Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 2 ianuarie 2015

Cea mai frumoasa cascada din lume se afla in Romania!

Bigăr, zice-se, este cea mai frumoasă cascadă din lume. Nu mai este un secret, cred, pentru nimeni, după ce toată presa românească a vuit la un moment dat pe seama topului întocmit de un site obscur, The World Geography. Să fie oare cascada din județul Caraș-Severin cea mai frumoasă de pe întreg mapamondul? Cel mai probabil, nu. Nici măcar din România, Vânturătoarea fiind după umila-mi părere mult peste în fotogenie. Frumusețea, însă, e un subiect extrem de personal, iar în materie de turism, ceea ce contează cu adevărat, este povestea, ce se spune despre un anumit loc.

Să vă ofer numai un exemplu: balconul Julietei din Verona ar fi fost o platformă ca oricare alta, uitată într-un colț de oraș, dacă nu era povestea romantică a lui Shakespeare care să-i dea o aură pasională. Pentru turismul din Banat și pentru cel autohton, în general, nu contează cum e Bigăr de fapt, contează cum o promovăm noi lumii întregi. E suficient că are un nume sonor în engleză (Bigger - mai mare) și că o dăm drept cea mai frumoasă. E atât de simplu să aduci turiști în zonă! Dacă vom continua, constant, să-i facem reclamă ca atare, vom avea numai de câștigat. Iar riscul ca turiștii să plece dezamăgiți este minim: avem o țară extraordinar de frumoasă (aici nu exagerăm!) și cert cascada își are doza sa de unicitate, nu neapărat de frumusețe fără margini: mai numiți voi una căreia să-i cadă apa ca-ntr-un evantai! :)

cascada bigar toamna

Dacă n-ați apucat încă să vedeți minunea, nu mai stați acasă! Mergeți de-o vedeți și de-o pozați, rugămintea mea este, însă, dacă tot sunteți în zonă, să cheltuiți bani aici pentru a stimula economia locală - fie prin cazare (în Oravița, Anina sau Băile Herculane), fie printr-o masă la restaurant, fie prin cumpărarea unei gustări de la un magazin din orașul Bozovici. Sau dacă ajungeți vara, veți plăti oricum 5 lei la cascadă (taxă nou înființată de când cu celebritatea peste noapte).

cascada bigar toamna
Recomandarea mea este să veniți în extra-sezon, când nu sunt concedii, căci doar atunci vă veți putea bucura, cât de cât, de farmecul locului. Altfel, chiar și într-o zi mohorâtă de final de noiembrie, când dădea să se întunece, turiști erau destui în preajmă, nu neapărat dintre cei de care să-ți fie mai mare dragul să-i întâlnești, dar nici taxa nu era în vigoare. Practic, ca să vedeți Cascada Bigăr nu trebuie să plătiți 5 ron. E suficient să vă opriți pe marginea Drumului Național 57B, în dreptul Paralelei 45, și s-o priviți. Dar dacă tot ați venit până aici, e păcat să nu treceți de poarta din lemn, să vedeți cascada de deasupra sau dintr-o parte, să mergeți până la Izbucul Bigăr, de unde izvorăște minunea din aval sau să urcați cu mare băgare de seamă la Grota Bigăr, pentru doar câteva minute distanță de șosea, la deschizătura în inima Cheilor Minișului. Peisajul din jur este fabulos, de altfel ajungeți să vă convingeți de asta până să nimeriți la Cascadă, DN 57B străbătând, indiferent din ce direcție ați veni, Cheile Minișului. 


grota bigar cascada bigar de sus cheile minisului toamna
lateral cascada bigar pod grota bigar izbucul bigar

Cum ajungeți?

Cu mașina. Altă posibilitate nu văd, zona fiind pustie în afară de agitația care se iscă în jurul cascadei, dar de o frumusețe de necontestat, rută de autobuz o fi, dar pentru un turist e greu de nimerit orarul, iar cale ferată nu e nicăieri prin apropiere. DN 57B este deci un drum pe care trebuie să mergeți cel puțin o dată în viață pentru peisajele răpitoare, satele bănățene și tihna pătrunzătoare, măcar pe tronsonul Oravița-Iablanița, pe la jumătatea căruia se află Bigărul. Spre acest drum puteți veni din Reșița, prin Anina (DN 58), de la Oravița, dinspre Orșova spre Caransebeș (E70) sau invers, la intersecția cu DN 57B fiind indicator spre Cascada Bigăr.

Amplasamentul exact al Cascadei Bigăr îl găsiți în secțiunea "Locația", imediat sub articol.

cascada bigar toamna

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!