Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 15 ianuarie 2015

Asa s-au celebrat 25 de ani de la Revolutie in cea mai emblematica piata din Romania!

60.000 de leduri au atras toate privirile în sezonul de Sărbătoare 2014-2015 în locul de unde România s-a eliberat de comunism. La 25 de ani de la Revoluție, cea mai emblematică piață din țară a chiuit de bucurie liniștită, s-a luminat cu feerie, nu de văpaiele gloanțelor, iar oamenii au ieșit în stradă să petreacă, nu să lupte. Nici că exista un simbol mai nimerit decât cupola de 23 m înălțime din Piața Victoriei din Timișoara! La prima vedere, o construcție nefirească într-o ambianță de Mică Vienă, dar o nimerită readucere aminte că starea de astăzi nu a fost pururea aceeași, că de aici a pornit scrierea unei noi istorii, din care și noi facem parte acum. Spre deosebire de alte centre urbane invadate de spiritul Sărbătorilor de iarnă, acesta merită poate cel mai mult să fie cu fast. Aici, în inima Banatului, zecile de mii de lumini strălucesc parcă și mai tare, în memoria celor care au dat tonul pentru ca în România, indiferent cum li s-ar părea unora, să se trăiască mai bine. 

opera timisoara sarbatori 2014 2015

În Piața Victoriei din primul oraș liber de comunism din România se simte cum istoria capătă un contur, o formă, un chip. Când calendarul dintr-un an e pe terminate, ea se umple de o strălucire zdravănă, care se hrănește nu atât din luminile care îmbogățesc decorul obișnuit, cât din amintirile încărcate de speranță ale lui '89. Dar nu doar în acele zile este de venit în centrul Timișoarei. 

Într-o zi oarecare, să te plimbi dinspre Operă spre Catedrala Mitropolitană sau invers este o experiență în sine de neratat, hoinărind poate fără să știi pe un fost bulevard-esplanadă. Dacă alegi să pornești dinspre Operă, pe aleea din dreapta, "Corso", vei păși pe urmele aristocrației bănățene, unde odinioară scânteiau magazinele și restaurantele de lux. Dacă, în schimb, vei alege aleea din stânga, "Surogat", vei merge pe unde altădată se plimbau tinerii și muncitorii, pe unde elevii aveau voie să colinde doar cu aprobarea școlii, iar soldații aveau acces doar demonstrând că sunt în permisie. 

Interesantă împletire de istorii, seducătoare plimbare... 

fantana cu pesti timisoara sarbatori 2014 2015 catedrala timisoara iarna 2014 piata victoriei timisoara iarna 2014
targ craciun timisoara 2014 strada alba iulia timisoara iarna 2014 piata victoriei timisoara iarna 2014

opera timisoara iarna 2014

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!