Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 2 februarie 2015

Scornicesti, o destinatie turistica majora... ratata

Cred că România este singura țară care a cunoscut un regim totalitarist și nu a profitat” apoi de pe urma sa. Alții au muzee ale comunismului, în Georgia se vând căni cu Stalin, iar albanezii au transformat un cavou-piramidă într-un mall. Astfel, așa cum excelent punctează DilemaVeche, localnicii s-au răzbunat pe istorie. România, însă, pare încă prea bleagă sau prea afectată ca să-și crească turismul pe baza amintirilor pe care vrem să le uităm.

Nicolae Ceaușescu este, încă, foarte asociat de străini cu țara noastră, deși au trecut 26 de ani de la moartea sa și Dracula a încercat din răsputeri în acest timp să ne facă mai cunoscuți. Atunci, pe bună dreptate, de ce nu suntem isteți să ne folosim de imaginea dictatorului și să facem uz de istorie în beneficiul prezentului și mai ales al viitorului? Sunt câteva tentative timide de a se organiza diverse trasee turistice dedicate comunismului. Deși sunt inițiative de lăudat, acestea au o mare hibă: se concentrează exclusiv pe București, ocolind fix poate cea mai importantă destinație, acolo unde a început de fapt totul – Scornicești

casa ceausescu scornicesti

Scorniceștiul este un oraș foarte mic din județul Olt, la care se ajunge ușor de pe E574 Pitești-Slatina, dar cu o importanță deosebită pentru istoria țării noastre. Aici s-a născut Nicolae Ceaușescu. Și cu asta cred că am zis tot J Astăzi e un orășel prăfuit, uitat într-o câmpie sudică, prin care treci doar dacă ai neapărat treabă în zonă și, cel mai probabil, fără să bănuiești unde te afli de fapt. Din păcate, chiar și dacă vii ca turist curios, grandomania specifică epocii ceaușiste nu va răzbate până la tine și cele două obiective care ar putea fi foarte fotografiate și vizitate te resping fără echivoc. 

Căsuța țărănească în care s-a născut diabolicul dictator contrastează printr-un pitoresc aparte, care se dibuie doar peste un gard înalt din lemn. Nu se poate vizita și chiar ești sfătuit să te ții deoparte prin simbolistica de proprietate privată. Iar stadionul Viitorul al FC Olt Scornicești, cu un număr impresionant de 18.000 de locuri, deci mai multe decât numărul de locuitori ai orașului (!), este o imensă ruină, în care accesul pe gazon este imposibil, iar în a căror foste camere de locuit pentru cantonamente locuiesc astăzi câteva familii sărmane.

Alături de toate obiectivele bucureștene care amintesc de ororile comunismului, un turist străin ar fi sigur foarte interesat și de închisoarea Doftana, locul de execuție din Târgoviște, mormântul din cimitirul Ghencea, dar mai ales de localitatea care l-a dat lumii pe unul dintre cei mai nocivi oameni din istorie. Din păcate, peste Scornicești pare că s-a întors ultima filă a uitării și în ciuda faptului că economia locală ar avea enorm de câștigat de pe urma ilustrului fiu al urbei, nu există niciun plan ca, pentru o lecție de istorie și de viață, să renască un capitol al comunismului. 

stadion scornicesti stadion scornicesti stadion scornicesti stadion scornicesti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!