Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 17 februarie 2015

Cum sa pacalesti timpul in cea mai vestica localitate din Romania

România se termină, la Beba Veche, cu o barieră, în mijlocul unui câmp. Este o experiență inedită să ajungi la o margine de țară, să știi că acolo este totodată un sfârșit, dar și un nou început, de obicei necunoscut. Spre deosebire de restul granițelor noastre, punctul extrem al județului Timiș este un caz deosebit. Micuța așezare Beba Veche este cea mai vestică localitate din țara noastră și la o distanță de 3 km de la bariera care atestă că dincolo de ea nu mai e pământ românesc se află unul dintre cele mai interesante locuri din Europa - Triplex Confinium - punctul unde se unesc hotarele a trei țări (România, Ungaria, Serbia). 

Din păcate, traversarea frontierei pe aici este permisă numai într-o singură zi pe an (în 2014, s-a întâmplat pe 24 mai), însă curioșii pot ajunge la monumentul care marchează confluența granițelor, teoretic, oricând, doar prezentând actele de identitate grănicerilor de la barieră. 

Dacă te nimerești prin preajmă, ca mine, fix pe 31 decembrie 2014, pe înserat, ia-ți gândul de la o amintire frumoasă, căci drumul până la monument este acoperit de un strat consistent de zăpadă, iar accesul pe jos, deși ai fi fost lăsat să treci, îți este recomandat să-l lași pe altă dată, mai pe ziuă. Să te consolezi nu este ușor, însă Beba Veche ți-a pregătit o surpriză: un apus senzațional!

bariera beba veche apus

~

Nu știu câți dintre voi sunteți conștienți de următoarea anomalie, însă mie mi-a fost cu atât mai vizibilă de când mi-a intrat în familie bănățeanul de Ionuț. Deși România are un singur fus orar, soarele nu apune în același timp la Sulina, ca la Beba Veche! Diferența între București, de exemplu, și vestul țării este, după propriile calcule, undeva la 30 minute. Cum se poate observa ușor acest fenomen? Direct de acasă, din fotoliu, accesând în același timp două camere web - una din Constanța sau București, să zicem, și alta din Timișoara sau Reșița, undeva la orele 17-17:30, în sezonul rece. Deși veți privi în timp real imagini din aceeași țară, care nu e atât de lăbărțată ca altele încât să beneficieze de fusuri orare diferite, în est va fi deja beznă, iar în vest, lumină din plin, ideală să faci poze, fără blitz, și să iasă decent! 

Dacă nu trăiești în vestul țării, este extrem de interesant să te uiți de acolo la ceas, să vezi că este ora 18, cum am verificat în ultima zi din 2014, și să realizezi că ESTE LUMINĂ AFARĂ!!! Mai ciudat este să fi asistat deja la un apus minunat, cu un orizont perfect, în mijloc de pustă bănățeană, într-un plat parcă la superlativ, să vezi că soarele nu mai e, dar totuși o lumină stranie să învăluie totul, ca un reflector aflat în spatele cerului. 

Dacă vrei vreodată să furi timpul, să fii înaintea lui, să întinerești, du-te cât mai la vest și vei fi cu cel puțin jumătate de oră mai tânăr. Ce faci cu timpul acela în plus este întrebarea, mai ales dacă trebuie să te întorci și ceasul se dă atunci, galopant, înainte? :) 

apus beba veche.png apus beba veche.png apus beba veche.png

Cum ajungi la Beba Veche?

Cea mai vestică localitate din România se află la puțin peste o oră distanță de Timișoara, în mijlocul unei câmpii care pare fără margini, cu excepția barierei despre care am tot amintit. Mergi din capitala Banatului, pe DN 6, spre cel mai vestic oraș din țară - Sânnicolau Mare. Poți urmări și indicatoarele spre Cenad. Când ajungi în Sânnicolau, cotești spre Dudeștii Vechi, pe DJ 682, urmând ca după 35 km pe un drum pe care nu-l vei uita poate niciodată, să ajungi la destinație. De ce nu vei uita acel drum? Asfaltul nu este dintre cele mai bune, dar este acceptabil, însă șoseaua pare desenată de un copil, pe o imensă foaie de hârtie, urmând lungi linii extrem de drepte, întrerupte brusc de câte o curbă la aproape 90 de grade, traversând un pământ care pare fără capăt și fără început...

apus beba veche.png apus beba veche.png apus beba veche.png

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!