am luat-o pe urmele lor și, trecând prin părculețul dintre ea și Turnul Tăbăcarilor, am avut parte de prima revelație: descoperisem niște scări, urmate de o alee. În stânga, puteam coborî direct în orașul nou, pe o altă serie de trepte, așa cum făceau toți enoriașii, dar am ales cealaltă direcție. În dreapta, aveam să colind pe lângă zidul cetății, pe o cărare pustie și oarecum neîngrijită, trecând pe lângă felinare și privind în curțile mureșenilor ori peste ele, printre încrengături de ramuri, la diverse panorame asupra Sighișoarei celei moderne. Plimbarea nu a durat mai mult de 5 minute, dar a fost o descoperire senzațională, care m-a purtat pe sub Primărie direct la Turnul cu Ceas. 

turnul cu ceas sighisoara martieȘi astfel, venind din această direcție mai neobișnuită, m-a așteptat o nouă surpriză: în stânga Turnului cu Ceas (privit dinspre Primărie), o încântătoare platformă de lemn se ivise, un punct de belvedere de care nu avusesem nici cel mai mic habar! Îmi arăta o panoramă spre orașul cel nou, dar mai ales îmi prezenta simbolul orașului dintr-o perspectivă unică. În mijlocul platformei am privit în jos spre o sală de conferințe neocupată la acea oră, dar oh, ce idee excelentă de locație pentru evenimente și m-am tot fâțâit pe diversele bănci din lemn, încercând să mă uimesc cu unghiuri și mai inedite. 

Mă dezbrăcasem de geacă și rămăsesem în mânecă scurtă, lăsasem toate bagajele pe o bancă, fără să mă mai gândesc că ar putea fi o tentație pentru cineva, am gustat dintr-un biscuit Biskrem găsit prin geantă și am privit spre Turnul cu Ceas, puternic reflectat de un soare extrem de primitor. Venise primăvara...!

pisica sighisoara pisica sighisoara pisica sighisoara magazin sighisoara
jimmy sighisoara caine mascota interior biserica romano catolica sighisoara alee zid sighisoara alee zid sighisoara
primaria sighisoara
panorama oras nou sighisoara
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!