luni, 29 decembrie 2014

A doua zi de Craciun, in Sibiu: aceeasi magie si o galeata de ninsoare

Sibiul ăsta e ceva de nedescris... Nu cred că a fost vreodată cineva în vizită și să nu-i placă. Noi ne-am văzut de foarte multe dăți și, culmea, încă nu m-am săturat să-l revăd. Nu știu câte orașe din România se pot lăuda ca în a doua zi de Crăciun, pe la orele 22, să aibă străzile vuind de oameni. Poate am reuși să mai dăm un exemplu, două. Dar dacă adaugi vremea din 26 decembrie 2014, cu o ninsoare extrem de brutală, și același vacarm pe ulițele bătrâne, zău că nu știu alt oraș decât Sibiul capabil de o asemenea performanță!

sibiu lumini strada nicolae balcescu

duminică, 28 decembrie 2014

Serpentinele din Predeal, terenul de joaca al Craiesei Zapezii

Nu e defel o încântare pentru un șofer să fie la volan pe un asfalt umed, în plină ninsoare. Dar pentru copilotul său, drumul este un deliciu!

peisaj iarna serpentine predeal

joi, 25 decembrie 2014

Cel mai fain brad de Craciun din Romania va fi, mereu, cel din Brasov

Încă niște Sărbători minunate se pogoară peste România și vreme nu-i de stat în casă, având în vedere temperaturile prea plăcute pe care le aduc ultimele zile din 2014. Este, deci, prilejul cel mai nimerit să colindăm orice orășel ne iese în cale, căci mereu pe ultima sută de metri dintr-un an, orice urbe arată frumos, unele chiar magic.

Dacă Sibiul și-a adjudecat cam pentru toată lumea titlul de cel mai frumos Târg de Crăciun din țară, că nu degeaba Timișoara, Clujul și alte orașe i-au copiat deja celebra plasă de lumini, Brașovul, cealaltă nestemată medievală, și-a păstrat și ea faima - ca în fiecare an, are cel mai fain brad de Crăciun! Hip, hip, hooray!


duminică, 21 decembrie 2014

Niciun turist nu-si doreste ca tocmai in vacanta sa ajunga intr-o farmacie. In Brasov este exceptia :)

Din drag pentru voi, navigatorii de la bord, nu v-aș dori niciodată să vizitați, de nevoie, o farmacie. Dar din aceeași simpatie, vă rog să nu ratați o farmacie din Brașov, pentru că este una mai specială. Nu comercializează licori magice, care promit tinerețea fără bătrânețe sau alte minuni la care toți tânjim, dar este o farmacie-cafenea și poate tocmai atmosfera pe care o conferă celor care îi trec pragul este elixirul de care toți avem nevoie pentru a o lua de capăt, mai proaspeți, mai fericiți.

dr jekelius brasov

miercuri, 10 decembrie 2014

E de-ajuns o singura vizita la Memorialul Holocaustului pentru a deveni alt om

Când ochii ți se opresc pe un titlu în care este inclus cuvântul "evreu" știi că urmează o poveste memorabilă. Evreii sunt oameni calzi și primitori, iar privirea lor emană o forță de necuprins, care te hipnotizează, e victoria asupra pacostei care le-a bulversat istoria. Vestea că o evreică din Sighetu Marmației va împlini curând extraordinara vârstă de 101 ani a venit la început de decembrie 2014, alături de o poveste, evident grea, dar de neuitat. Klara Marcus a supraviețuit iadului de la Auschwitz, printr-o întorsătură ironică de situație: naziștii omorâseră atât de mulți oameni în ziua când ea a fost dusă într-o cameră de gazare încât atunci când moartea se pregătea să lovească din nou, aceștia au realizat că au rămas fără gaz toxic!

Țineți minte această poveste când veți vizita Memorialul Holocaustului din România, amplasat în centrul Bucureștiului, oarecum vis-a-vis de Parcul Izvor, deci perfect amplasat turistic, cu o stație de metrou în imediata apropiere și o multitudine de posibilități de cazare în preajmă (în acest sens, aveți informatii aici). 135.000 (!) de evrei români au fost deportați la Auschwitz dintr-un total de peste 300.000 care și-au pierdut viața în timpul celui de-al doilea Război Mondial, cu implicarea autorităților române. Capitala a fost căminul unei importante comunități evreiești, de la care ne-au rămas moștenire nu mai puțin de 6 sinagogi. De asemenea, în vara lui 2014, chartere speciale au adus 3500 de turiști israelieni în București. Scot în evidență toate acestea, pentru că deși țara noastră are un potențial imens de a-și crește turismul prin poveștile acestor oameni, care se deapănă de la sine într-o mulțime de locuri, acest obiectiv din buricul unei capitale europene nu este deloc promovat și este incredibil de ignorat, chiar dacă-i pe malul Dâmboviței, nu ascuns după cine știe ce clădire-mamut.


duminică, 7 decembrie 2014

Noaptea de San Andrei in cea mai veche statiune din Romania

Oricât ar fi americanii de genii în marketing și publicitate și oricâte sărbători ușor de copiat ar inventa, nu vor putea niciodată să întreacă imaginația românilor. Poa' să ajungă Halloween-ul și Ziua Națională a României, tot nu ne-ar trezi mai multe emoții ca Noaptea Sfântului Andrei. Până la urmă, noi suntem urmașii lui Vlad Țepeș, nu americanii. Și cum avem o experiență macabră seculară, nu ne deranjează defel să ținem cea mai veche stațiune din România într-o ruină parcă eternă, pentru că știm că de 30 noiembrie nu există cimitir sau castel bântuit în lumea asta mare mai înspăimântător ca o plimbare înfrigurată prin Băile Herculane.

baile neptun baile herculane