Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 22 februarie 2015

In vizita la cel mai fotografiat obiectiv turistic din Romania

O vizită la Biserica Neagră din Brașov nu poate fi decât una memorabilă. Chiar dacă nu ești o persoană religioasă sau nu-ți place atmosfera rece dintr-o biserică evanghelică ori nu te atrag în mod deosebit locurile prăfuite de istorie, dacă ai apucat să achiți cei 8 lei necesari vizitării, fii sigur că nu vei uita prea curând această experiență. Poate nu o să te impresioneze neapărat interiorul auster și nici vasta colecție de covoare orientale, dar cu siguranță vei ține minte clipele petrecute în interiorul clădirii gotice, veche de peste 5 secole, dintr-un simplu motiv: te-ai simțit agasat! 

Deși debutul anului 2015 a crescut încă un pic popularitatea deja imensă a bisericii, după ce Google, analizându-și pozele urcate pe propriile platforme, a decretat-o drept cel mai fotografiat obiectiv turistic din țară (deși Castelul Bran este, totuși, cel mai vizitat), ironia face ca la fața locului, cel mai fotografiat să fie, de fapt, unul dintre cele mai... puțin fotografiate. Pozatul în interior este complet interzis, indiferent cu ce dispozitiv sau de uzul blițului, neexistând nicio posibilitate de a plăti totuși o taxă foto. Chiar dacă tu accepți condiția ilogică, tot timpul vizitei vei fi deranjat de angajații care te supraveghează insistent și care nu te lasă să te bucuri deloc de atmosfera locului, strigând, extrem de des, către cei care nu acceptă interdicția. Se pare că obsesia turismului autohton s-a infiltrat până și în cel mai vizitat lăcaș de cult din România, unul dintre cele mai apreciate și de către turiștii străini.

biserica neagra februarie 2015

Pe mine tocmai faptul că nu am voie mă face să-mi doresc și mai tare să apăs pe declanșator. Revenisem într-o sâmbătă de februarie, dornică să-mi iau câteva amintiri fotografice, amintindu-mi de o mai veche vizită de la care nu mai aveam decât câteva amintiri vagi și, inexplicabil până atunci, nicio poză. Fiindcă așa-i românul, toată vizita m-am concentrat mai mult pe cum să fentez sistemul și mai puțin pe extraordinara orgă, înălțimea sălii principale, informațiile disponibile sau superbele picturi din anumite colțuri ale zidurilor sau de pe marginile băncilor de lemn, pe care mi-era extrem de ciudă că nu vi le pot, ulterior, arăta. Am reușit, nici eu nu știu cum și cu cât tupeu, să trag la repezeală două cadre, dar nu am fost deloc satisfăcută de mica reușită. Drept consecință, pentru a nu-i știrbi recordul, m-am apucat să o pozez din exterior, așa cum mă mai îndeletnicisem de zeci de ori, dar de asta cu mai mult patos și căutând să o surprind din locuri nebănuite până atunci și uitându-mă mereu să văd dacă o zăresc din cine știe ce ungher medieval. 

Cred că nu mai are rost să spun că deși era o zi de iarnă, splendidă ce-i drept, dar nicidecum într-o perioadă obișnuită de vacanțe și sejururi, pe final de program (în sezonul acesta este deschisă până la ora 15, cu ultima intrare la 14:45), biserica era plină-ochi, cu precădere de străini. Rămâne un reper pentru turismul românesc, dar vă rog mult, hai să nu-l sabotăm! Brașovul este un oraș care obligă să fie fotografiat, într-atât este de încântător. De ce să-i refuzăm această plăcere, cu atât mai mult cu cât s-a demonstrat că o fotografie aduce mai mulți turiști, îi incită să vină la subiectul din poză, nu îi determină să stea acasă, pe motiv că au văzut deja ce e acolo?

biserica neagra februarie 2015


biserica neagra brasov interior biserica neagra brasov interior biserica neagra brasov interior
biserica neagra februarie 2015 biserica neagra februarie 2015 biserica neagra februarie 2015
biserica neagra paul richter biserica neagra piata sfatului biserica neagra tampa
brasov medieval curte biserica neagra brasov ceas biserica neagra brasov ceas biserica neagra brasov curte biserica neagra brasov

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!