joi, 31 iulie 2014

Litoralul de top: Herghelia si Portul Turistic Mangalia

Orașul cu cea mai ridicată temperatură medie anuală din România ar putea deveni capitala unei veritabile riviere românești. Mamaia e departe și exagerată, dar în sudul litoralului, atmosfera e relaxată, iar luxul e așezat și de bun gust. 

Mangalia a făcut deja primii pași spre cochetărie, aranjându-și câțiva kilometri din faleza ce va urma să fie cea mai lungă din Europa (Mangalia-Neptun) și așezându-și în apropiere un mic paradis al pasiunilor nautice. În plus, vine cu două destinații rafinate, pentru cei cărora doar marea nu le mai este de ajuns: Herghelia și Portul Turistic Mangalia-Marina.

cal herghelia mangalia

portul turistic mangalia

luni, 28 iulie 2014

Palatul Cnejilor: ce ruina dizgratioasa, dar ce povesti frumoase stie sa spuna!

La umbra munților Ceahlău, în satul omonim, pe drumul spre stațiunea Durău, în județul Neamț, o ruină uitată de lume își duce viața liniștită, în cadru de fân, floricele și covoare de iarbă de un verde delicios. Astăzi, doar un indicator relativ ușor de ratat indică ce se ascunde printre gospodăriile nemțene. Altădată, pe aici trecea Alexandre Dumas și Vasile Alecsandri, un strigoi petcetluia soarta locului și istorii tragice înnegurau atmosfera.

Aflate la secole distanță, poveștile Palatului Cnejilor devin atractive, răul ajunge să fie perceput ca palpitant, iar cei trecuți în neființă - doar niște fantome cu care nu te-ar deranja să te întâlnești.

turn palatul cnejilor ceahlau

sâmbătă, 26 iulie 2014

Bucurestiul necunoscut (V): Acasa la Bacovia si Arghezi

Sectorul 4 al Capitalei, cel condus de vestitul primar Piedone, nu este unul tradițional turistic, deși se poate lăuda cu panorama cea mai faină din București¹, un parc cochet², o cascadă³, o stradă în trepte⁴, un parc regal⁵ și o deltă⁶. Câte minunății! Hop, că n-am terminat: încă două locuri ar mai fi demne de știut și vizitat, dar cine să mai știe și de ele?

George Bacovia și Tudor Arghezi, nume care nu mai au nevoie de nicio prezentare, au fost, întâmplător ori ba, vecini de cartier, iar casele unde au creat, dormit, iubit și trăit viața de București sunt acum muzee. Ferice de turiști, există și posibilități de cazare în apropiere; de exemplu, informatii despre hotelul de pe soseaua Vitan Barzesti găsiți la hotel-bucuresti.com.

Cu cazarea asigurată și pofta de explorat la maximum, pregătiți-vă rimele și haideți să fim musafirii lui Bacovia și Arghezi!

bacovia arghezi bucuresti

joi, 24 iulie 2014

Amara, dolce far niente de Romania

Amara este stațiunea din Bărăgan destul de cunoscută la nivel național, în care paradoxal nimeni nu tânjește să ajungă, în afară de ialomițeni. Într-un fel, pe bună dreptate: efectiv nu ai cu ce să-ți ocupi timpul liber, iar stațiunea pare dedicată vârstnicilor, de la cazare la puținele tarabe. Pe de altă parte, e o mare nedreptate: Amara este, de fapt, un imens parc, așa cum nicio altă stațiune nu se poate lăuda și dispune de un lac unic.

parc amara ialomita

miercuri, 23 iulie 2014

Acel moment in care timpul s-a oprit in loc

Iaca drumul ce coboară din stațiunea nemțeană Durău spre calea cea mare care leagă Toplița de Piatra Neamț. E un drum județean bun ca stare, tare fain ca peisaje. Leneșă duminica în calendar, lină curgerea pe asfaltul șoselei. Când drumul tocmai a părăsit Ceahlăul și cotește spre Bistricioara, zarvă mare se iscă din pieptul Andei - musai trebuie să se oprească, că uimirea e prea mare. O parcare se ivește ca din pământ, fix în cel mai prielnic loc. Atunci timpul n-a mai avut valoare și a luat o pauză. 

O asemenea panoramă merită savurată chiar și de cel care nu are niciodată odihnă...

lacul izvorul muntelui vedere bistricioara

joi, 17 iulie 2014

Bucurestiul necunoscut (IV): Palatul venetian esuat si cea mai veche casa din Capitala

Ce este cu adevărat interesant de văzut în București sunt acele clădiri care te miri de unde au apărut și care au supraviețuit miraculos când suratele lor nu au putut ține "pasul" cu schimbările timpurilor. Pentru a le descoperi, trebuie să fii din cale afară de curios și să stai în urbea mare și agitată mai mult de o zi. Dacă nu te afli printre fericiții locuitori ai Capitalei, te poți orienta din timp în privința cazării, la hotel-bucuresti.com, spațiul pe care orice vânător de paturi confortabile și acoperișuri pentru nopți bucureștene musai trebuie să-l viziteze.

Presupunând că ai rezolvat deja acest aspect, haide să facem cunoștință cu un palat ca-n Veneția! Dacă italienii nu sunt pe gustul tău, ce spui de armeni? În fostul lor cartier vom întâlni casa cea mai bătrână din București.

Tentant?

palatul cazzavillan casa melik bucuresti

luni, 14 iulie 2014

De neratat pe litoral: cel mai vechi lacas de cult musulman din Romania!

Pe fundalul înspăimântător al uriașilor de la șantierul naval, strâmtorată între blocuri mai hidoase, dar vizibil mai tinere, își duce existența prea liniștită, prea banală, moscheea Esmahan-Sultan din Mangalia. Creându-și în jur un micro-univers paradisiac, compus dintr-o grădină fermecătoare și un cimitir secular impresionant, lăcașul ridicat în 1573 este unul din locurile în care România îți devine și mai dragă. 

Din frageda-mi tinerețe mi-a fost dat să trec pe lângă dânsa, la dejunurile din vacanțele cu părinții, când soarele devenea nociv și plaja neprimitoare. Mereu am privit-o de peste gard, cu admirație, dar până într-o duminică oarecare de la capăt de iunie 2014, nu am avut onoarea să-i trec pragul. Ce a urmat atunci a fost o experiență memorabilă, însoțită de regretul că n-am avut curiozitatea, curajul sau dorința de a o descoperi mai curând.

Pentru câteva zeci de minute m-am metamorfozat și, cu sfială, respect, dar și o nestăvilită curiozitate, am devenit o călătoare prin lumea lui Allah.

moschee mangalia

vineri, 11 iulie 2014

Bucurestiul necunoscut (III): Cea mai frumoasa casa si cotlonul nebanuit de nimeni

Înainte de a purcede la a dezvălui încă puțin din acel București de care nici bucureștenii nu prea au habar, darămite turiștii, vă recomand niste informatii despre cazare in sectorul 3, langa Piata Unirii, în eventualitatea în care nu aveți unde șede peste noapte în Capitală. De venit, nici nu se mai pune problema, sigur veți dori după ce voi povesti despre alte două locuri extrem de interesante :)

Primul pe lista minunilor este Institutul de Arheologie, pe care-l găsim pe strada Henri Coandă, la numărul 11, în imediata apropiere a Pieței Romană. Sediul ființează într-o casă-splendoare, considerată de unii, pe foarte bună dreptate, cea mai frumoasă din București. Casa Macca, odată domiciliul fastuos al unui colonel din Războiul de Independență și al unei doamne care s-a dedicat actelor de caritate și ridicării învățământului românesc, este o bijuterie în stic eclectic, cu influențe baroce și art-nouveau, care pe cât farmec emană prin aspectul exterior pe atât de incitantă este la interior!

cassa macca institutul de arheologie bucuresti

miercuri, 9 iulie 2014

Noblețea vine din Ialomița, servită exemplar la Manasia

175 ani de istorie accentuează farmecul unui colț exclusivist de România. Pe drumul vechi spre mare, în comuna Manasia, un domeniu fastuos celebrează noblețea, arta, luxul și bunul gust într-un fel prin care România pare prea umilă ca să-l aprecieze.

De cum intri pe poarta domeniului, simți cum timpul se dilată și fiecare secundă petrecută în acest decor de vis devine mai prețioasă. O elegantă fântână se profilează pe fundalul oferit, cu grație, de conacul Hagianoff, o bijuterie arhitecturală în stil eclectic subliniată de elemente Art Nouveau. Pășind în holul de la parterul spațios și luminos, descoperi într-o odaie un pian candid, cum puține sunt în lume, cobori cu liftul modern la încântătoarea cramă, cu butoaie de peste 1000 l, urci la mansarda de 200 mp, unde asiști la spectacole de teatru experimental ori participi la petreceri-surpriză, într-un cadru de poveste asigurat de nișele de unde te privesc păpuși superbe recuperate din conac. Treci prin coridoarele cu parfum de odinioară și ajungi la Salonul Oriental, unde mirosul îmbătător al cafelei și savoarea narghilelor te-au și vrăjit. O altă încăpere te îmbie cu o bibliotecă intimă și două terase șic te trimit spre un alt tărâm – cel al plimbărilor pe alei romantice și al șoaptelor răpite în anonimatul dăruit de un distins foișor, în parcul excepțional de circa 2 ha, desăvârșit de castani și platani bătrâni de secole, printre care viețuiesc păuni gătiți mereu ca de mare sărbătoare.


conac hagianoff manasia

luni, 7 iulie 2014

Nu va temeti de litoralul romanesc!

Nu toate țările din lume au ieșire la mare, dar România este una dintre norocoase. Culmea, românii se simt nedreptățiți, ghinioniști, ratați și mereu privesc peste hotare, înadins "uitând" să privească în jos, spre picioarele lor, unde niște valuri la fel de frumoase ca oriunde în lume le pot oferi exact ce își doresc (sau poate chiar mai mult). 

Pe când iunie 2014 se încheia, la invitația ANAT, am revenit pe litoralul românesc pentru a conștientiza, din nou, că pe bune avem un litoral care nu trebuie ignorat. Nu mă credeți? Aveți puțintică răbdare și lăsați-mă să vă conving ca în această vară și toate care vor urma să aveți în vedere, în primul rând, plajele și marea de la noi. 

panorama marea neagra eforie nord hotel delfinul

vineri, 4 iulie 2014

Cand plecam in vacanta, lasam deoparte grijile, dar si vibratorul :P

O știre simpatică a fost adusă de un "porumbel voiajor" la bordul celor mai frumoase povești despre România și ar fi fost mare păcat s-o țin doar pentru mine, "căpitanul de vas" care a avut ocazia s-o recepționeze. Se pare că plecăm în bagaje cu jucării sexuale, papagali, câini, haine de blană sau rochii de mireasă, dar uităm să le luăm cu noi la întoarcerea acasă. Fie suntem atât de supărați că revenim la rutina zilnică și că părăsim niște peisaje magnifice, fie vacanțele cauzează pierderi de memorie, cert este că 7% dintre turiștii care se cazează în România își uită diferite obiecte în cameră.

sursa foto

miercuri, 2 iulie 2014

Bucurestiul necunoscut (II): Fabrica de trasuri si Moara lui Assan

Dragi navigatori la bord, haideți să mai depănăm o filă din acel București, culmea atrăgător, dar nebăgat în seamă...

Mulți oaspeți a avut capitala în secolele sale de existență și mulți au tras la hanurile, apoi la hotelurile din zona centrală. Eu vă recomand un hotel pe strada Traian, însă nu vă limitați atunci când ieșiți într-o explorare urbană doar la obiectivele "clasice", ca Palatul Parlamentului, Centrul Vechi sau Parcul Herăstrău, faceți mai puțină mișcare și uitați-vă chiar prin preajma hotelului unde sunt cazați. La câți pași de acel hotel, de exemplu, veți putea descoperi o clădire impozantă care vă va impresiona cu siguranță, iar la o distanță ceva mai mare, pe unde nu mișună turiștii, în celebra zonă de târguieli și piețe Obor, o altă construcție masivă geme de istorie și se chinuie să-și păstreze atractivitatea în ciuda gunoaielor, răufăcătorilor sau incendiilor care au vrut, fiecare, porția lor de Assan.