Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 10 decembrie 2014

E de-ajuns o singura vizita la Memorialul Holocaustului pentru a deveni alt om

Când ochii ți se opresc pe un titlu în care este inclus cuvântul "evreu" știi că urmează o poveste memorabilă. Evreii sunt oameni calzi și primitori, iar privirea lor emană o forță de necuprins, care te hipnotizează, e victoria asupra pacostei care le-a bulversat istoria. Vestea că o evreică din Sighetu Marmației va împlini curând extraordinara vârstă de 101 ani a venit la început de decembrie 2014, alături de o poveste, evident grea, dar de neuitat. Klara Marcus a supraviețuit iadului de la Auschwitz, printr-o întorsătură ironică de situație: naziștii omorâseră atât de mulți oameni în ziua când ea a fost dusă într-o cameră de gazare încât atunci când moartea se pregătea să lovească din nou, aceștia au realizat că au rămas fără gaz toxic!

Țineți minte această poveste când veți vizita Memorialul Holocaustului din România, amplasat în centrul Bucureștiului, oarecum vis-a-vis de Parcul Izvor, deci perfect amplasat turistic, cu o stație de metrou în imediata apropiere și o multitudine de posibilități de cazare în preajmă (în acest sens, aveți informatii aici). 135.000 (!) de evrei români au fost deportați la Auschwitz dintr-un total de peste 300.000 care și-au pierdut viața în timpul celui de-al doilea Război Mondial, cu implicarea autorităților române. Capitala a fost căminul unei importante comunități evreiești, de la care ne-au rămas moștenire nu mai puțin de 6 sinagogi. De asemenea, în vara lui 2014, chartere speciale au adus 3500 de turiști israelieni în București. Scot în evidență toate acestea, pentru că deși țara noastră are un potențial imens de a-și crește turismul prin poveștile acestor oameni, care se deapănă de la sine într-o mulțime de locuri, acest obiectiv din buricul unei capitale europene nu este deloc promovat și este incredibil de ignorat, chiar dacă-i pe malul Dâmboviței, nu ascuns după cine știe ce clădire-mamut.

~

O vizită aici nu are cum să nu lase urme adânci oricui își răpește câteva momente din timpul său pentru a reflecta la lecțiile de viață care urlă din fiecare milimetru al Memorialului, din fiecare simbol și parcă până și adierile de vânt au ceva în plus de spus decât că bat prea tare ori prea rece. Să citești numele fiecărui evreu din buncărul unde atmosfera este tulburătoare, cu o apăsătoare căldură chiar și în zilele mohorâte! Să pășești pe Via Dolorosa, cu șinele fără de capăt... Să privești spre Coloana Memorială de 18 tone, să iei aminte la fiecare informație evocată pe plăcile redactate în română, engleză și ebraică, dar să nu ignori nici poveștile nescrise, nerostite cu voce tare. Apoi mai aruncă o privire înapoi și mergi înainte cu încredere. Ești deja un alt om!

Memorialul a fost realizat de ploieșteanul Peter Jacobi, cu finanțare de la Ministerul Culturii, în valoare de 17 milioane de lei, și a fost inaugurat în 2009.


memorial holocaust bucuresti memorial holocaust bucuresti memorial holocaust bucuresti
memorial holocaust bucuresti
memorial holocaust bucuresti
memorial holocaust bucuresti memorial holocaust bucuresti memorial holocaust bucuresti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!