Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Exista un loc in Romania unde indiferent de cat de frig ar fi, tu tot vei vrea sa stai afara

Dacă vrei să cucerești o fată, dacă vrei s-o ceri în căsătorie, dacă ai poftă de o seară romantică, dacă vrei să-ți testezi abilitățile de fotograf sau pur și simplu vrei să te bucuri de niște clipe memorabile, tot ce trebuie să faci este să urci (pe jos sau cu mașina) până la Cetățuia din Brașov, spre care te-am mai ispitit în 2010 și 2013. Nu consulta prognoza meteo, nu te uita în calendar, doar du-te și uită-te în jur. Nu contează când vii (data și ora sunt irelevante în acest caz), nu contează cu cine vii, tot te vei simți minunat!

cetatuia brasov seara 2014

Astăzi, însă, vreau să vă provoc să vizitați fostul străjer al urbei transilvănene într-o seară de iarnă, când porțile spre restaurantul medieval din cetate sunt închise, deci nu vă puteți adăposti, când sunteți la mila vremii, într-un astfel de anotimp, capricioasă prin excelență. 20 decembrie 2014 a fost o astfel de zi, când limitele îți sunt testate dacă petreci mai mult de 5 minute afară. Nu și aici! 

Pășind cu mare băgare de seamă pe lespezile doldora de ghețuș, privind cu greutate spre bătrânele ziduri, din cauza vântului biciuitor, întorcându-le spatele și primind mai puternic palmele iernii, înghețându-mi mâinile tot apăsând pe declanșatorul amorțit al aparatului foto, eram în acele momente în extaz! Îmi plăcea la nebunie! Dacă reușeai să ții ochii deschiși, orașul care strălucea jos, împrejurul tău, te hipnotiza și tot ce ți-ai fi dorit atunci nu era un ceai fierbinte, ci ca timpul să stea în loc și tu să poți savura la nesfârșit splendoarea din jur. Cele peste 5 secole dinspre cetate care pufăiau în atmosferă aburii răcorii erau suficiente pentru a-ți ține sufletește de cald și atunci am realizat că acesta este locul unde indiferent cum ar fi vremea de afară, eu tot aș mai vrea să mai stau un pic...

cetatuia brasov seara cetatuia brasov seara cetatuia brasov seara


panorama cetatuia brasov seara

panorama cetatuia brasov seara


Cum ajungi?

Cu mașina, în spatele Primăriei, la intersecția străzilor Iuliu Maniu cu Nicolae Iorga, urmezi indicatorul spre Cetățuia Brașovului (circa 1 km). Sus, pe deal, este amenajată o parcare. 

Pe jos, sunt mai multe străduțe în pantă și scări care pot fi abordate. De pe strada Nicolae Iorga (care mărginește Parcul Nicolae Titulescu, parcul central al Brașovului) se urcă spre deal, nu spre centru. Ca punct de reper se poate lua Biserica Ortodoxă Buna Vestire, prin dreapta căreia se urcă. La prima bifurcație se poate face dreapta, pe Strada Furcii, iar din strada Mihai Eminescu se poate continua în dreapta, unde după câțiva pași va apărea pe stânga o serie de scări. Sau de la ieșirea pe aceeași Mihai Eminescu se poate lua spre stânga, unde după câțiva zeci de metri, pe partea dreapta, se va deschide o cărare prin pădure. 

Amplasamentul exact este disponibil în secțiunea "Locația", imediat sub articol.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!