Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 11 noiembrie 2014

Cel mai nou obiectiv din Bucegi - Turbaria Laptici

turbaria laptici bucegiÎntr-o dimineață răcoroasă de toamnă, când gradele se chinuie să se dezmorțească și soarele pare că nu are chef să se trezească, un loc bine ascuns până de curând de ochii lumii se pregătește de încă o zi obișnuită de munte. La aproape 1500 m altitudine, în masivul Bucegi, o mlaștină mai deosebită așteaptă turiști dornici de lecții de botanică și aer proaspăt, revigorant. 

Turbăria Lăptici este cel mai nou obiectiv turistic din cel mai cunoscut și vizitat masiv montan din România, care până în 2014 era o anonimă pentru publicul larg și un secret bine păstrat de botaniști. Grație includerii sale în lista "Sit Natura 2000" și a unui exces din partea autorităților locale de a populariza și mai mult zona, mlaștina cu plante rare, un tinov pentru cunoscători, a devenit o atracție de neratat în Bucegi. 

Este accesibilă oricui, indiferent de vârstă, pe un traseu amenajat cu bârne din lemn ce poartă curiosul, cale de circa 15 minute, printre brazi, deasupra unui covor de turbă și mușchi, cu o grosime de până la 1 m, alături de plante rare, de interes național, unele fiind chiar carnivore.

~

Dacă Lăptici v-a atras deja atenția, vă recomand să-i faceți o vizită dis-de-dimineață, când mlaștina se apropie cel mai mult de numele pe care-l poartă. Turba și poteca din lemn sunt atunci acoperite de un strat de cristal, feeric, dar extrem de alunecos. Când orele se măresc, magia dispare și rămâne doar ineditul, în combinație cu avalanșa de turiști care se revarsă, indiferent de anotimp. Interesul este cu atât mai mare cu cât nu există în altă parte în țară o mlaștină de acest tip care să se afle la o altitudine mai mare.

Este foarte simplu să ajungeți aici, dacă dispuneți de o mașină. De pe drumul național care leagă Sinaia de Târgoviște (DN 71), se cotește în dreptul indicatoarelor spre Cabana Cuibul Dorului și se urcă pe DJ 713 până la intersecția unde se află Cabana Dichiu. Cotiți stânga, spre Padina. La prima intersecție, luați-o spre dreapta și în curând ajungeți la o altă bifurcație, unde alegeți drumul din dreapta, care vă va duce deasupra Barajului Bolboci, barajul aflat la cea mai mare altitudine din România, apropo. Drumul va da un ocol Lacului Bolboci, iar la capătul lui, înainte de bifurcația spre Padina, ajungeți la Turbăria Lăptici. Puteți parca acolo și porniți în explorare pe bârnele din stânga sau dreapta, indiferent, fiindcă amândouă vă vor întoarce în locul de unde ați plecat. Nu există marcaj turistic, este suficient să nu vă abateți de la cărarea amenajată. 

Să petreceți un timp minunat aici, dragi navigatori!

turbaria laptici bucegi turbaria laptici bucegi turbaria laptici bucegi turbaria laptici bucegi turbaria laptici bucegi
turbaria laptici bucegi

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!