Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 26 noiembrie 2014

Asa e toamna la Ploiesti

Apetisantă. În culori gustoase și adiere blândă. Cu un covor miliardar în frunze și extrem de fotogenică. Așa e toamna (și) în Ploiești, îndeajuns de ofertantă pentru a te scoate din casă în răcoarea de noiembrie, capabilă să-ți asigure o plimbare agreabilă de duminică și într-atât de ispititoare încât să te cheme de la 60 km distanță, din București.


banca parc constantin stere ploiesti

~

Ploiești a fost un oraș care mi-a plăcut mereu, fără să-i fiu o fană în extaz, dar suficient cât să nu refuz niciodată o abatere din drum prin urbea dragă a lui Caragiale. I-am promis atunci când i-am vizitat grădina zoologică, una dintre cele mai faine din România, de altfel, că-i voi mai fi oaspete negreșit pentru o plimbare ceva mai îndelungată prin parcul său ăl mai mare. Culmea, Ploieștiul nu l-a integrat în rețeaua de blocuri și străzi, ci l-a exilat la marginea comunei Bucov, numa' bine să lase natura să respire și vizitatorul să se bucure, cum se cuvine, de liniște.

Grădina Zoologică, pe care vi-o recomand încă o dată s-o vizitați chiar următoarea dată când mergeți spre Valea Prahovei, este situată într-o parte a Parcului Memorial "Constantin Stere", pe care îl găsiți în nord-estul Ploieștiului, chiar înainte de intrarea în comuna Bucov, după ce treceți peste râul Teleajen, pe drumul spre Buzău (E 577/DN 1B). Sunt indicatoare suficiente care vă îndrumă încă 800 m până la intrarea în parc, marcată de o parcare largă și perspectiva unei alei drepte, în frunte cu o serie de statui, din care iese în evidență cea a lui Constantin Stere, întemeietorul ideologiei poporaniste, personalitate complexă care și-a petrecut ultimii ani din viață în conacul din acest parc, care astăzi poate fi vizitat. 

Parcul nu excelează printr-o trăsătură anume, nu se încadrează în galeria celebrităților parcurilor din România (Copou, Herăstrău, Cișmigiu), dar poate tocmai anonimitatea sa la nivel național îl face cu atât mai atractiv. Aleile frumos amenajate alternează cu cele extrem de sălbatice, de veritabilă pădure, colea e un teren de fotbal părăsit, dincolo un teatru de vară și câteva sculpturi ascunse prin iarbă, de la o fostă tabără de sculptură. Toamna e magnifică aici, poate e cel mai bun moment când Parcul "Constantin Stere" trebuie vizitat, se inundă de frunze într-un decor zăpăcitor, iar foșnetul lor, când se dau din calea picioarelor tale, este cea mai bună terapie pentru ureche. Tabloul de poveste este completat de lacul din mijlocul parcului, bun și el cât să reflecte magia. Felicitări lui pentru munca depusă! 

alee parc constantin stere ploiesti alee parc constantin stere ploiesti conac parc constantin stere ploiesti toamna parc constantin stere ploiesti toamna parc constantin stere ploiesti
banca parc constantin stere ploiesti lac parc constantin stere ploiesti banca parc constantin stere ploiesti lac parc constantin stere ploiesti foisor parc constantin stere ploiesti trasura parc constantin stere ploiesti

panorama parc constantin stere ploiesti

panorama parc constantin stere ploiesti

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!