joi, 27 februarie 2014

#ClassyRomania: Inainteee, mars! Spre Arsenal Park

Există un loc în lumea asta mare, care s-a întâmplat să fie tocmai în România, unde într-un univers al bărbaților o femeie se poate simți chiar mai bine decât un mascul! Cel puțin eu am avut parte de una dintre cele mai distractive ore din viața mea la Arsenal Park, doar conducând un golf cart. Dacă făceam uz de toate distracțiile pe care le oferă parcul de la intrarea în Orăștie dinspre Deva, cred că și acum m-ați fi găsit tot acolo! :)

Deci, dragi recruți de la bord, echipați-vă corespunzător, pregătiți-vă să vă murdăriți și să înceapă ''războiul"!

golf car arsenal park orastie

miercuri, 26 februarie 2014

Povestea dintre mine si Sighisoara. Rezumata in 6 fraze si 35 imagini

Despre Sighișoara se știu multe și se spun tone de cuvinte apreciative pe care, teoretic, le-aș putea parafraza.

Ce aș mai putea adăuga?

Povestea mea. Cu mine și Sighișoara.

case colorate sighisoara februarie 2014Strict din punct de vedere personal, subiectiv și incredibil de egoist, Sighișoara nu m-a impresionat niciodată până la lacrimi, nici cu ocazia ultimei revederi, într-o dimineață de joi de la finalul de februarie al Anului Domnului 2014. Motivul? La momentul în care am avut ochii și mintea pregătite să vadă, cu adevărat, lumea din jur, să o înțeleagă cu pretenția de adult, deja Sighișoara îmi era prea familiară. Nu țin minte prima dată când am văzut-o, nici de câte ori ne-am întâlnit până acum și presimt că vor mai fi încă multe dăți în care îi voi arunca un zâmbet sau îi voi călca aleile bătrâne. Îmi dau seama că este un loc extraordinar, fabulos din vârfurile turnurilor până la tălpile mele, dar nu mă emoționează.


Este ca o veche cunoștință, pe care deja o știi prea bine ca să te mai surprindă, dar tocmai din acest motiv, că vă știți atât de bine, îți place (nu adori) compania sa.


turnul cu ceas sighisoara
Dacă România ar fi avut doar Sighișoara, nu ar fi fost o tragedie, dar ar fi fost o risipă de frumusețe. Sighișoara e Sighișoara, poate și pentru că se află în Transilvania, înconjurată fiind de multe alte locuri splendide, dar care prin comparație pălesc în fața grijei, veseliei din pereții locuințelor și promovarea de care aceasta are parte. După ce poleiala, sclipirea, atracția noului dispare din ochii turistului și după ce acesta a apucat să vadă ce mai are țara asta de oferit, locuri poate cu mult mai atractive, dar mai necunoscute, mai vitrege în accesibilitate și prezentare, ei bine, după ce ai văzut toată România așa cum o prezint pe punte din 2010 încoace, Sighișoara ajunge să-ți placă, dar nu reușește să te facă să te îndrăgostești.

piata sighisoara februarie 2014-2

luni, 24 februarie 2014

Romania e frumoasa! Demonstratie in 30 de imagini incredibile

Știu că mai sunt români printre noi care nu vor să mai audă de România, care au un cuvânt bun de spus, și acela pe jumătate, dar cu prilejuri fixe, ca Ziua Națională, colegi, prieteni, rude care-și bag și scot tot ce se poate în numele țării. Nu condamn pe nimeni; sunt situații, uneori prea multe sau prea dese, în care toți ne regăsim în descrierea dinainte. Chiar în acele momente, țineți aproape această pagină, va fi terapie curată! Căci România este extraordinară, superbă până-ți vine rău, arătoasă până și-n cele mai mici detalii și chiar nu merită ura noastră. Când ne pregătim să-i adresăm vorbe de ocară, haideți să respirăm adânc și să ridicăm ochii din pământ.

România este, de fapt, cea care urmează în următoarele 30 de fotografii, cea care pe mine m-a uimit, m-a făcut să zâmbesc, m-a făcut s-o iubesc încă și mai mult. Le-am găsit, întâmplător, neștiute fiind căile internetului, pe unele vi le-am arătat și vouă, pe toate însă le-am păstrat ca să vi le arăt atunci când o sosi vremea. Dragobetele, Ziua Dragostei la români, este ocazia perfectă ca să zicem ceva de bine de România, să-i spunem c-o iubim. Ziceți tare "TE IUBESC, ROMÂNIA!". Ne aude.  


fotograf: Trajan Scrob


miercuri, 19 februarie 2014

#ClassyRomania: Castelul de jucarie al judetului Hunedoara

Bogată fuse familia Cândeștilor și tare mult mi-aș fi dorit s-o cunosc!

Au stăpânit Țara Hațegului și, în loc să-și arate puterea prin tiranie, au ales... arta. Sunt cei care ne-au lăsat moștenire Castelul din Carpați, cel care l-a cucerit pe nimeni altul decât Jules Verne, biserica din Sântămăria Orlea cu cea mai veche pictură interioară din România, și vedeta articolului de față, castelul roz pe care l-am admirat deja de 4 ori și încă nu m-am săturat.

castel santamaria orlea

luni, 17 februarie 2014

Super-promotie la Putna: "3 in 1" - Manastirea, Chilia, Biserica de lemn

În ținutul de poveste al dulcei Bucovine, în nordul extrem al României, unde țara își întinde ultimele câmpii îmbelșugate și cele din urmă dealuri pașnice, simți că nimic rău nu te poate atinge. Senzația de siguranță și de liniște la cote maxime este întreținută, de câteva secole încoace, de 3 edificii religioase care formează un triunghi al binecuvântării și stării de bine. La Putna, nici dacă ții morțiș, nu ai cum să nu te simți excelent!

chilia daniil sihastrul


biserica lemn putna


manastirea putna 2013

sâmbătă, 15 februarie 2014

Gara nimanui de la capatul nordic al Romaniei

Ciuuu... Ciuuu... 

Final de 2007. Ultimul tren din gara orașului Siret tocmai a plecat, luând cu el sunetele stridente, scrâșnitul roților și vocea mecanică, enervantă din boxele stației. Trecuseră deja 4 ani de când ultimul pasager își luase rămas bun de la urbea suceveană, pe cale feroviară. Afacerile mai merseseră cât putuseră, dar alternativa rutieră câștigase bătălia transportului în zonă.

Gara părea, deci, condamnată la o lungă suferință, în voia trecerii nemiloase a timpului. Dar, curând, speranța reapăruse, odată cu inițiativa unui localnic de a transforma gara într-o pensiune. Da, ați citit bine, o pensiune într-o fostă gară. Inedita idee, unică în România, ar fi avut potențial dacă ar fi beneficiat de o promovare adecvată sau fosta gară s-ar fi aflat altundeva. La doar 5 km de Ucraina, într-un oraș care nu suscită interes turistic, deși posedă al doilea cel mai mare cimitir evreiesc din sud-estul Europei și un arbore rar în România (ginkgo biloba), afacerea fuse excelentă, dar sortită eșecului aproape garantat.

O perioadă, umbreluțe colorate animaseră vechiul peron, în 7 încăperi din bătrâna gară apăruseră paturi, dulapuri și noptiere, iar pentru sume care se învârteau în jurul a 100 de lei, puteai dormi confortabil într-o fostă stație CFR. Siretul avea, așadar, singura gară din România transformată într-o pensiune!  

gara siret

joi, 13 februarie 2014

#ClassyRomania: Cea mai veche pictura interioara din Romania se afla in jud. Hunedoara

Era o dimineață obișnuită de joi, în noiembrie. Poate prea caldă, poate cu nori prea pufoși, poate cu soare prea surâzător, dar obișnuită pentru comuna Sântămăria Orlea din județul Hunedoara. Pe strada principală, DN 66 cu numele său pompos, treceau destul de des tir-uri, sătenii erau ascunși prin curți, ocupați cu nelipsitele lor treburi zilnice, dar timpul părea leneș, surprins fiind și el de ziua prea frumoasă pentru un mijloc de noiembrie.

Era 14 ale lunii, o zi ca oricare alta pentru Sântămăria Orlea. Pentru mine, însă, a fost specială, de îndată ce am pășit în curtea bisericii de piatră și am privit, cu respect, spre istoria ce se ridica deasupra mea, sfidând vremurile, efemeritatea vieții omenești și grele încercări prin care a trecut.

Când bătrânica sprintenă care se ocupă de edificiu a venit însoțită de nepoțelul ei să-mi deschidă ușa, deja eram pregătită pentru o magie. După ce acea ușă neimpunătoare s-a deschis cu prea mare ușurință, am fost întâmpinată de un aer rece, foarte plăcut însă după căldura neobișnuită a toamnei, apoi am dat cu ochii de cea mai veche pictură interioară din România. Am știut, pe loc, că un pic din inima mea a rămas acolo, între culorile seculare și bacteriile trecutului.

biserica santamaria orlea hunedoara

marți, 11 februarie 2014

Unic in lume: globul geografic din Falticeni

În România, locurile inedite, obiectivele care ne deosebesc și cele care pot uimi o lume întreagă se găsesc, paradoxal, unde nu te aștepți, în orașe inapte la turism sau în vreun colț de țară unde deja ți-ai promis că nu o să mai calci niciodată, cum ai ajuns fiind oricum un mister.

Un astfel de caz este orașul sucevean Fălticeni. Nu o să-l găsiți în vreun ghid turistic, iar turiștii sunt o specie atât de rară aici încât nu ar trebui să vă mire dacă localnicii vă privesc ciudat. Cu ce v-ar putea atrage urbea moldovenească?

Ignorând istoria sa prea bătrână (atestare din 1490) și prea multele personalități care au avut treabă prin Fălticeni, printre care Labiș, Creangă, Sadoveanu, Lovinescu, Matei Millo, Leonida sau Birlic, așezarea din Podișul Sucevei mai surprinde cu ceva. Ceva mare. Ceva important. Ceva care există doar aici și nicăieri în altă parte. În Fălticeni există ceva... UNIC în LUME*!

glob pamantesc muzeul apelor falticeni

luni, 10 februarie 2014

Zimbrii sunt de vina pentru descoperirea Moldovei. Cunoaste-i pe urmasi in judetul Neamt!

zimbru dragos voda neamtÎn vremuri de legendă, prea îndepărtate ca să mai fie ținute minte, un flăcău și-a umflat mușchii și, determinat să-și demonstreze puterea (cui, numai el știa), a pornit la vânătoare. Urșii, lupii sau iepurii ar fi fost prăzi minore, el țintea un zimbru. Nu bănuia când a pornit în aventură că va ajunge cu urmărirea pe un tărâm necunoscut până atunci, că va deveni primul voievod al Moldovei și că, din 1968, o grădină zoologică îi va purta numele.

Dacă ar fi putut privi spre viitor, Dragoș I (1347-1354) ar fi fost mândru de realizările sale, care i-au asigurat un loc în istorie, excepție făcând isprava cea mai recentă. Specia pe care o vâna înainte de a deveni faimos este astăzi protejată și, vrând-nevrând, un posibil ucigaș promovează iubirea față de un animal, acum, aproape mitic.

Poftește, te rog, la Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină "Dragoș Vodă"!

vineri, 7 februarie 2014

#ClassyRomania: Cetatea de Colt, cu pseudonimul literar - Castelul din Carpati

cetatea colt castelul din carpati20 de minute durează să cucerești o cetate. Astăzi este simplu... N-ai nevoie de săbii, scuturi și coifuri, e de-ajuns un aparat de fotografiat și cetatea se predă singură, mai ales când este în ruină. 

După Castelul de la Bran, făcut celebru în toată lumea, nu de români, ci de un irlandez, România ar mai fi putut profita de geniul literar al unui străin. Jules Verne, precursorul bloggerilor de turism de astăzi, curios nevoie mare, a poposit și în Transilvania. Sigur i-a plăcut foarte mult, din moment ce s-a îndrăgostit pe aceste meleaguri, despre care nu s-a abținut să scrie în romanul "Castelul din Carpați".

Ficțiune în mare parte, acțiunea din carte se petrece într-un loc cât se poate de real, pe care l-am vizitat în după-amiaza zilei de 14 noiembrie 2013.

miercuri, 5 februarie 2014

10 destinatii din Tinutul Secuiesc de care va veti indragosti iremediabil

Monica Anghelovici, cu care ați făcut cunoștință la bord printr-un interviu din seria "România întreabă, bloggerii răspund", mi-a făcut recent o propunere irezistibilă - să fac ceea ce îmi place cel mai mult, mi-a oferit ocazia să promovez acea Românie pe care o iubesc, acea țară de care mulți au uitat sau pe care mulți n-au cunoscut-o niciodată. Acea Românie idilică, România care ar putea cuceri orice turist, dacă ar fi lăsată s-o facă. M-am gândit instantaneu la Ținutul Secuiesc, regiunea mea favorită din ACEA Românie.

Din punctul meu de vedere, cea mai atrăgătoare zonă din România este Transilvania, cu perla sa – destinația pe care vi-o recomand cu mare drag – Ținutul Secuiesc. Pe cât de controversată este regiunea, pe atât de încântătoare este, cu oameni primitori și sentimentul că ai plecat undeva în străinătate fără să fi părăsit, efectiv, România. Dincolo de prejudecăți și povești de adormit copiii, o vizită prin Ținutul Secuiesc vă va arăta de ce este atât de dorit acest teritoriu. Locuri unice în Europa, zone inedite, castele splendide, ospitalitate și bun gust. Cum să nu vă placă așa ceva?

Dincolo de atracțiile celebre, ca Lacul Roșu sau Lacul Sfânta Ana, vreau să vă atrag atenția asupra unor locuri de care poate n-ați auzit până acum, dar care merită mai mult de o vizită:

1. Băile Tușnad – pe lângă izvoarele minerale sau mica pârtie de ski, este și cel mai mic oraș din România! De asemenea, oferă două puncte de belvedere excepționale (Turnul Apor și Stânca Șoimilor), accesibile tot timpul anului într-o drumeție ușoară. Iar Hotelul Ozone este un vârf al ospitalității și serviciilor, cu prețuri de 3 stele la nivel de 4. Spa-ul de acolo este de neratat!

panorama stanca soimilor baile tusnad

marți, 4 februarie 2014

Dupa 4 ani, inapoi pe muntele meu preferat: Ciucas, cu Sony DSC-HX300

Știi cum e, când îți place foarte mult ceva, vrei să faci mereu același lucru, să dai în exces, să te înfrupți din plăcerea ta maximă. Viața, însă, are mereu alte planuri. Așa am ajuns să-mi revăd muntele preferat de-abia după 4 ani, timp în care l-am "înșelat" cu alte culmi, cu alte trasee, cu alte vârfuri... Era cât pe-aci să-l uit, îndrăgostindu-mă nebunește de Măcin sau Rodnei, dar - așa e omu' făurit - prima dragoste nu se uită niciodată. Drept "răzbunare" pentru "comportamentul inacceptabil", Ciucașul mi-a arătat cine este el. Un munte de temut, cu accesibilitate mai dificilă decât îmi aminteam, care m-a sleit rapid de puteri, dar care s-a dovedit mai frumos decât îl lăsasem în urmă cu 1460 de zile. 

Reîntâlnirea a avut loc pe 19 ianuarie 2014, în ultima duminică înainte ca peste România să se dezlănțuie urgia iernii, în coduri colorate, viscol și oameni la limita supraviețuirii. Dacă universul s-ar învârti în jurul meu, aș putea crede că am supărat-o și pe iarnă, pentru că am îndrăznit să parcurg un traseu nerecomandat în sezonul Crăiesii Zăpezii într-un moment când anotimpul rece lăsase garda jos. Dar cine ar fi ratat ocazia să meargă pe munte în ianuarie, când vremea și peisajul erau, nici mai mult, nici mai puțin, de toamnă blândă? Eu n-am mai pomenit ca în ianuarie să nu fie zăpadă pe munte și să fie atât de agreabil, așa că - să-mi fie cu iertare, iarnă -, n-am putut rezista!

peisaj ciucas ianuarie 2014