Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 9 februarie 2015

Un strop de Orient in Drobeta-Turnu Severin

Era ziua când România împlinea 96 de ani. 1 Decembrie 2014. Nu eram în Alba-Iulia, nici în București, ci la malul Dunării, în bătrâna urbe Drobeta. Străzile erau pustiite, vremea obligându-te să stai în casă, nici vorbă de ieșit la paradă! Strângându-mi mai tare haina pe mine, m-am repezit în centrul orașului, am salutat rapid dragul Castel de Apă, m-am furișat nițel din calea neprietenoasei atmosfere în centrul comercial Decebal, un Obor la scară mai mică, am revenit mai rapid decât pofteam afară, trecând pe lângă frumoasa fostă sinagogă, azi birou notarial, și m-am grăbit spre superba clădire a teatrului. 

Cu mâini zgribulite, am reușit să-i fac repede o poză, apoi am cerut îndurare frigului. Ajunsesem deja la limită. Hai mai scutește-mă, e zi de sărbătoare! M-am uitat în jur cu disperare și o boare de speranță curând mi s-a arătat. Peste drum de teatru, am apăsat o clanță și imediat mi s-a făcut cald și mi-era bine. Intrasem direct într-o poveste cu iz de cafea și amintiri de trandafiri. 

Ada Kaleh, scufundată insulă, ai revenit la viață! 

cafenea ada kaleh severin

Una dintre cele mai pitorești cafenele din România, căreia musai turistul aflat în Drobeta Turnu Severin trebuie să-i treacă pragul, este Ada Kaleh, o încercare de a păstra viu spiritul micii insule rămase în adâncurile Dunării, după construirea barajului de la Porțile de Fier, în anii '70. Neastâmpărul său obișnuit, datorat comerțului înfloritor, întortocheatul grai turcesc al celor care locuiau într-un paradis care astăzi e pierdut, strălucirea bijuteriilor și delicatețea mătăsurilor, bunurile lor de preț, și mireasma tufelor de trandafiri care o decorau feeric reînvie într-o clipită pentru cei care n-au apucat să calce pe insulă, revărsându-se într-o ceașcă de cafea sau clocotind într-un ceainic fermecat.

Aromele dulci m-au învăluit atunci într-o vrajă din care nu mi-aș mai fi dorit să evadez, m-am trântit pe una din canapele și, cu ochii în tavanul îmbelșugat, m-am teleportat într-un univers uitat, dar adorabil... Ah, frumos și delicios mai era pe insula Ada Kaleh! Chiar dacă nu mai exiști fizic, vei dăinui pururea în simțuri, iar eu te voi regusta, cât de des îmi va fi cu putință, la intersecția străzilor Decebal cu Bibicescu, vis-a-vis de Teatru și peste drum de Parcul Tudor Vladimirescu. 

ceai cafenea ada kaleh severin cafenea ada kaleh severin cafenea ada kaleh severin cafea cafenea ada kaleh severin
vitraliu cafenea ada kaleh severin
teatru drobeta turnu severin
~

Maestrul responsabil pentru fotografii: Sony A5100

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!