sâmbătă, 31 mai 2014

Un capitol din Romania celebra: Lacul Rosu - Cheile si Barajul Bicaz

Între Gheorgheni și Piatra Neamț se desfășoară 3 obiective turistice care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Harghita și Neamț posedă unele dintre cele mai faimoase locuri ale României, de care sunt sigură că localnicii deja s-au plictisit, dar unde turiștii privesc fascinați, pozează fără număr și se bucură nespus, chiar dacă nu se află în premieră pe aceste meleaguri.

De la o tragedie la alta, turiștii fac parte din peisaj, integrându-se în el. Nici în a doua zi de Paște din 2014, Lacul Roșu, Cheile Bicazului și Barajul Bicaz nu fuseseră uitate și lăsate să se odihnească. Nici nu sosise ora prânzului când m-am întors la ele, că deja zeci de comerciați încheiaseră primele vânzări și turiștii răsăriseră printre stânci, copaci și ape.

lacul rosu cheile bicaz baraj

vineri, 30 mai 2014

Zeul roman al marilor avea cele mai frumoase bai la Herculane!

Ce viață luxuriantă! Ce splendoare! Rămase doar în cărțile de istorie.
Uimitor! Ce de culori fascinante! Reacțiile de astăzi.

baile neptun baile herculane

joi, 29 mai 2014

Dor de mare... in 17 imagini delicioase

marea neagra mai 2014Există unele locuri pentru care pare că s-a inventat special Instagram-ul. Sunt locuri unde, indiferent când ajungi la ele, te simți, instantaneu, în vacanță. Un astfel de loc este litoralul, chiar și cel românesc. O fi el murdar, dar e al nostru. O fi el scump, dar cele mai de preț bunuri sunt amintirile, cele pe care le făurești aici și nu le uiți niciodată. O avea el multe hibe, dar când îl vezi pentru prima dată, îi treci multe cu vederea.

Pe 24 mai, am poposit pentru prima dată în 2014 la malul Mării Negre. Tot atunci, a fost întâia dată când soacra mea a văzut, simțit și mirosit marea. În urmă cu vreo 6 ani, îmi aduceam prietena cea mai bună pe litoral, o premieră pentru ea. De când m-am născut, nu cred că a trecut an în care să n-ajung aici. Dar cred că marea, chiar privită de pe malul românesc unde mulți evită să mai calce, are farmecul său de necontestat, chiar și pentru cei care n-au în familie marinari.

În următoarele imagini încerc din răsputeri, chiar abuzând de efecte și filtre de culoare, să vă fac dor de mare, de marea noastră, Pontus Euxinus. Sper că nu veți rezista ispitei! :D

luni, 26 mai 2014

Revenire dupa 17 ani in Las Vegas de Romania: Satul de vacanta Hermes din Slobozia

Aveam 7 ani în 1997, eram un copil proaspăt bronzat, cu zeci de cârlionți, care tocmai privise fascinat spre Turnul Eiffel. O imagine pe care aveam s-o țin minte vreme de 17 ani! Nu fusesem la Paris, ci... în Slobozia, locul unde vă recomand să poposiți dacă n-aveți bani de capitala Franței, dar vreți, totuși, să vă ostoiți pofta de cel mai faimos monument al lumii. Turnul Eiffel în miniatură nu s-a construit, așa cum ne-am fi închipuit, în Micul Paris, ci în mijlocul unui nesfârșit câmp din Bărăgan, la intrarea în Slobozia de pe fostul drum care lega Bucureștiul de litoral, DN 2A. 

După aproape 20 de ani, încă este o atracție care poate fascina pe oricine, indiferent de vârstă. Dacă Las Vegas are replica sa, vis-a-vis de Hotelul Bellagio, România nu s-a lăsat mai prejos. Avem și noi Eiffel-ul nostru (cel original, oricum are fonta produsă în Hunedoara!).

Mai mult, românii au și propriul Dallas! Vă rog, poftiți! Pardon... Welcome!

turnul eiffel slobozia

vineri, 23 mai 2014

Cea mai mare minune din Caracal: Parcul-bijuterie Constantin Poroineanu

Simpla pronunțare a numelui orașului aflat la 50 km de Craiova naște pe chipul românilor un zâmbet generos. Caracal este "orașul celor 7 minuni", hazlii întâmplări din folclor care ar trebui să ridice urbea în topul celor mai vizitate orașe din țară. Din păcate, umorul nu a atras (încă) interesul sporit al turiștilor, cele aproximativ 100 de clădiri-monument istoric din oraș sunt aproape necunoscute la nivel național, iar locul care ar putea da pe spate orice vizitator, unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Europa, este de asemenea doar o vedetă locală.

Dacă pașii nu v-au purtat până acum la Caracal, certați-i și îndreptați-i pe calea cea bună: în sudul României, înainteee... marș!

parcul poroineanu caracal

marți, 20 mai 2014

Unicat in Romania: Cascada termala de la Toplita

Dacă treci cu trenul prin Toplița, județul Harghita, dinspre Miercurea Ciuc în direcția Târgu Mureș, ai face bine să nu te uiți pe geam. Pentru că, cu puțin timp înainte de a ajunge în gară, vei zări ceva pe geam care te va face să-ți pară rău că nu poți coborî. Dacă vii cu mașina în oraș, o să blestemi drumul infect care te duce spre acea minunăție și vei fi pe punctul de a renunța. 

Indiferent cum ajungi în Toplița, trebuie musai să-ți faci drum până aici și să te îndrepți spre obiectivul unic în România - Cascada cu apă termală!

cascada termala toplita

luni, 19 mai 2014

Cum putem atrage turistii straini in Romania? Informatii pretioase de la prima editie a Romanian Travel Forum

Fie că sunt turiști, oameni de afaceri sau studenți, străinii au ce vedea în România. Tot ce trebuie să facem este să le oferim servicii de calitate, oferte de divertisment inedite și să-i întâmpinăm, mereu, cu zâmbetul pe buze. Pe scurt, putem miza pe turismul sportiv sau medical, pe promovarea bisericilor fortificate din Transilvania, creșterea industriei evenimentelor ori, pur și simplu, putem să ne uităm mai mult spre cer. 

Pe larg, în rândurile următoare: informații interesante, cifre și concluzii de la prima ediție a Romanian Travel Forum, care ne pot deschide ochii asupra turismului autohton, pe care îl putem dezvolta atât pentru străini, cât și pentru noi. Pretențiile au crescut și în rândurile noastre, motiv pentru care dăm iama în străinătate fără să știm ce avem... acasă. Pentru a oferi o experiență plăcută străinilor, cu scopul de a-i face să revină, înainte de toate este important ca noi să ne apreciem țara și să o promovăm ca atare. Să purcedem, deci, la drum, că sunt multe lucruri care de-abia așteaptă să fie spuse și, după puteri, aplicate pentru a transforma România într-o atracție la nivel mondial!


joi, 15 mai 2014

Bucuresti, esti pregatit? 3500 de turisti israelieni te vor vizita in vara lui 2014

Pe 13 mai 2014, a aterizat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă prima cursă charter cu turiști israelieni care se vor bucura de ospitalitatea românească și atracțiile capitalei noastre. În perioada mai - august 2014, vor urma să ajungă în București 3.500 de turiști israelieni, care vor sosi prin Meshek Wings Tours, la bordul avioanelor operate de Blue Air.

Pe lângă cele două sinagogi-muzee pe care sunt sigură că nu vor vrea să le rateze, turiștii din Israel mai intenționează să viziteze Centrul Istoric, pentru atmosfera acelui Mic Paris uitat și Parcul Herăstrău, fiind o întinsă zonă verde, o raritate în țara lor. De asemenea, sunt atrași de serile de folclor organizate la diverse restaurante, dar și de ședințele de shopping în mall-urile din Capitală, care sigur se vor prelungi ore întregi :)marți, 13 mai 2014

Poluarea poate fi o atractie turistica?

Dacă mă întrebați pe mine și pe alți "nebuni" din lumea întreagă, răspunsul este, fără îndoială, DA. Ne place să vizităm clădiri ridicate cu tone de sudoare, monumente construite cu prețul vieții, atracții diverse amenajate de mâini vânjoase și viziune omenească. De ce am ocoli, atunci, și celelalte "opere" realizate de mâna omului, erori care nu se mai repară, dar de pe urma cărora putem învăța (pentru a nu le repeta) sau putem chiar profita.

poluare hunedoara

luni, 12 mai 2014

Coborand pe scara, de la cea mai veche cladire din Targu Mures spre cea mai inedita

Următoarele 3 obiective din preafrumosul oraș transilvănean sunt foarte aproape unele de altele și nu necesită mai mult de 5 minute de a ajunge de la unul la celălalt. Ar fi păcat, deci, să le ratați într-o viitoare vizită în Târgu Mureș; fiecare vă va surprinde cu ceva și vă vor aduce mereu aminte de un colțișor de Românie nu foarte frecventat de turiști, dar incredibil de atrăgător. Să pornim, deci!

~

1. Cetatea 

La prima vedere, s-ar putea să nu vă dați seama că aveți o cetate în față. Practic, ce a rămas din construcția de secol XVII este o curte spațioasă, de 4,3 ha, care seamănă mai mult cu un parc (în șantier, la începutul lui 2014), înconjurată de 7 bastioane unite prin ziduri groase. Cel mai important obiectiv de aici este Biserica Reformată, cea mai veche clădire din Târgu Mureș (1490). Recomand o plimbare într-o toamnă târzie, ciulind bine urechile la liniștea care învăluie cetatea. Cu puțin noroc, veți auzi istoria șoptind povești de odinioară, printre cărămizile din ziduri... 

zid cetate targu mures zid cetate targu mures cetatea targu mures februarie 2014
zid cetate targu mures biserica reformata cetate targu mures intrare cetate targu mures
cetatea targu mures februarie 2014
biserica reformata cetate targu mures

2. Scara Rákóczi

70 de trepte fac legătura între cetate și strada Revoluției. Scara a fost amenajată în 1902, iar numele i-a fost dat în memoria lui Francisc Rákóczi, cel care a fost numit la Târgu Mureș principe al Transilvaniei, în 1707, și cel care a condus revoluția maghiarilor împotriva stăpânirii austriece. Când veți coborî (sau urca) pe aici, imaginați-vă un covor roșu derulat pe aceste trepte vechi de peste un secol și simțiți-vă, preț de câteva clipe, un cavaler sau o prințesă. Permiteți-vă acest lux și visați cu ochii deschiși!


scara rakoczi targu mures scara rakoczi targu mures scara rakoczi targu mures

LATER EDIT: din primăvara lui 2014, Scara Rakoczi are un aspect nou, treptele fiind pictate cu motive tradiționale ardelenești. Detalii aici. Dacă vă plac astfel de obiective, vă recomand și Strada Xenofon, din București.


3. Casa pe arcuri

Inedit nume și interesantă clădire! De la capătul dinspre Revoluției a scării Rákóczi, 200 metri mai la stânga, în intersecția unde se află și Catedrala Ortodoxă, găsim o clădire galbenă, cu magazine la parter, încadrate în 13 arcade. Inițial, adică prin secolul XV, arcadele erau, de fapt, "arcuri", pe sub care treceau pietonii, cu bucurie, în zilele ploioase. Astăzi, nu au decât să treacă dintr-un magazin în altul :))


casa pe arcuri targu mures

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!


vineri, 9 mai 2014

Borsec - Regina apelor minerale


O zonă mai frumoasă și mai interesantă din toate punctele de vedere decât zona Borsecului aproape că nici nu se poate imagina; parcă natura ar fi vrut să amplaseze bunăvoința dumnezeiască într-o grădină fermecată, ca aceasta să devină nu numai utilă, dar și de admirat - Orban Balazs*


panorama borsec esplanadaBăile Herculane este stațiunea mea favorită. Următoarea în topul preferințelor mele, începând din aprilie 2014, este Borsec. Poate am o atracție pentru stațiunile "în ruină" sau poate tocmai acesta este farmecul lor. Extrem de puținii turiști care ajung aici în extra-sezon (primăvara, toamna), clădirile cu o arhitectură unică, dar măcinate de timpul nemilos sau relativ puținele locuri de cazare ar speria aproape pe oricine, însă nu și pe subsemnata, care fix într-un astfel de loc găsește frumusețea adevărată și se simte cel mai bine.

În rândurile următoare, dar și în poveștile care vor urma, o să încerc să vă conving și pe voi, dragi navigatori la bord, să nu ocoliți stațiunea Borsec, doar fiindcă nu se (mai) ridică la anumite standarde**. Exact lipsa lor va fi elementul care vă va cuceri și va face din Borsec un loc apropiat sufletului vostru.

panorama borsec vila riki

joi, 8 mai 2014

Cerna cea involburata. Imagini inedite din Baile Herculane

Între finalul lui aprilie și prima decadă a lunii mai 2014, Băile Herculane a fost o cu totul altă stațiune decât cea pe care o știau cei obișnuiți cu aerul ozonat, izvoarele termale și istoria care poate fi urmărită până pe vremea romanilor. Nu, nu se renovaseră toate clădirile istorice, nu răsăriseră zeci de alte pensiuni, practic totul era la fel... cu o singură excepție. Cerna. Râul care a desăvârșit valea care îi poartă numele, de-a lungul căreia s-a așezat stațiunea care era, în secolul XIX, cea mai frumoasă din Europa. Cerna era nervoasă, disperată, cu zeci de "kilograme" de apă în plus, așa cum eu n-o mai văzusem niciodată și, din ce am aflat, nici localnicii. Se mai îngrășase ea, dar nu chiar atât de abitir. Atât de altfel era încât nu m-am putut abține să nu exclam: "Unde ești tu, Creangă, cu Ozana ta cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul, ce ți-ai mai fi delectat penița izvorâtoare de cerneală și cât de fascinant ai fi descris-o tu pe Cerna, dacă ai fi văzut-o acum!".

inundatii cerna baile herculane

miercuri, 7 mai 2014

Care sunt obiectivele Unesco ale Romaniei?

România este o țară minunată, cu peisaje pe care nu le uiți niciodată, oameni la care te vei gândi mereu, sute de castele, un litoral - bun, rău, există! -, orașe sclipitoare și zeci de unicate europene sau mondiale. Însă, România are "doar" 32 de obiective înscrise în patrimoniul mondial Unesco și alte câteva pe o listă tentativă. 

Nu știu câți dintre noi le cunoaștem, mulți am putea fi surprinși de unele alegeri, dar cred că e timpul să le aflăm acum și să le avem în minte pentru viitoarele călătorii în extraordinara noastră țară. Fiți cu băgare de seamă pe unde vă vor purta pașii în privința falselor obiective Unesco. DOAR cele de mai jos sunt, oficial, monumentele/locurile care pot purta, astăzi, cu mândrie acest simbol:

simbol unesco
sursa foto

luni, 5 mai 2014

Romanescu, cel mai frumos parc din Romania

Ce dulce era mirosul! Salcâmii înnebuniseră... și eu, odată cu ei. Pășeam pe aleea revigorată adineauri de o brumă de ploaie, iar deasupra mea își dădeau mâinile sute de crengi împodobite, simplu, doar cu frunze. Mă plimbam, din nou, prin parcul meu preferat din România, în orașul cel mai bun de vizitat în 2014

Ro... ma... nescu. Numele-i parcă o melodie. Suavă, caldă, prietenoasă. Recunoșteam tot și înmagazinam totul cu o poftă nebună, conștientă de trista realitate, aceea de a nu avea zilnic posibilitatea de a mă pierde printre copaci, de a simți răsuflarea vântului când pășesc pe Podul Suspendat, de a savura orăcăitul brotacilor care se pituleau printre nuferi, dându-se de gol prin baritonalul lor glas. Nu în fiecare zi pot vizita singura grădină zoologică din România cu acces gratuit și nu am mereu ocazia să văd cum un câine pătrunde în țarcul unei lame și îi fură pâinea! 

Ah, Romanescule, ce te-aș aduce în București, de mi-ar fi cu putință! Dar nu, nu pot, mi-e ciudă... Hei! Ce se aude?... Tu ești, Romanescule? Îmi șoptești că vei fi mereu aici și vei aștepta la fel de atrăgător, indiferent când voi reveni. Vai, mulțumesc, dragule. M-ai liniștit. Drept recunoștință, o să-mi las imaginația să zburde în continuare și te voi portretiza în alte câteva paragrafe și niscaiva imagini; deși mi-aș dori să te țin doar pentru mine, ți-aș face o mare defavoare dacă nu ți-aș aduce și alți plimbăreți.

podul cu lanturi romanescu craiova

vineri, 2 mai 2014

Pelesul din Targu Mures: Palatul Culturii

Opulență. Strălucire. Prețiozitate. Trei cuvinte care pot descrie, succint, o clădire spectaculoasă din Transilvania, "surioara" mult mai celebrului Castel Peleș. Ridicat în stil secesionist în doar doi ani (1911-1913), Palatul Culturii din Târgu Mureș impresionează prin bogăția detaliilor, vibrante culori și decorațiuni care te lasă fără suflare, uimit de la un capăt la altul, de la parter la etajul al treilea. 

De la scări din marmură la tablouri gigantice, de la evantaie și tacâmuri din epoci uitate la birouri impozante și două săli de concerte, de la candelabre cărora ți-e imposibil să le apreciezi corect numărul becurilor la piesele de rezistență - vitraliile. Vitraliile sunt peste tot și, dacă aș avea vreo putere în acest sens, i-aș schimba chiar mâine numele în Palatul Vitraliilor. Patru dintre ele evocă povești și balade din folclorul maghiar, în Sala Oglinzilor. Doar două oglinzi venețiene, puse față-n față, decorează azi încăperea, alături de 12 vitralii, însă mult mai multe erau planificate să îmbogățească palatul, și-așa o mare comoară. Primul Război Mondial a pecetluit soarta încăperii. Aici poți cumpăra suveniruri și primești, gratuit, o foaie A4 cu un scurt istoric al palatului și câteva explicații referitoare la vitralii. 

palatul culturii targu mures