Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 4 noiembrie 2014

Un week-end altfel pe Valea Prahovei - Palatele stiute si nestiute

Doamna Anita Sterea, excepțional istoric de la Fundația Calea Victoriei, tocmai s-a urcat la bord, prilej cu care are amabilitatea de a ne face poftă de o destinație arhi-cunoscută, privită dintr-o cu totul altă perspectivă. Să o ascultăm:


Cozile interminabile din week-end în și dinspre Valea Prahovei îmi confirmă că aceasta este încă destinația frecventată de bucureșteni. Traseele montane sau plimbările în curtea Peleșului ocupă încă un loc de top în preferințele românilor pentru un sfărșit de săptămână relaxant. Vă propun să descoperim și o altfel de Valea Prahovei, o Valea Prahovei a palatelor mai puțin cunoscute, însă palate cu povești interesante și deschise publicului larg.


micul trianon floresti
Dacă ați pornit din București spre Sinaia, vă îndemn să vă opriți mai întâi la Florești, pentru a descoperi Palatul Micul Trianon al Cantacuzinilor. Palatul a fost construit de Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis și Nababul, același care își construia un adevărat palat pe Calea Victoriei, astăzi palat ce găzduiește Muzeul George Enescu. Palatul de la Florești trebuia să fie construit pentru nepoata sa, Alice. Iar ca arhitect a fost angajat Ion D. Berindey, care a ales stilul eclectic franțuzesc pentru viitoarea construcție. De-a lungul timpului, prin clădirea de secol XX s-au perindat oameni foarte diferiți, de la prințese cu sânge nobil, la militari germani sau sovietici, țărani sau bolnavi de TBC. Astăzi, palatul este o ruină, însă există speranță, devenind un loc intens discutat în ultimele luni. Apariția unei hergheli pe domeniul de la Florești, în vecinătatea palatului, face ca prestigiul acestuia să crească și să ajungă să fie din ce în ce mai cunoscut de bucureșteni.

castel iulia hasdeu campinaUrmătorul palat pe care vă propun să-l descoperiți este de data aceasta un castel. Castelul Iulia Hașdeu din Câmpina. Castelul este deschis ca muzeu și se poate vizita încă din 1995. A fost ridicat de Bogdan Petriceicu Hașdeu pentru fiica sa, Iulia, care a murit de tânără, fiind bolnavă de tuberculoză. Construit la sfârșitul secolului XIX, castelul ascunde povești interesante legate mai ales de ședințele de spiritism prin care scriitorul comunica cu fiica sa plecată într-o altă lume.

Urmează tot un castel, Castelul Familiei Bibescu de la Posada. Astăzi castelul găzduiește singurul muzeu Cinegetic din România. Castelul este construit de Bibești încă din a doua jumătate a secolului XIX, acesta ajungând să fie locuit, la început de secol XX, de Martha Bibescu și soțul ei - George Valentin Bibescu.

Ultima oprire este în Cartierul Zamora din Bușteni, unde descoperim Castelul Cantacuzino. Construit în 1911 de Grigore Chercez, în stil neoromânesc, pentru același Nabab, palatul s-a redeschis pentru publicul larg în urmă cu câțiva ani și este vizitat de sute de români și străini, după ce în perioada comunistă, în acest castel, s-a aflat un sanatoriu. 

salon castelul cantacuzino busteni


Sper că v-am trezit apetitul și către alte alternative, atunci când ajungeți pe Valea Prahovei. Dacă vreți să aflați mai multe despre ele sau să descoperiți și alte palate sau castele mai puțin cunoscute din România, am păstrat multe informații inedite pentru voi, la atelierele Fundației Calea Victoriei.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!