Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 7 decembrie 2014

Noaptea de San Andrei in cea mai veche statiune din Romania

Oricât ar fi americanii de genii în marketing și publicitate și oricâte sărbători ușor de copiat ar inventa, nu vor putea niciodată să întreacă imaginația românilor. Poa' să ajungă Halloween-ul și Ziua Națională a României, tot nu ne-ar trezi mai multe emoții ca Noaptea Sfântului Andrei. Până la urmă, noi suntem urmașii lui Vlad Țepeș, nu americanii. Și cum avem o experiență macabră seculară, nu ne deranjează defel să ținem cea mai veche stațiune din România într-o ruină parcă eternă, pentru că știm că de 30 noiembrie nu există cimitir sau castel bântuit în lumea asta mare mai înspăimântător ca o plimbare înfrigurată prin Băile Herculane.

baile neptun baile herculane

Chiar și-așa, poate fiindcă avem în ADN-ul nostru atracția pentru malefic și obișnuința cu strigoi, spiritele rele și superstiții, Băile Herculane a rămas stațiunea mea preferată. Pe 30.11.2014 am reîntâlnit-o, pentru a nu știu câta oară, la fel de dragă, dar cu totul altfel decât de obicei. 

Să fie această noapte de vină pentru răcoarea nefirească atât de pregnantă într-un loc mereu mai cald ca în restul țării? De la vegetația sub-mediteraneeană la izvoarele termale și de la statuile sexy la magazinele cu costume de baie și aerul acela puternic ionizat, Herculanele este mereu cald. Nu și atunci. Era incredibil de rece și extrem de pustiu. 

Localnicii se retrăseseră în număr mare la cele câteva restaurante, lăsând străzile golașe, gemând de liniște, conștienți că într-o astfel de noapte, mai bine stau la adăpost. Luminile felinarelor șicanau ruinele în dizgrație, vântul șuiera prin fiecare crăpătură și nici țipenie de om nu cuteza să se aventureze în noaptea cea întunecată. Totul era captiv într-un tablou de groază. Mă credeți sau nu, vă spun sincer, mi-a plăcut la nebunie! Muhahaha...


baile herculane parc noiembrie 2014 panorama seara baile herculane statuie baile herculane
basorelief baile herculane centru seara baile herculane statuie hercule baile herculane
centru seara baile herculane parc seara baile herculane parc seara baile herculane

~

Maestrul responsabil pentru fotografii: Sony A5100

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!