miercuri, 30 aprilie 2014

Hoinarind pe ulitele din Cluj-Napoca...

~ cu sprijinul Classy Romania ~

Era duminică, 23 februarie 2014, o zi extrem de mohorâtă, care îmbia la zăcut pe o pătură pufoasă, cu o ciocolată caldă în mâini și o comedie romantică sau o carte siropoasă alături. Eu mă aflam atunci în Cluj-Napoca și cum nu am ocazia, zilnic, să fiu reperată de sateliți în cel mai mare oraș al Transilvaniei, trebuia să mă urnesc din patul în a cărui moliciune și căldură mă pierdeam, pentru a porni într-o nouă aventură, încercând să cunosc încă un capitol din urbea ardeleană.

Dacă tot era vremea ca naiba, am zis s-o fac lată până la capăt: să mă înnoroiesc, ca să se vadă ce eroină sunt pentru că am avut curajul să ies pe o asemenea vreme! :D Unde puteam să obțin ce-mi doream într-un mare oraș? Într-un loc fără de asfalt, unde țărâna-i sfântă, indiferent că e moale sau aspră, într-un... muzeu al satului!

biserica muzeul satului cluj parc etnografic romulus vuia

marți, 29 aprilie 2014

Bilbor, cel mai nepoluat loc din Romania

Există un colț de țară, aruncat la marginea nordică a județului Harghita, unde oricine ar trebui să-și dorească să trăiască. Nu știu câți, însă, ar putea să "supraviețuiască" doar cu unu-două magazine mixte, câteva "bulevarde" - ulițe înfundate de noroi -, într-un timp care pare veșnic, care nu se grăbește nicăieri. Aici, peisajul nu e sufocat de blocuri de beton și ochiul nu îți e iritat de mii de reclame, dar orășeanul s-ar putea simți nelalocul lui într-o "mare" de liniște, având în jur câmpuri verzi, copaci zvelți și case mici, cochete, care se cuibăresc printre dealuri molcome.

Deși locul aparține de Harghita, poziționarea și atmosfera îl trimit mai degrabă în ținutul Bucovinei. Doar vreo 10 maghiari locuiesc aici, iar tabloul general amintește de comuna Ciocănești, din județul Suceava.

Vorbesc despre Bilbor, nume pe care sigur l-ați remarcat pe rafturile magazinelor, la raioanele de apă minerală. Sper că v-ați întrebat, așa cum am făcut-o și eu, cum arată acel loc care promite "puritate de la altitudine". Ei bine, este un loc "de la mama naibii", unde ajungi greu, dar din care nici nu te-ai mai da plecat. Este cel mai nepoluat loc din România!

bilbor harghita cel mai nepoluat loc romania

luni, 28 aprilie 2014

Despre Baile Herculane cu drag, de la o conferinta organizata cu si mai mare drag

Acum, în această vale a Cernei, există cea mai frumoasă stațiune de pe continent!
...spunea împăratul Franz Joseph al Austriei, în 1852, despre Băile Herculane.

Astăzi, stațiunea poartă stigmatul unei epave și turistul trebuie să închidă mult ochii în unele locuri, dar din fericire îi poate deschide larg, cu bucurie, spre altele. Orientându-se în această direcție pozitivă, asociația non-profit Pro Turism Herculane a organizat în week-end-ul 25-27 aprilie 2014, la Hotelul Afrodita, un eveniment prin care a încercat și a reușit să transmită o imagine bună despre cea care a fost în secolul XIX cea mai frumoasă stațiune din Europa. Alături de istoria bogată, poveștile fascinante și natura extrem de darnică, Băile Herculane a beneficiat în ultimii ani de investiții importante, care au contribuit la renașterea perlei Banatului montan. Investițiile continuă, într-un ritm poate prea încet pentru dorința tuturor de a vedea Herculanele cu o altă strălucire, dar lucrurile se mișcă și merg în direcția bună. De exemplu, la istoricul Hotel Apollo, de lângă vestita statuie a lui Hercules, se lucra de zor chiar și la ora 20, într-o zi de vineri!

Multe informații interesante au umplut sala de conferințe a Hotelului Afrodita și cum "Hai la Bord" a fost singurul blog participant la conferința națională "Întoarcerea la apă! Prevenţia, bază pentru sănătate", mă grăbesc să vi le împărtășesc.

hotel afrodita baile herculane

joi, 24 aprilie 2014

Pe 24 mai 2014, pregateste-te sa te indragostesti de Romania, la HipTrip Travel Film Festival

"România este o țară minunată și fascinantă. Oamenii săi sunt calzi, prietenoși, muncitori și mândri. Dar exploatarea resurselor lor naturale de către companii mari din vest, care oferă stimulente financiare pentru a ruina peisaje pastorale cu agricultură intensivă și sălbăticie virgină prin defrișări turbate trebuie să se oprească. Cea mai de preț marfă pe care România o are nu este lemnul, ci pădurea. Nu este abilitatea de a moderniza, ci abilitatea și dorința de a-și conserva patrimoniul rural care va susține și va genera cel mai mare venit pe viitor", spune Charley Ottley (sursa). 

Who the f**k is Charley? 

Este britanicul simpatico-enervant care i-a luat interviu Prințului Charles și a călătorit prin România, realizând celebra trilogie "Wild Carpathia", una dintre cele mai bune variante prin care țara noastră se promovează în străinătate, ca de obicei... un produs gândit de alții. Dacă n-ați avut ocazia până acum să vedeți cele trei părți ale documentarului, pe 24 mai 2014 nu mai aveți niciun motiv să le ratați, având în vedere că vizionarea lor este gratuită și la finalul proiecției veți rămâne, cu siguranță, cu un gust dulce și o imagine pozitivă despre țara noastră, aia pe care noi o hulim și britanicii o iubesc (deși nu le place mereu s-o recunoască, vezi cazul răsunător cu imigranții români și bulgari). Evenimentul va avea loc în cadrul HipTrip Travel Film Festival, la Cinema Eforie din București. 

wild carpathia sucevita


miercuri, 23 aprilie 2014

Cu telegondola peste Piatra Neamt

După zile îmbuibate cu apă și ghiftuite cu noroi, nori și răcoare exagerată pentru luna lui Prier, soarele și-a revenit din amorțeală și cu forțe proaspete și-a abătut razele și asupra orașului Piatra Neamț. Dogorind fără măsură, a făcut să lucească lungile cabluri ce se întind peste urbea moldovenească, întețind pofta de frumos pentru sute de oameni care, degrabă, s-au înființat la gară, de unde zeci de cabine colorate în roșu urmau să-i conducă spre creștetul împădurit al muntelui Cozla.

Printre acești doritori de admirat priveliști și căscat gura, cu superioritate, către lumea de jos, s-a aflat și subsemnata, în a doua zi de Paște a lui 2014.

panorama piatra neamt telegondola

miercuri, 16 aprilie 2014

Bucurestiul se intoarce in timp si petrece o luna intreaga

Capitala României s-a gândit, dacă tot mi-a demonstrat recent că poate fi, totuși, atrăgătoare, să mă uimească din nou. A "apelat" la Fundația Calea Victoriei pentru a se întoarce în timp până în perioada interbelică, când Bucureștiul chiar era Micul Paris, în poate cele mai frumoase momente ale vieții din metropola românească.

Din mai până în iunie 2014, calendarul va cunoaște o nouă lună - Luna Bucureștilor -, când ați face bine să aveți drum prin Capitală, căci multe evenimente interesante vor fi pe agenda orașului. Detalii, în rândurile următoare.

sursa foto

luni, 14 aprilie 2014

Pe urmele lui Constantin Brancoveanu, in doua tururi prin Bucuresti

2014 este Anul Brâncoveanu, marcându-se astfel 3 secole de la martiriul Sfântului Constantin Brâncoveanu, una dintre cele mai mari personalități istorice pe care le-a avut România, domnitor al Țării Românești între 1688 și 1714. 

Pe 15 august 1714, după unele surse chiar de ziua sa, dar cert pentru semnificația sărbătorii creștine de Sfântă Mărie Mare, Brâncoveanu este decapitat la Constantinopol (astăzi Istanbul, Turcia), alături de confidentul său și cei patru fii, pentru simplul motiv că era incomod în planurile Imperiul Otoman și a refuzat să-și lepede credința. 

Pe 12 aprilie 2014, într-o sâmbătă destul de capricioasă, când însorită, când mohorâtă, am mers pe urmele marelui Brâncoveanu în fosta sa capitală, București. Primii pași i-am făcut alături de Geta de la HoinariRomâni, apoi m-am alăturat plimbării organizate de ARCEN, prin mahalaua Flămânda. Am redescoperit un București necunoscut, dar extrem de atrăgător, plin de povești și informații delicioase, pe care mă grăbesc să le împărtășesc cu voi. Iar pentru că sunt sigură că vi se va face poftă de o vizită în Capitală, sper că vă va ajuta recomandarea mea - Hotelul Sarroglia, la câțiva pași de locul unde vă propun să pornim în povestea de față. Detalii aici.

mormant constantin brancoveanu bucuresti

vineri, 11 aprilie 2014

Bun venit in cea mai mare gradina zoologica din Romania!

Târgu Mureș este un oraș cochet, cu istorie multă și frumuseți la tot pasul, care se poată lăuda și cu o grădină zoologică - model. Este cea mai mare din țară (40 ha), cea mai modernă, singura care respectă normele europene și singura la care nu am văzut vreun animal s-o ducă prost.

Zoo-ul mureșan este un exemplu de "Așa DA", demonstrând că se poate ca și în România să avem locuri cu care să ne mândrim și cărora să nu avem, pur și simplu, ce să le reproșăm.

Haideți cu mine!

ras zoo targu mures

joi, 10 aprilie 2014

Intre Transalpina si Transfagarasan, surprizele se tin lant: Povestea unui calator la bordul celor mai frumoase povesti despre Romania

După Ioana, sosește acum la bord Lucian, pentru a ne povesti o ieșire spectaculoasă, de 3 zile, în perioada 26-28 iulie 2013, presărată cu peisaje fantastice, vizite la spital, obiective Unesco, cetăți și peșteri și două drumuri magnifice - TransAlpina și TransFăgărășan.

Împătimit de România și călător pe plaiuri mioritice, după cum se descrie, Lucian ne poartă în rândurile următoare într-o navigare extrem de plăcută, pe patru și... două roți. Haideți să-l însoțim!

~

Vineri. Plecarea din Cluj pe la 10. 11 oameni într-o mașină și 4 motociclete. Trupa a fost: Dragoș, subsemnatul (Lucian), Ștefan, Ame, Eta, Dani, Andreea, Dan, Iulia, Paul, Attila.miercuri, 9 aprilie 2014

La Turda te asteapta Mihai Viteazu

monument mormant mihai viteazu turda
La 4 secole de când a devenit legendă, nu există român care să nu-i cunoască numele. S-a născut într-un oraș azi dispărut, care stârnește zâmbete la simpla sa pronunțare - Târgul de Floci. Este primul Om care a pus teritorii cap la cap, formând prima variantă a României. Atunci, orașe ca Timișoara sau Constanța nu aparțineau de România! Zilnic, sute de bucureșteni îi pomenesc numele când călătoresc cu metroul. 

Omul care a schimbat istoria, celebritatea care dăinuite peste veacuri își duce viața veșnică în... două locuri. Lumea de dincolo nu i-a asigurat dedublarea; inamicii care l-au răpus, în 1601, au avut grijă să-i perturbe odihna eternă, decapitându-l. Astăzi, capul îi zace sub o lespede de la mănăstirea Dealu (în apropiere de Târgoviște), iar trupul - sub un obelisc la periferia orașului Turda. 

Dragi navigatori, haideți să ne apropiem de obelisc, situat într-un parc dendrologic, în fața porții de la mănăstirea Mihai Vodă. Să citim inscripția de sub monumentul realizat în 1977: "Aici odihnește MIHAI VODĂ (1593-1601) domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei". Și să aducem un omagiu celui care a intrat în istorie și nu o va părăsi niciodată - Mihai Viteazu.

marți, 8 aprilie 2014

Felicitari Craiova! Esti CEL MAI BUN ORAS de VIZITAT in 2014!

"DAAA!",  am exclamat când am aflat marea veste: unul dintre orașele mele preferate tocmai ce a devenit "The Best City To Visit & Travel in 2014", o distincție acordată simbolic de blogul de călătorii FoxNomad. S-a nimerit să se întreacă în finală, după ce a surclasat alte 62 de orașe din toată lumea, fix cu câștigătorul de anul trecut, culmea, tot un oraș favorit - Sibiu.

De data aceasta, craiovenii s-au mobilizat exemplar și au reușit să învingă cel mai apreciat oraș din România. Ceea ce este uimitor și, sper eu, să aducă un suflu nou în turismul din capitala Olteniei. 

sursa foto

sâmbătă, 5 aprilie 2014

Venetia cea mica din Cluj-Napoca

~ cu sprijinul Classy Romania ~


Brandul de țară al României ar putea fi, simplu, imaginația. Avem multe locuri frumoase, dar ca unele dintre ele să devină extraordinar de frumoase trebuie să ne imaginăm cum ar arăta cu un dram de atenție, să le înfrumusețăm cu o poveste ori să ne întoarcem în timp, când erau așa cum ne dorim. Trebuie să ne punem mintea la contribuție, trebuie să visăm cu ochii deschiși...

Un astfel de loc este strada Andrei Șaguna din Cluj-Napoca.

strada andrei saguna cluj

joi, 3 aprilie 2014

EXCLUSIVITATE: Castelul de la Mintia inainte de a se transforma intr-o capodopera

Imaginați-vă cum ar fi să moșteniți un castel!

...

Deja v-am pierdut în lumea visurilor? Eu cred că ne-am pierde capul. Iar când am afla că proprietatea valorează 5 milioane € (!), ne-am grăbi s-o vindem, am lua banii și am fugi pe o insulă de la Tropice, unde am petrece zile și nopți, fără oprire.

Pe 15 noiembrie 2013 nu am aflat că sunt atât de norocoasă, dar l-am cunoscut pe cel care este. Deși mă așteptam să-l găsesc cu bagajele pregătite și biletul de avion în mână, am descoperit un domn extrem de mândru de originile sale nobile și incredibil de atașat de un castel românesc, deși cea mai mare parte a vieții a petrecut-o în Australia. Îl cheamă Horvath Toldi Peter și NU are de gând să renunțe la castelul familiei, ba este hotărât să-i readucă splendoarea de altădată, să redevină... acasă. 

castel mintia hunedoara

miercuri, 2 aprilie 2014

Final de februarie in parcul monument-istoric din Cluj-Napoca

~ cu sprijinul Classy Romania ~


Pentru bucureșteanul obișnuit cu parcuri în care poți pierde ore, cu lacuri pe măsura lor, Parcul Central Simion Bărnuțiu din Cluj-Napoca pare de jucărie. Doar 800 m în lungime și maxim 300 m în lățime îl fac ușor de ratat dacă te afli la bordul unui vehicul. Dacă ai, însă, răgazul să mergi la pas prin oraș (ceea ce îți recomand oriunde, chiar și în giganticul București), vei avea surpriza să descoperi o oază de relaxare la nici 10 minute de Piața Unirii, un loc deopotrivă aspectuos, pe cât de încărcat de istorie.

Parcul de "jucărie" reușește să te cucerească rapid, el nici nu are prea mult spațiu și timp ca s-o facă, așa că își concentrează farmecul pe fiecare pas. Ajunge să-ți fie mai drag ca alte parcuri mari, îți e mai apropiat, mai familiar, făcându-te să te simți ca acasă, chiar dacă nu ești ardelean.

chios parc central cluj

marți, 1 aprilie 2014

Cel mai complet ghid despre Cheile Zanoagei din Bucegi

Ora 9 a.m. Vreau să mă emoționez din nou.

Ora 10 a.m. Aceeași zi. Am plecat din București spre destinația care m-a cucerit pe vecie, la finelele lui 2011, în Bucegii sudici.

branduse de munte bucegiDe data aceasta aveam să-mi prelungesc nerăbdărea reîntâlnirii cu circa o oră, pentru a explora Cheile Zănoagei, spre care privisem atunci, dar nu mai apucasem să le cunosc, întunericul grăbindu-se într-o zi de iarnă să-mi răpească plăcerea, căci plăcere a urmat să fie, și pe care a încercat din nou să mi-o diminueze în antepenultima zi de martie 2014. Am făcut cunoștință cu Cheile Zănoagei pe fugă (mă rog, cam toate locurile le văd în grabă!), dar a fost suficient. Suficient cât să-mi doresc să mă întorc, suficient cât să-mi depășească așteptările, suficient cât să fiu sigură că am reținut că și ele sunt demne să existe în această țară minunată, România pe numele ei. Am ajuns târziu, de fapt foarte târziu, la debutul traseului (nu recomand nimănui să plece pe munte la ora 14!), astfel că a trebuit să dau turație turbo picioarelor pentru a evita întoarcerea la mașină pe întuneric, într-un loc din Bucegi care nu este foarte frecventat, Slavă Domnului!.

Din 2011 până în 2014, am încercat să-mi fac o idee despre ce mă aștepta acolo. Din păcate, prea multe nu am aflat/nu am văzut. Câteva poze cu niște poduri din lemn și impresia că este un traseu accesibil. Vara! Pe munte, însă, iarna nu pleacă nici când martie își ia tălpășița din calendar, ceea ce a făcut ca Ialomița cu ale sale chei să fie un pic mai mofturoasă decât mă așteptam, dar nu m-a împiedicat să-i văd frumusețea, mult mai accentuată decât mă așteptam. O reală surpriză! Totuși, Cheile Zănoagei nu sunt cele mai frumoase din România, iar unui turist care nu-și permite să le viziteze într-un weekend, locuind prea departe, nu îi vor putea suscita un interes maxim, dar întovărășite cu restul atracțiilor din Munții Bucegi sunt, fără îndoială, o destinație bună de savurat celor care iubesc natura și, în special, drumețiile.

Fiindcă aceste chei nu sunt foarte faimoase și sunt dezavantajate de lipsa unei descrieri amănunțite, încerc să redau mai jos un ghid de la mine putere numit complet, care sper să nu fie în van aruncat în vâltoarea internetului. Bineînțeles, orice altă informație care considerați că trebuie menționată sau orice întrebări aveți despre aceste chei (sau despre altele) se primesc cu drag în secțiunea de comentarii din subsolul articolului sau la adresa "redacției".

pod cheile zanoagei bucegi